APEL pentru intrarea în legalitate: Gălăţenii fără BULETIN, chemaţi să-şi facă acte

APEL pentru intrarea în legalitate: Gălăţenii fără BULETIN, chemaţi să-şi facă acte
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Peste trei la sută din numărul total de 630.000 de cetăţeni cu domiciliul în judeţul Galaţi nu solicitaseră, în luna ianuarie a acestui an, eliberarea unui document de identitate deşi, potrivit legii, pentru expirarea documentului vechi sau pentru că au împlinit 14 ani, ar fi trebuit să o facă. Pentru acest motiv, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Galaţi a demarat o operaţiune de identificare în teritoriu a persoanelor care ar trebui să îşi facă documente de identitate, pentru punerea acestora în legalitate. În 2016, an electoral, potrivit statisticilor oficiale, peste 40 de mii de gălăţeni ar trebui să îşi schimbe documentele de identitate fără de care nu vor putea merge la vot, autorităţile aşteptându-se la un aflux mare de solicitări în preajma scrutinului din iunie.

Conform legii, prima carte de identitate se solicită în maximum 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani. În cazul expirării, solicitarea se face cu cel mult 180 de zile înainte de data trecută în document, dar nu mai puţin de 15 zile. Acelaşi termen de maximum 15 zile este valabil în cazul în care s-au modificat numele, prenumele, domiciliul sau data naşterii titularului, în cazul schimbării denumirii sau rangului/înfiinţării localităţilor şi străzilor, al numerotării imobilelor sau rearondării acestora, în cazul atribuirii unui nou CNP, în cazul deteriorării, pierderii sau furtului actului de identitate, când imaginea din buletin nu mai corespunde cu fizionomia titularului, în cazul schimbării sexului sau când actul este anulat.

Termenul de valabilitate al cărţii de identitate este de patru ani pentru persoanele cu vârste între 14 şi 18 ani, de şapte ani pentru titularii între 18 şi 25 de ani, de zece ani pentru cei care au între 25 şi 55 de ani. După această vârstă, cartea de identitate se eliberează pe termen nelimitat.

În momentul de faţă, gălăţenii din judeţ au la dispoziţie nouă servicii unde pot solicita eliberarea cărţilor de identitate: Galaţi, Tecuci, Tg. Bujor, Bereşti, Ţepu, Corod, Scânteieşti, Pechea şi Cudalbi.

Citit 3142 ori Ultima modificare Marți, 01 Martie 2016 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.