Un vis pe cale să se împlinească! Primul test de diagnosticare precoce a autismului

Un vis pe cale să se împlinească! Primul test de diagnosticare precoce a autismului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Asociaţia de Sprijin pentru Părinţi şi Copiii cu Autism Galaţi va achiziţiona un test de screening şi diagnosticare pentru depistarea şi confirmarea autismului * Acesta costă 3.400 de euro, iar suma necesară a fost strânsă din donaţii


Pe lângă deschiderea primului afterschool pentru copiii cu autism din ţară, reprezentanţii Asociaţiei de Sprijin pentru Părinţi şi Copiii cu Autism (APCA) Galaţi vor bifa, curând, o nouă reuşită importantă pentru întreaga comunitate: vor să cumpere testul ADOS (Autism Disorder Observation Schedule), unul dintre testele principale de screening şi de diagnostic utilizate pentru depistarea şi confirmarea tulburărilor din spectrul autismului.

"Vom cumpăra acest test în luna iulie, cu 3.400 de euro. Acesta este recunoscut la nivel internaţional drept Golden Standard pentru evaluarea precoce a autismului şi niciun astfel de sistem de testare nu este în judeţul Galaţi şi nici în judeţele vecine. Acesta măreşte, practic, şansele de recuperare, atât în cazul diagnosticării corecte timpurii, cât şi în cazul evaluării progreselor periodice. Pentru că până acum, în Galaţi, nu există o statistică clară a numărului copiilor care au tulburări din spectrul autist, ne dorim ca, pe termen lung, să realizăm o astfel de statistică, din care să reiasă numărul de noi cazuri de TSA înregistrate anual la Galaţi, numărul copiilor aflaţi deja în terapie, precum şi progresele făcute de aceştia”, ne-a declarat Nicoleta Lupoae, preşedintele APCA Galaţi, care este, de altfel, şi mămica unui băieţel cu autism.

Toţi banii pentru cumpărarea testului ADOS au fost strânşi în urma donaţiilor făcute în cadrul a trei evenimente caritabile: semimaratonul din luna octombrie, Funraising şi prima ediţie a balului Rotary. "Cu enormă bucurie şi cu felicitări pentru donatorii gălăţeni, pentru alergătorii care au crezut în cauza noastră, le mulţumim tuturor încă o dată, din toată inima, pentru implicarea şi responsabilitatea socială de care dau dovadă. Dragi "ambasadori ai copiilor cu autism", datorită vouă, se aude din ce în ce mai puternic mesajul nostru, "Autismul este recuperabil - Hai să luptăm împreună"", este mesajul celor de la APCA, către toţi care au ajutat fundaţia.

Cum se realizează testul şi cui i se poate face

ADOS este un tip de evaluare semistructurată, care poate fi utilizată pentru a analiza aproape orice persoană suspectă ca ar avea o tulburare din spectrul autismului, de la copii care nu verbalizează deloc până la adulţi care sunt fluenţi verbal. Testul este alcătuit din patru module, fiecare dintre acestea necesitând 35-40 de minute de observaţie continuă pentru a fi aplicat. Unei persoane i se aplică un modul, în funcţie de nivelul de dezvoltare a limbajului şi de vârsta sa cronologică. Modulul 1 se foloseşte în cazul copiilor care nu au un limbaj frazal constant, modulul 2 este indicat celor care au un limbaj frazal, dar nu sunt fluenţi verbal, modulul 3 este recomandat copiilor cu limbaj fluent, iar modulul 4  este utilizat pentru adolescenţii şi adulţii cu limbaj fluent.

În funcţie de modulul necesar, în cadrul testului se folosesc mai multe activităţi: jocul liber, joc interactiv, anticiparea unei rutine cu obiecte, răspunsul la strigarea pe nume, conversaţie, descrierea unei imagini, benzi desenate, munca şi şcoala în prezent, dificultăţi şi neplăceri sociale, emoţii, singurătate, crearea unei poveşti etc.

Singura categorie a persoanelor cu tulburări din spectrul autismului căreia nu i se adresează ADOS este cea a adolescenţilor şi adulţilor nonverbali.

Informaţiile colectate sunt cuantificate şi incluse într-un algoritm de calcul. Scorurile obţinute în urma acestui test contribuie atât la formularea unui diagnostic extins al întregului spectru al autismului, cât şi la conceptualizarea tradiţională a autismului.

Citit 2799 ori Ultima modificare Vineri, 12 Iunie 2015 17:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.