Transportatorii ACUZĂ. Noua lege RCA, modificată ”pe sub masă”

Transportatorii ACUZĂ. Noua lege RCA, modificată ”pe sub masă”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Reprezentanţii celor patru patronate din transporturi - FORT, UNTRR, APTE2002 şi APULUM - care au participat, marţi, la lucrările Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor au constatat "cu stupoare" că materialul transmis de Senat către această comisie a fost modificat "brutal" în ultimele 24 de ore, se arată într-un comunicat de presă remis de FORT. "Ştirbirea proiectului iniţial a fost făcută într-o lipsă de transparentă totală chiar de către reprezentanţii ASF prezenţi luni la Senat, în condiţiile în care niciunul dintre patronatele din transporturi nu a fost invitat la discuţii", continuă comunicatul.

"Textul care prevedea introducerea tarifului de referinţă ca principiu de bază în construcţia tarifului de primă RCA a dispărut faţă de forma iniţială negociată cu transportatorii, fiind de fapt un "copy-paste" din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, care prevede ca tariful de referinţă să funcţioneze doar pentru o perioadă de şase luni, ceea ce este inacceptabil din punct de vedere al transportatorilor. O altă modificare este legată de dispariţia plafonului de 25 la sută raportat cheltuielilor administrative şi de vânzare a poliţelor, ce fusese acceptat iniţial în forma negociată cu Comisia de Buget-Finanţe a Senatului", afirmă comunicatul citat.

Transportatorii precizează că, "în numai două săptămâni, după proteste şi audieri, o parte dintre senatori îşi bat joc de piaţa de transport, modificând total netransparent ceea ce anterior fusese agreat şi asumat. Totodată, nici Ordonanţa de Urgenţă publicată luni în Monitorul Oficial nu corespunde proiectului iniţial de OUG publicat de Ministerul de Finanţe, varianta publicată în Monitorul Oficial nefiind funcţională, întrucât, exact la articolul care menţiona termenul de şase luni în care ar funcţiona tariful de referinţă, stabileşte ca acesta să fie cu caracter orientativ şi nicidecum obligatoriu a fi alocat ca plafon maximal".

În consecinţă, reprezentanţii celor patru patronate au cerut amânarea votului şi a întocmirii raportului pe varianta transmisă de Senat, lucru pe care Comisia de Transporturi l-a agreat.

Pentru a evita amânările de lungă durată pentru aprobarea şi publicarea noii legi RCA, transportatorii fac apel la toţi parlamentarii să-şi asume principiile stabilite iniţial, astfel încât "acest act normativ sa îmbunătăţească cu adevărat pe termen lung piaţa asigurărilor RCA, înlocuind abuzurile cu normalitatea". Totodată, reprezentanţii patronatelor solicită public explicaţii legate atât de eroarea din actul normativ publicat, cât şi de modul în care va fi aplicată plafonarea tarifelor şi nivelul acestora.

Citit 1496 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Septembrie 2016 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.