NEREGULI GRAVE descoperite de comisarii Protecţiei Consumatorilor în MAGAZINELE ALIMENTARE gălăţene

NEREGULI GRAVE descoperite de comisarii Protecţiei Consumatorilor în MAGAZINELE ALIMENTARE gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un control recent făcut de inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) în magazinele gălăţene a scos la iveală numeroase nereguli, dintre care unele grave, în privinţa alimentelor destinate sărbătorilor pascale. Comisarii CJPC Galaţi au descoperit şi oprit definitiv de la comercializare 13,4 kilograme de carne expirată. Autorităţile au mai găsit şi produse din carne de pasăre pentru care nu existau elemente de caracterizare, precum şi diverse sortimente de carne congelată care prezentau arsuri de congelare, cauzate de expunerea în rafturi fără ambalaje de protecţie.

Dulciuri expirate şi ouă fără preţ

În patru magazine, comisarii au găsit sortimente de fursecuri cu data de valabilitate depăşită. Pe alte sortimente nu era trecută nici măcar data expirării. În patru magazine a fost găsită ciocolată expirată, vândută însă bine-mersi cumpărătorilor.

La locul de vânzare a ouălor în vrac trebuie afişate următoarele informaţii: categoria de calitate, categoria de greutate şi data minimă de valabilitate. Dintre cei şase operatori economici verificaţi în acest context, niciunul nu respecta aceste prevederi. Mai mult, pe o tarabă nu erau afişate nici măcar preţurile.

Trei operatori economici comercializau vin de masă cu data durabilităţii minimale depăşită, iar alţi doi vindeau (în vrac) vin fără elemente de identificare şi caracterizare şi fără a fi însoţit de buletin de analiză.

"Am constatat nereguli la toţi cei 40 de operatori economici verificaţi. Au fost aplicate 32 amenzi contravenţionale, în valoare de 105.700 de lei, şi opt avertismente. Au fost oprite temporar de la comercializare 635 de kg de produse alimentare, în valoare totală de 6237,5 de lei şi definitiv 96,38 kg de produse alimentare, în valoare totală de 752,8 de lei", a precizat Carmen Tudor, comisarul-şef al CJPC Galaţi.

Sfaturi pentru gălăţeni

Cumpăraţi carne de miel doar din locuri special amenajate şi autorizate. Evitaţi să cumpăraţi carne din portbagajele maşinilor, chiar dacă preţul poate părea tentant. În cazul vopselei de ouă, verificaţi cu atenţie termenul de valabilitate. Nu folosiţi vopsele tipografice sau textile. Când cumpăraţi cozonaci sau alte produse de patiserie, verificaţi termenul de valabilitate şi corespondenţa dintre preţul de la raft şi cel tipărit pe bonul fiscal.


CITEŞTE ŞI: Numărul de telefon pentru sesizări la Protecţia Consumatorilor

Citit 1048 ori Ultima modificare Vineri, 10 Aprilie 2015 19:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.