O familie din Galaţi, în pericol de EVACUARE. Opt copii ar putea ajunge ÎN STRADĂ de sărbătorile pascale
Foto: Foto Iasmina Stoianovici

O familie din Galaţi, în pericol de EVACUARE. Opt copii ar putea ajunge ÎN STRADĂ de sărbătorile pascale
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Primăria ameninţă că va evacua familia, pentru că nu şi-a plătit chiria şi întreţinerea


Soarta nu a fost deloc generoasă cu o familie din Galaţi. Costică şi Adriana Dumitriu locuiesc pe strada Laminoriştilor, la blocul G2, unde se îngrămădesc împreună cu cei opt copii cu vârste cuprinse între doi şi 18 ani, încercând să supravieţuiască într-o „cămăruţă” de 12 mp, în care mirosul de mucegai te izbeşte încă de la primii paşi. Aceştia au primit garsoniera de la Primărie în anul 2002 şi susţin că au fost nevoiţi să achite şi datoriile primilor chiriaşi. Femeia afirmă că au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a păstra curăţenia şi pentru a le oferi condiţii de trai decente copiilor.

Lăsaţi la mila sorţii

Costică Dumitriu, capul familiei, a avut un accident la ambele mâini şi poate munci doar patru ore pe zi, dar din nefericire nimeni nu vrea să îl angajeze. "Am ajuns în această situaţie tot datorită Primăriei, în anul 2007 când am primit ordin de evacuare. Eram disperat, nu găseam nicio soluţie pentru a câştiga un ban şi, în urma şocului, mi-am tăiat mâinile", spune bărbatul.

Oamenii au datorii de peste 250 de milioane de lei vechi şi singurul venit de care beneficiază este alocaţia copiilor. Din cauza datoriilor, Primăria nu le-a mai reînnoit contractul, care a expirat în 2007. Patru dintre copii nu au buletin şi nu pot beneficia nici măcar de alocaţie.

Singurul loc unde pot mânca o dată pe zi împreună cu cei opt copii este biserica din cartier. În restul zilei, se mulţumesc doar cu un colţ de pâine şi o cană cu apă.

Adriana Dumitriu, mama copiilor, nu are studii şi îşi doreşte să muncească măcar câteva ore pe zi, pentru a le asigura copiilor hrana şi posibilitatea să meargă la şcoală. "Eu am doar patru clase şi aş munci şi ca femeie de serviciu, dar nicăieri unde am încercat nu am fost angajată. Am fost nevoiţi să ne retragem copiii de la şcoală. Ne dorim un viitor mai bun pentru ei, dar Primăria nu ne primeşte niciodată", ne-a mărturisit mama copiilor, cu ochii în lacrimi.

Numărătoare inversă până la evacuare

Patul în care dorm cei zece membri ai familiei este extrem de strâmt, părinţii dormind deseori pe podea, pentru a le lăsa mai mult spaţiu copiilor. Câteva ţoale pe jos, un dulap şi câteva lucruri primite reprezintă toată "averea" lor. Pereţii acoperiţi de un strat gros de mucegai şi igrasie sau lipsa apei potabile sunt alte probleme cu care se luptă zilnic familia Dumitriu.

"Am fost internată în spital două luni şi eu şi trei dintre copii, pentru că am avut găuri în plămâni. Nu am avut bani nici de tratament, am rămas cu sechele în continuare. Ne spălăm când vin oamenii cu cisterna", ne-a mai spus mama copiilor.

Familia Dumitriu a depus numeroase cereri la Primărie, prin care a solicitat ajutorul pentru a-şi găsi un loc de muncă, dar şi pentru a le putea face acte de identitate copiilor.

Primăria afirmă că, legal, nu poate interveni în această problemă şi că vina le aparţine în totalitate chiriaşilor. "La începutul lunii aprilie, familia Dumitriu va fi evacuată, dacă nu îşi achită datoriile. Nu sunt nici primii, dar nici ultimii care se află în această situaţie. În cel mai bun caz pot căuta un adăpost unde să locuiască o perioadă", ne-a declarat Silviu Bacalum, din partea Primăriei Galaţi.

Ajutor din partea DGASPC

În  urma sesizărilor făcute de "Viaţa liberă", cei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copiilor (DGASPC) au încercat să-i ajute: "Nu trebuie să dăm vina în totalitate pe părinţi. Ar trebui să ne gândim la viitorul acestor copii, care nu au oportunitatea de a merge la şcoală. Am depus cerere la Primărie, pentru a le face buletine copiilor, dar şi pentru a obţine o pensie pe caz de boală pentru tatăl copiilor. Până în prezent, nu am primit niciun răspuns", ne-a declarat Ciprian Groza, director-adjunct al DGASPC.

Cei care doresc să ajute familia Dumitriu pot suna la telefonul 0743.358.266.


 

Citit 6384 ori Ultima modificare Luni, 06 Aprilie 2015 20:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.