Scumpa roşie de Matca

Scumpa roşie de Matca
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În meciul roşiei mătcaşe contra celei turceşti, 3 lei fac diferenţa *

Trei lei înseamnă, pentru fiecare dintre noi mai mult sau mai puţin: trei călătorii cu maxi-taxi, un kilogram (cu bătaie) de cartofi noi şi mari sau o jumătate de kilogram de căpşuni. În cazul pătlăgelei autohtone (8 lei kilogramul) contra celei de import (5 lei kilogramul), 3 lei pot însemna destul de mult. 

Salivaţi deja cu gândul la celebrele şi delicioasele roşii de Matca, pătlăgelele care chiar au gust şi aromă de pătlăgele roşii, nu de iarbă verde de prin  străini? Ei bine, le găsiţi, e drept, în minoritate, în Piaţa din Tecuci. Sperăm doar că nu aţi căzut în plasa întinsă de comercianţii care vindeau roşii turceşti pe post de roşii băştinaşe!

Preţurile legumelor şi fructelor din piaţa tecuceană nu diferă prea mult de cele din pieţele  municipiului Galaţi. Castraveţii, îndesaţi în saci. îşi oferă serviciile într-o salată de 2 lei kilogramul. Ardeii, roşii ca para focului, tot de prin străinătate, se dau duşi acasă la cumpărător numai cu 9 lei kilogramul. Cartofii noi sunt mai scumpi la Tecuci decât la Galaţi: 3 lei. Varza roşie îşi arogă 4 lei în vreme ce varza albă, mai modestă, se mulţumeşte cu 2 lei. Merele sunt pe alese, de la 3 la 5 lei kilogramul, iar fructele exotice au preţuri de supermarket, că doar de-acolo şi vin.

Unde-s mătcaşii?

Chiar dacă lunea nu prea e zi de târg, i-am căutat îndelung pe producătorii din Matca prin piaţa tecuceană. Am găsit cu greu doar doi mătcaşi cu legumele expuse pe tarabă.

Preţul de 8 lei kilogramul de roşii româneşti sărea în ochi în condiţiile în care toate grămezile de roşii de pe tarabele vecine aveau preţul tras la indigo – 5 lei kilogramul. Desigur, nu se compară savoarea roşiei mătcaşe cu roşia turcească bună de poză.

Pătlăgelele autohtone aveau companie aleasă, vecinele de grădină – păstăi de 8 lei kilogramul, ardei graşi de 10 lei, ardei iuţi tot cu zero în coadă. Oamenii priveau şi treceau mai departe înghiţind în sec.

„Se simte criza, cum să nu se simtă! O sută de milioane am dat numai pe folie. Subvenţie, nu, motorină, nu!”, ne-a spus supărată dna Hulea, care păstorea muntele de legume apetisante. Când i-am spus să cântărească un kilogram, nu-i venea să creadă că are vânzare. Venită din Matca, femeia era foc şi pară pe roşiile de import:

„O să dispărem cu totul din cauza turcului care îşi scoate banii. Noi muncim toată iarna pentru roşiile astea”, ne-a spus femeia furioasă. 8 lei, preţul cerut pe roşii, nu i se părea deloc mare în comparaţie cu banii şi munca depusă pentru un kil de roşii româneşti.

Şi totuşi 8 lei… scump, doamnă, scump! La turc e mai ieftin, chit că roşiile n-au acelaşi gust.

Citit 1014 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.