PACIENȚII le vor putea da note medicilor

PACIENȚII le vor putea da note medicilor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Bolnavii internaţi în spitale vor putea să dea calificative personalului medical, după ce au fost externaţi. Chestionarele pe care le vor completa vor fi confidenţiale.

În prezent, pacienţii pot completa un chestionar de satisfacţie, în momentul în care sunt externaţi din spital. Acest formular este completat însă în prezenţa personalului medical, lucru care, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, a dus la apariţia unor rezultate nerealiste: 97,5 dintre pacienţi au fost mulţumiţi de calitatea serviciilor din spitale.

Potrivit proiectului propus acum de autorităţi, formularul de feed-back va putea fi completat acasă, în tihnă şi în mod confidenţial. Răspunsurile pot fi trimise pe e-mail sau prin SMS. Noul chestionar are zece întrebări. Pacientul trebuie să dea o notă, de la 1 la 4, în primele cerinţe referitoare la: gradul de mulţumire a pacientului faţă de serviciile medicale oferite de spital, activitatea şi implicarea medicului sau curăţenia din spital.

În plus, pacientul este întrebat şi dacă a cumpărat medicamente sau alte materiale sanitare pe durata internării, dacă a primit explicaţii clare cu privire la diagnostic şi tratament şi dacă starea sa de sănătate este mai bună după externare.

Dacă sunt semnalate incidente, mesajul ajunge la Compartimentul de Integritate din cadrul Ministerului Sănătăţii, care îl va contacta ulterior pe pacient. Rezultatele chestionarului vor fi publicate trimestrial pe site-ul ministerului (www.ms.ro) şi vor conta şi în evaluarea conducerii din spital.

Cei care au pus la punct noul proiect nu spun însă nimic despre ce variantă au la dispoziţie persoanele care nu folosesc nici internetul şi nici SMS-urile. Este vorba mai ales de pacienţii vârstnici, adică de majoritatea bolnavilor internaţi în spitale. Pentru aceştia, tot varianta clasică a chestionarului pe hârtie va rămâne probabil cea viabilă, lucru care va conduce, inevitabil, la aceleaşi rezultate "realiste".

Citit 1247 ori Ultima modificare Luni, 28 Noiembrie 2016 17:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.