Ce nu face o mireasă pentru a avea poze cât mai originale! (FOTO)

Ce nu face o mireasă pentru a avea poze cât mai originale! (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În vârf de munte, la malul mării, într-un lan de floarea soarelui, pe marginea unui lac, pe străzile unui oraş istoric, departe de casă sau, de ce nu, chiar şi peste hotare. Aceste sunt doar câteva exemple de locuri unde mirii aleg să-şi facă pozele „after wedding”, pe româneşte spus „de după nuntă”.

Pentru că în ziua nunţii cei doi protagonişti sunt destul de crispaţi, stresaţi de tot felul de detalii care trebuie să iasă perfect, iar acest lucru este surprins imediat de aparatul de fotografiat, ei aleg ca, la câteva zile după legământ, să reîmbrace rochia de mireasă şi costumul de mire şi să-şi facă un set de fotografii inedite, amintiri de neuitat, departe de casă.

Ce este "Trash the dress"

Pentru cei care nu ştiu deja, "Trash the Dress" este denumită şedinţa foto de după nuntă, concept adoptat, în ultimii ani, de tot mai multe cupluri din România. Este un mix perfect de artă fotografică, libertate de expresie, originalitate şi frumos. Un curent,  ce îmbină eleganţa unui astfel de eveniment cu frumuseţea naturii, surprinzându-i pe miri în cele mai spectaculoase peisaje din orice moment al zilei.

Cei doi, ajutaţi de fotograful profesionist, dau frâu liber imaginaţiei şi pozează în cele mai neobişnuite ipostaze: întinşi pe pământ, pe nisipul plajei, jucându-se în apă, căţăraţi pe stânci, alergând într-o poiană verde, desculţi pe străzi pline de istorie, lângă case părăsite, pe şantiere, dar şi într-un mediu rural, lângă animale, căpiţe de fân, în ferme, etc. Se eliberează astfel de toate regulile şi tradiţiile unei şedinţe foto de nuntă. Şi, da, în cadrul acestei şedinţe, mireasa îşi va murdări, distruge mai mult sau mai puţin rochia de mireasă, dar acest lucru este permis, mai ales că, până la urmă, acesta este scopul şedinţei “trash the dress”, dacă traducem denumirea în română.

În Galaţi, de exemplu, mulţi îndrăgostiţi acceptă şi clasicele poze realizate în aer liber în Grădina Publică, Grădina Botanică, pe faleză, sau în orice alt loc pe placul lor, singuri sau alături de cavalerii şi domnişoarele de onoare, dar preferă şi să uite de tot şi toate. La câteva zile după nuntă, pleacă într-o excursie cu fotograful profesionist pe care l-au angajat şi în ziua cea mare, pentru a face o şedinţă foto inedită.

Curioşi să vedem unde preferă mirii să le fie imortalizate momentele frumoase, am vorbit cu câţiva fotografi gălăţeni, care ne-au povestit experienţele lor alături de diferite cupluri de însurăţei. Iată ce am aflat.

Şedinţă foto în judeţul vecin

Fotografii profesionişti ne-au spus că, în ultima perioadă, din ce în ce mai mulţi proaspăt însurăţei vor să-şi facă pozele “de după nuntă” în Munţii Măcin, fie că vorbim despre peisajele verzi superbe din munţi, fie despre lacul Iacobdeal, care se pare că este o atracţie chiar şi pentru sute de turişti dornici de o bălăceală. "Am avut până acum destul de multe cupluri care fie au văzut la televizor cât de frumoasă este zona Măcinului, fie au mai fost acolo ca simpli turişti, şi mi-au cerut să-i fotografiez acolo. Zona Munţilor Măcin este una extrem de frumoasă, încă neexploatată în totalitate, unde poţi găsi nişte cadre de vis pentru miri. Şi la Iacobdeal ies fotografii frumoase, dacă ştii să te joci cu lumina, doar că în această perioadă e destul de greu să mergi cu mirele şi mireasa la o şedinţă foto, pentru că zona e împânzită de turişti, iar ei preferă intimitatea aceea care lipseşte în ziua nunţii", povesteşte fotograful George Nica.

"Noi ne-am cam plictisit de celebrul lac Iacobdeal din Măcin. Foarte multe cupluri vor şedinţa foto acolo, dar am avut şi situaţii când am refuzat şi am încercat să-i duc tot prin zonă, însă în alte locuri, care sunt mai interesante din punctul meu de vedere. De exemplu, la cetatea Enisala, tot din Tulcea. Printre ruinele fostei fortăreţe medievale Yeni-Sale poţi avea nişte cadre frumoase, deosebite", spune Andrei Mantaroşie.

"Am fost de vreo zece ori în Măcin pentru şedinţe de după nuntă, dar niciodată nu am ales acelaşi loc, la câte oportunităţi de fotografiere sunt acolo. Nu prea fac poze la celebrul lac, pentru că lumina este foarte dură, direct de la soare, nepotrivită pentru shooting. Măcinul este foarte generos, este varianta comodă pentru cei care vor să pozeze în cadru de munte, dar nu vor să piardă prea mult timp pe drum până la adevăraţii munţi", ne-a declarat Cristian Năstase, un alt fotograf din Galaţi.

