PRIME de câte 10.000 de euro pentru MEDICI. Proiect lăsat spre aprobare noului Guvern

PRIME de câte 10.000 de euro pentru MEDICI. Proiect lăsat spre aprobare noului Guvern
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Doi dintre miniştrii tehnocraţi ai fostului Guvern au lăsat pe masa noului Executiv un proiect de Ordonanţă de Urgenţă potrivit căruia 1.000 de medici ar putea primi prime în valoare de aproximativ 45.000 de lei fiecare, neimpozabili, dacă se stabilesc, pentru o perioadă de cel puţin cinci ani, în zone din ţară deficitare din punct de vedere al acoperirii cu medici.

Anunţul a fost făcut chiar de către fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pe pagina sa de Facebook. Fostul oficial a scris că a elaborat, în colaborare cu Ministerul Finanţelor Publice, un proiect de OUG care prevede două măsuri pentru a-i motiva pe medici să rămână în ţară. Una dintre ele prevede „acordarea unui număr de 1.000 de prime în valoare de 45.000 de lei (10.000 de euro) neimpozabili pentru medicii care se stabilesc, timp de cinci ani, în unităţi administrativ-teritoriale cu deficit de medici în specialităţile medicină de familie, pediatrie şi anestezie terapie intensivă şi îşi desfăşoară activitatea în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate”, lista acestor unităţi urmând să fie stabilită anual.

Garanţii de stat pentru credite

A doua măsură prevede implementarea unui mecanism de garanţii de stat pentru creditele acordate medicilor de instituţiile de credit în vederea asigurării spaţiilor destinate desfăşurării activităţii medicale, necesarului de dotare cu aparatură performantă, finanţării nevoilor profesionale ale medicilor, achiziţiei de praxis şi în general finanţării capitalului necesar pentru a oferi un act medical la standarde corespunzătoare de calitate. În aceste cazuri, contractul de garantare va fi încheiat între beneficiarul programului, instituţia de credit finanţatoare şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, în calitate de mandatar al statului român, prin Ministerul Finanţelor Publice.

Potrivit lui Voiculescu, proiectul de act normativ poate fi pe masa noului Guvern chiar în prima şedinţa, deoarece „a trecut deja de toţi paşii birocratici”. Deoarece această măsură implică alocarea suplimentară de fonduri pentru cheltuieli de personal, Ordonanţa de Urgenţă nu a putut fi promovată cu şase luni înainte de alegeri, conform prevederilor din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată.

Citit 1912 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2017 20:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.