* Atenţie la caşul „proaspăt” ! *
Doctorul Mihai Polinschi (foto), directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) avertizează asupra pericolului toxiiinfecţiilor alimentare, intensificat odată cu încălzirea vremii:
„Sămbătă seara în jurul orei 22.00, echipajul unei ambulanţe a fost solicitat în comuna Tuluceşti deoarece trei persoane se simţeau rău. Un copil în vârstă de nouă ani şi două femei de 44 şi 48 de ani prezentau greţuri, vărsături, diaree şi febră. După cum au declarat, mâncaseră caş cumpărat de la un cioban din Bereşti. Toţi cei trei pacienţi au fost transportaţi şi internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase”.
Că nu a fost un caz izolat - şi că riscul îmbolnăvirii din cauza „microbilor” care se înmulţesc rapid pe alimente „ajutaţi” de căldură este foarte mare - o demonstrează şi faptul că în aceeaşi seară, un alt echipaj al SJA a acordat asistenţă unei familii din Galaţi, soţ şi soţie, care prezentau aceleaşi simptome. Şi cei doi consumaseră caş „proaspăt”, motiv pentru care au devenit pacienţii Spitalului de Boli Infecţioase.
Grav este faptul că unii producători nu îşi vând marfa în spaţiile special amenajate din pieţele agroalimentare, supunându-se controlului sanitar-veterinar obligatoriu. De la o vreme, se poartă comerţul cu caş, direct din portbagaj. Ciobanul parchează între blocuri şi clienţii, în special vârstnici care se bucură la un preţ mai mic cu un leu sau doi, se aşază imediat la rând.
Caşul supraîncins pe drum de soarele torid este scos din saci de plastic refolosiţi şi cântărit cu resort fără clasă de precizie. În portbagajul ca o etuvă, stafilococii se înmulţesc rapid, şi după ce ajung în stomacul şi intestinele consumatorilor, începe suferinţa. Atât de mare încât nu puţini sunt cei care după câteva ore cheamă ambulanţa. Aşadar, atenţie!