APEL către gălățeni: Împreună putem SALVA FALEZA Dunării

APEL către gălățeni: Împreună putem SALVA FALEZA Dunării
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Precum spune şi vechiul proverb românesc "Omul sfinţeşte locul", haideţi, dragi gălăţeni, să ne mobilizăm, cu mic, cu mare, şi să redăm Falezei adevărata faţă pe care o avea pe vremuri.

În fiecare an, mai întâi primăvara, odată cu creşterea vertiginoasă a nivelului Dunării, şi mai apoi vara, când nivelul apei scade alarmant, malul este invadat de o sumedenie de gunoaie. Acestea nu numai că sunt sursă de îmbolnăvire, dar au şi un aspect vizual deplorabil.

An de an, suntem “invitaţi“ să fim spectatori la “marele circ”, care se dă între Garda de Mediu, agenţii economici de pe faleză şi municipalitate. Garda de Mediu ar trebui să fie mai activă şi mai fermă în demersurile sale vizavi de curăţenia malului Dunarii. Oare municipalitatea nu poate solicita Ecosalului să igienizeze corespunzător faleza şi malul Dunării? Ţin minte că, în urmă cu doi ani, când a avut loc evenimentul prilejuit sărbătorirea Zilei Internaţionale a Dunării, igienizarea a fost realizată în ultimul moment, de câteva ONG-uri, cu sprijinul voluntarilor.

Curăţarea zonei este extrem de necesară, deoarece fără o igienă corespunzătoare este pusă în primejdie sănătatea tuturor gălăţenilor ce aleg să-şi petreacă timpul liber pe faleza Dunării. Important este ca autorităţile, în speţă Primăria, Consiliul Local şi Poliţia Locală, să se aşeze la aceeaşi masă şi să creeze un set de norme şi sancţiuni, menite să-i responsabilizeze atât pe cetăţeni, cât şi pe agenţii economici. Un rol decisiv în acest sens îi revine societăţii civile, care-i poate coopta pe toţi factorii implicaţi în acest proiect vital pentru sănătatea oraşului şi a locuitorilor acestuia.

Trebuie să fim conştienti că oamenii devin “responsabili şi sensibili”, atât cu semenii lor, cât şi cu mediul înconjurător atunci când vine vorba de banii lor. Iar odată şi odată trebuie să realizăm că mediul înconjurător şi sănătatea populaţiei au un rol major şi doar aşa putem să evităm un viitor gri-închis, aşa cum se anunţă acum.


Vă reamintim că "Viaţa liberă" găzduiește, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Cu intenția să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus, vă invităm - dacă doriți să vă implicați şi considerați că puteți ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului - să trimiteți texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 3460 ori Ultima modificare Duminică, 15 Decembrie 2019 00:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.