Primele PROTESTE pentru noul guvern? Supraacciza la carburanţi îi inflamează pe transportatori

Primele PROTESTE pentru noul guvern? Supraacciza la carburanţi îi inflamează pe transportatori
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Menţinerea supraaccizei la carburanţi poate reprezenta o gravă eroare a actualului sau viitorului Guvern, iar transportatorii solicită actualului Executiv să respecte prevederile Codului fiscal în vigoare şi susţin că nu există nicio motivaţie pentru menţinerea „acestei măsuri aberante”, informează un comunicat remis de Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT).

„Înainte de introducerea supraccizei, FORT avertiza Guvernul faţă de efectele negative care vor afecta bugetul de stat. Aşa cum a recunoscut ulterior şi fostul premier Victor Ponta, această măsură nu a adus absolut deloc beneficii şi nici nu se cunoaşte impactul real. Cert este faptul că o mare parte a consumului de carburant pentru activităţile de transport s-a relocat în Europa, iar bugetul de stat a fost afectat. În acelaşi timp, lucrările de dezvoltare a infrastructurii rutiere au stagnat, în contextul în care sumele colectate aveau clar această destinaţie. FORT solicită actualului Guvern să respecte prevederile Codului fiscal în vigoare şi angajamentul asumat. Nu există nici o motivaţie pentru menţinerea acestei măsuri aberante şi nejustificate sau pentru  modificarea Codului fiscal în vigoare. Preţurile la pompă trebuie să scadă şi doar asta trebuie să fie preocuparea viitorului Guvern”, se precizează în comunicatul citat.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut premierului Dacian Cioloş, într-o discuţie telefonică, ca actualul Guvern să amâne cu un an tăierea unor taxe introduse chiar de Guvernul social-democrat în Codul fiscal şi pe care tot PSD se angajase să le elimine. Este vorba despre reducerea TVA de la 20 la 19 la sută, despre eliminarea supraaccizei la carburanţi şi a taxei pe stâlp. Măsurile ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017. Un comunicat ulterior al Guvernului arată că „premierul Dacian Cioloş se aşteaptă ca Partidul Social Democrat să îşi respecte promisiunile şi programul de guvernare prezentat cetăţenilor înainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie, asumându-şi totodată responsabilitatea politicii fiscale şi legislaţia adoptată deja în Parlament”.

În acest context, FORT solicită urgent consultări pe această temă, ocazie cu care să fie prezentate toate cifrele legate de încasări, impact negativ, utilizarea sumelor etc. În cazul în care supraacciza nu este eliminată de la 1 ianuarie 2017, FORT afirmă că este pregătită să reia protestele din Piaţa Victoriei chiar la începutul anului.

Citit 1165 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Decembrie 2016 02:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.