Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
4 comentarii

Între localităţile Băneasa şi Roşcani, chiar peste şosea de pădurea rezervaţie naturală Băneasa, se află cea mai înaltă statuie din judeţul Galaţi. Monumentul îl reprezintă pe Ioan Vodă cel Cumplit, a fost realizat de sculptorul gălăţean Gheorghe Turcu şi instalat în 1976, la 402 ani de la moartea viteazului domnitor. Deşi se află pe lista monumentelor de patrimoniu, pentru că face parte din categoria B (de interes local - n.r.), Primăriei Băneasa îi revine sarcina de a întreţine statuia. Puţinii oameni care ajung în zonă pot vedea însă că acest simbol nu s-a aflat pe lista de priorităţi a autorităţilor.

Statuia este amplasată într-un cadru rustic şi pitoresc. Cu toate acestea, plăcile care acopereau cândva soclul monumentului au picat de-a lungul vremii, descoperind vederii tencuiala inestetică. Şi fundaţia pe care a fost aşezat monumentul arată deplorabil, în multe locuri buruienile făcându-şi loc prin crăpăturile care brăzdează cimentul.

George Aurelian Gache, primarul din Băneasa

"Într-adevăr, monumentul nu arată aşa cum ar trebui. Am în vedere să amenajez acolo un mic parc, cu tot ce presupune acest lucru. Am avut deja nişte discuţii în acest sens cu un proiectant. Nu vreau însă să avansez un termen pentru data începerii propriu-zise a lucrărilor", a spus George Aurelian Gache, primarul din Băneasa.

Povestea personajului din spatele statuii


Pădurea Băneasa, locul lângă care se află statuia, este ocrotită de lege, la fel ca bujorul sălbatic. "An de an, în mai, aici are loc Sărbătoarea populară a Bujorului. O legendă a locului susţine că bujorii ar fi ieşit din sângele luptătorilor lui Ion Vodă, în bătălia de la Roşcani, din iunie 1574. Statuia ridicată în amintirea domnitorului marchează nu o victorie, ci o înfrângere", scria jurnalistul Victor Cilincă, într-un articol apărut în numărul din 22 decembrie 2015 al "Vieţii libere".

Irina Maria Manea, doctorand la Facultatea de Istorie Bucureşti, scria, la rândul său, în revista „Historia”: „Cronicarii vremii sale nu au prea multe cuvinte de laudă la adresa lui: era un mercenar egoist, violent, care căsăpea boierii şi preoţii prin fel şi fel de torturi.” Cercetătoarea îi recunoaşte însă şi marile calităţi: „Personajul este însă unul fascinant, poate unic în istoria românească. Manualele de istorie îi dedică rânduri puţine, amintind cu precădere de modul mişelesc în care a fost ucis de turcii care juraseră că îl vor prezenta viu în faţa sultanului Selim, de trădarea pârcălabului de Hotin, Ieremia Golia, sau de faptul că l-a ars de viu pe vlădica Gheorghe, acuzat de sodomie. Domnia sa, scurtă ce-i drept, a avut o semnificaţie mult mai mare în istoria Moldovei. Ioan al III-lea, Ioan Armeanul, Ioan Vodă cel Viteaz sau Ioan Vodă cel Cumplit (1521-1574), cunoscut astfel din pricina politicii de creştere a autorităţii domneşti, a domnit din februarie 1572 până în iunie 1574”.

Cine a fost sculptorul


"Născut la Brăila, sculptorul Gheorghe Turcu, autorul monumentului, poate fi considerat şi gălăţean, din moment ce a fost, în 1970, profesor la Liceul de Artă din Galaţi. Îi datorăm şi o altă sculptură, eclipsată astăzi de restaurantul „Libertatea 2000” şi devenită... loc de legat parâme metalice, „Narcis”, instalată în cadrul Taberei naţionale de sculptură în metal din 1976, ediţie coordonată chiar de artist. În 1980, Gheorghe Turcu s-a stabilit în Germania, iar apoi s-a mutat în Australia", mai arată Victor Cilincă, în articolul menţionat.

