Paşii necesari pentru a vă căsători

Paşii necesari pentru a vă căsători
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Căsătoria se încheie la Serviciul de Stare Civilă Galaţi, dacă cel puţin unul dintre soţi are domiciliul stabil sau reşedinţa în municipiul Galaţi. Prin excepţie, căsătoria se poate încheia la Serviciul de Stare Civilă, chiar dacă viitorii soţi nu au domiciliul sau reşedinţa în raza municipiului Galaţi, cu aprobarea primarului.

Actele pentru încheierea căsătoriei se depun cu zece zile calendaristice înainte, termen în care se cuprind atât ziua când a fost făcută declaraţia de căsătorie, cât şi ziua în care se oficiază căsătoria.

Certificatul medical prenupţial (privind starea sănătăţii) este valabil 14 zile de la data emiterii şi trebuie să fie valabil atât la data depunerii actelor cât şi la căsătorie, să conţină parafa şi semnătura medicului şi menţiunea „Se poate căsători”.

Numele de familie al soţilor după căsătorie poate fi: numele dinaintea căsătoriei, numele oricăruia dintre soţi, numele lor reunite, unul dintre soţi îşi păstrează numele dinaintea căsătoriei, iar celălalt soţ poate să poarte numele lor reunite.

La oficierea căsătoriei, actul de identitate al soţului care îşi schimbă numele va fi invalidat urmând a fi preschimbat în termen de 15 zile. Celor care doresc să călătorească în străinătate imediat după oficierea căsătoriei şi au actul de identitate invalidat se recomandă să solicite informaţii suplimentare de la instituţiile abilitate.

Taxa de căsătorie în zilele nelucrătoare este de 95 lei. Nu se percepe taxă pentru oficierea căsătoriei în zilele lucrătoare. De reţinut este faptul ca nu se asigură servicii foto-video.

Actele necesare pentru cununia civilă sunt: actele de identitate valabile ale ambilor soţi (original şi copie), certificatele de naştere ale viitorilor soţi (original şi copie), certificatele medicale prenupţiale eliberate de medic, valabile 14 zile calendaristice. După caz, sunt necesare acte din care să rezulte desfacerea căsătoriilor anterioare (certificatul de deces în original sau copie), sentinţa de divorţ (original şi copie), certificatul de divorţ (original şi copie).

Citit 1904 ori Ultima modificare Luni, 06 Martie 2017 17:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.