Adrenalină la zeci de metri sub pământ

Un alt loc interesant pentru o şedinţă foto pe măsură l-am aflat de la fotograful Andrei Mantaroşie. "De curând am fost cu un cuplu în judeţul Suceava. Mirele avea bunicii dintr-un sat din apropiere, unde a copilărit şi a vrut fotografii acolo. Ambilor li s-a părut un loc interesant pentru a-şi face fotografiile de nuntă, plus că îi leagă multe amintiri. Colindând zona, am ajuns să facem o şedinţă foto şi în mina de sare de la Cacica. Iniţial, mireasa a vrut să intrăm să ne odihnim, să fugim de căldură. Am luat rucsacul şi a ieşit o superşedinţă", ne-a spus tânărul fotograf.

"Nu am mai făcut niciodată fotografii într-un astfel de loc, dar m-aş întoarce cu orice ocazie, pentru că sunt o infinitate de cadre care se pot face acolo. A fost minunat. Cu toţii am fost foarte încântaţi de rezultat. Dacă unele zone din mină erau luminate destul, în alte părţi era cam întuneric. Atunci am profitat de orice lumină de bec, felinar, chiar de blitzul de la telefon. Mirii au fost foarte apreciaţi pentru că au ales acel loc şi chiar felicitaţi de turiştii care treceau pe lângă noi."

"În cele două zile cât am stat cu mirii, le-am făcut poze şi la lacul cu nuferi al lui Eminescu din Botoşani, şi acolo au ieşit foarte frumoase pozele în natură.

Sus la munte, sus

Pentru că în orice vacanţă la munte, peisajele magnifice sunt imortalizate chiar din postura de simplu turist, crestele munţilor sunt preferate şi când vine vorba de fotografii de nuntă. "Am avut şedinţă foto şi pe Transfăgărăşan. Într-adevăr, peisajul este de vis, îţi taie respiraţia, dar, în perioada în care am fost noi, zona era plină de turişti. Oriunde opream să facem poze, erau multe maşini şi mulţi oameni. Mirii erau destul de crispaţi, incomodaţi de cei din jur şi nu am reuşit să-i scot din starea aia, nu am prins cele mai bune cadre. La Bâlea Lac la fel, la Vidraru la fel. M-am străduit să le fac poze frumoase, pe care să le aibă amintire, fără alte personaje prin cadru. Mie îmi plac foarte mult locurile în care mirii se simt bine, stau relaxaţi şi pot să comunic foarte bine cu ei. Până la urmă, nu contează atât de mult locul. Pot să am un bolovan în spate sau un peisaj de munte superb. Atât timp cât mirii sunt degajaţi şi-mi transmit iubirea dintre ei, pentru a o putea capta cu aparatul foto, totul este bine", spune tot Andrei, în vârstă de 26 de ani.

Claudiu Talmaciu se declară un aventurier în viaţa de zi cu zi şi iubeşte muntele, evadând acolo ori de câte ori are ocazia. Spune că până acum şi-a găsit clienţi care au aceeaşi pasiune. "Recent am fost la Braşov, cu un cuplu. Primul loc pe care l-am ales pentru poze a fost Turnul Alb, de unde este o vedere de ansamblu superbă a centrului oraşului. Ne-am gândit la acel loc ca la un început de poveste, apoi am coborât în oraş. Le-am făcut poze mirilor la Poarta Ecaterinei, Poarta Scheii, am intrat în inima Braşovului, am avut câteva cadre şi la Biserica Neagră. Şi la Sighişoara am avut o şedinţă foto foarte frumoasă. Până şi Cimitirul Saşilor este o destinaţie pentru poze. Poate că pare ciudat să faci o şedinţă în cimitir, dar cu încadrări bune, ies nişte fotografii superbe. Turnul cu ceas oferă un fundal superb, de asemenea cele 136 de trepte ce duc spre Şcoala Veche. Apoi am mers pe diferite străduţe pline de istorie. A fost foarte interesant", povesteşte Claudiu.

Cu fotograful, chiar şi peste hotare

Din dorinţa de a-şi face clienţii cât mai fericiţi, fotograful angajat îi urmează pe cei doi protagonişti oriunde vor pentru şedinţa foto de după nuntă, chiar şi în străinătate. De exemplu, Andrei Mantaroşie ne-a spus că, pentru „Trash the dress”, urmează să meargă, anul acesta, cu două cupluri în Veneţia şi în Madrid, unde locuiesc mirii şi unde vor să aibă amintiri frumoase de la nuntă.

Vorbind cu Claudiu Talmaciu, am aflat că şi el urmează să plece curând la Londra, cu doi tineri însurăţei. „Nu am mai fost până acum în capitala Marii Britanii, va fi de două ori mai interesantă această experienţă pentru mine. Va fi foarte emoţionant. M-au fascinat întotdeauna locurile pline de istorie. Iar unirea unui loc istoric cu dragostea unui cuplu este ceva foarte frumos pentru mine”, spune artistul fotograf.

Desigur, toate aceste „fiţe” ale mirilor sunt destul de costisitoare, dacă luăm în calcul toate cheltuielile pentru transport şi cazare (dacă se stă mai multe zile în zona aleasă), însă o şedinţă foto „Trash the dress” inedită merită toţi banii, pentru că amintirile sunt de neuitat.

Citit 12720 ori Ultima modificare Vineri, 24 Iulie 2015 20:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.