Citit 9185 ori Ultima modificare Marți, 20 Septembrie 2016 20:24

4 comentarii

 • postat de IC Joi, 22 Septembrie 2016 07:39 79.116.105.*** Link la comentariu
  0
  2

  Ioan Voda cel cumplit alupat impotriva otomanilor ,otomani care veneau puhoi dinspre sud ,domnitorul din statuie scoate sabia spre nord -est , directie din care au venit toate nenocirilor locuitorilor acestor meleaguri ( nici Stefan cel Mare si Sfant nu a avut incredere in rusi si dupa 47 de ani de lupta cu turcii si-a inchinat sabia tot acestora ) .Sa speram ca nu vom mai privi cu neincredere si spaima spre urmasii care mai au inca in minte testamentul lui Petru I. Este de apreciat semnalul de alarma dat de VL ,poate se vor sesiza ce-i in drept sa faca ceva . Mi-asi fi dorit ca reporterul sa faca cativa pasi, in spatele statuii si sa vada o parte din dezastrul celui mai mare sistem de irigatii din tara ( de fapt nu mai vede decat urmele ,acolo unde se termina canalul din zona, era o statie de pompare ,in constructie ,aproape gata ,prefabricate ,confectii metalice , agregate de pompare ,vane etc ,totul sa furat ,ca de altfel la toate cele 7 statii si canale ,din zona secetei -Suceveni-Baneasa -Mastacani si in tot sistemul ) iar in acest context ce mai conteaza o statuie ? Parjolul a cuprins tara in ultimii 26 de ani ,pagubele sunt cu mult mai mari decat suma pagubelor din cele doua razboaie mondiale si nimeni nu-i tras la raspundere ,din contra vin si ne spun, in campaniile electorale, cat mult bine ne-au facut iar o parte din romani ii si voteza permanent .

  Raportează
 • postat de felicia katz Miercuri, 21 Septembrie 2016 17:38 176.228.41.*** Link la comentariu
  0
  2

  eu vreau sa stiu cati valizi primesc ajutor social in comuna aia.Si daca dintre astia niciunul nu-i bun de pus la munca.Domn Primar,du-te d-le si te culca.Esti penibil.

  Raportează
 • postat de MIHAIL Miercuri, 21 Septembrie 2016 12:25 5.13.185.*** Link la comentariu
  0
  6

  Am trecut recent prin zona ,statuia arata deplorabil,mai mult, cele mai multe dintre literele de pe soclul statuii ,prin care era scris numele domnitorului , lipsesc ,fiind luate ,dupa spusele unui localnic ,de catre vreun ,,intreprinzator ,,de prin partea locului,care a scos ceva bani pe acestea,ducandu-le la fier vechi!!!Brava respect pentru trecutul neamului!!!

  Raportează
 • postat de PATRIOTUL Miercuri, 21 Septembrie 2016 12:19 81.12.149.*** Link la comentariu
  0
  8

  Cei care nu ştiu să respecte realizările neamului ar trebui aspru pedepsiţi şi reeducaţi pe măsură!
  Atribuţiile funcţionarilor publici din acest domeniu trebuie revizuite cu responsabilitpţi clare şi cu penalizări pentru nerealizări (mai pe româneşte, Fişe de Post clare şi complete!).
  Din câte ştiu la Primăria din Băneasa s-au perindat tot felul de personaje dubioase, alese în urma unor bătălii politice mizerabile.. Nici nu se compară cu ce bătălii se dădeau de către strămoşii noştri.. Respect ZERO pentru istorie!
  Domnule primar din Băneasa, indiferent din ce partid faceţi parte (bănuiesc că tot PSD sau ALDE), vrem să faceţi mai multă treabă pentru cetăţenii amărâţi din zonă pe care i-aţi păcălit prin alegeri şi mai puţină pentru propriul partid !!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.