Boala gingiilor

Boala gingiilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste 20 la sută din populaţia României este afectată de parodontopatie, o boală gravă a gingiilor, a cărei incidenţă este în continuă creştere *

Parodontoza este foarte răspândită, afectând segmente din ce în ce mai largi al populaţiei. De exemplu, o treime dintre persoanele cu vârste peste 55 de ani au de suferit din cauza parodontopatiei.

Potrivit doctorului Ionel Julea, medic primar chirurgie buco-maxilo-facială, “factorii de risc ai bolii parodontale sunt lipsa igienei bucale (în primul rând), fumatul, lucrările protetice sau ortodontice incorecte, care favorizează acumularea plăcii (peliculei) bacteriene, unele boli asociate”.

“Parodontopatia se caracterizează printr-o diminuare treptată a inserţiei dinţilor pe arcadele dentare, manifestată clinic prin următoarele simptome: distanţarea dinţilor (cu pierderea punctului de contact dintre aceştia) şi apariţia unor spaţii interdentare numite «treme», inexistente anterior, ce dau aspect de «dinţi în evantai»; mobilitatea dentară de diferite grade (mai mult sau mai puţin accentuată); alungirea dinţilor - din cauza retracţiei gingiilor, de la bază, rădăcina acestora rămânând dezgolită - însoţită adesea de o sensibilitate locală la diverşi agenţi termici (cald, rece) sau dinamici”.

“Cavitatea bucală este populată cu bacterii, care, în condiţii de igienă precară, se înmulţesc într-un ritm accelerat, devenind virulente şi determinând inflamaţia gingiei (gingivită), manifestată la rândul ei prin tumefiere, înroşire, sângerare, durere, însoţite întotdeauna de halena fetidă (mirosul neplăcut al gurii)”.

“Inflamaţia se propagă din gingie spre os şi ligamentul alveolo-dentar. Suportul de susţinere a dintelui în alveola osoasă nu-şi mai poate îndeplini rolul său activ. Cu timpul, în urma solicitărilor din timpul masticaţiei (mestecatului - n.n.), dinţii încep să cadă”.

Principala măsură pentru prevenirea acestei boli este întreţinerea corespunzătoare a igienei bucale printr-un periaj dentar corect, controlul plăcii bacteriene şi al tartrului dentar.

Menţinerea unei igiene bucale stricte nu este însă suficientă. La cel mai mic semn de suferinţă dentară, “alergaţi” la stomatolog. Numai astfel veţi evita pierderea prematură a dinţilor şi efectele acesteia care nu sunt doar de ordin estetic.

Citit 4821 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.