Cum ne comportăm în viaţa de cuplu

Cum ne comportăm în viaţa de cuplu
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Am primit de curând o invitaţie la nuntă. Am întrebat-o pe viitoarea mireasă dacă este sigură de alegerea partenerului. Răspunsul ei a fost: "Da, bineînţeles. Nu ne-am certat niciodată".

Nu a părut prea încântată când i-am zis că ar fi trebuit să experimenteze măcar o ceartă înainte de "marele” eveniment. I-am spus acest lucru, pentru că, dacă trăiesc cu gândul că viaţa mea de cuplu e numai "zahăr şi miere”, atunci mă aflu într-o mare iluzie. Şi nu doar atât, înseamnă că, de fapt, cuplul nu este absolut deloc puternic. Ca să am o relaţie de cuplu fericită cu partenerul meu, am nevoie întâi să am o relaţie bună cu mine însămi, să mă cunosc şi să îl cunosc pe el, să îl văd aşa cum este şi nu aşa cum sper eu că va fi.

Un alt aspect foarte important este acela de a fi conştient că nu el/ea este responsabil(ă) de fericirea mea. De asemenea, o relaţie de cuplu are nevoie de câteva ingrediente esenţiale: încredere în celălalt, sentimentul de siguranţă, respect şi apreciere reciprocă. Dar chiar şi cu toate acestea, uneori, din când în când, apar "furtuni”. Iar asta nu înseamnă că e ceva rău. O "furtună" poate fi apariţia unui copil, îmbolnăvirea unuia dintre parteneri, situaţia în care unul dintre cei doi se află în şomaj, etc. Acestea sunt etape mai dificile, în care avem nevoie de grija şi sprijinul omului de lângă noi. Dar, sunt şi situaţii când furtuna nu e atât de zgomotoasă, pur şi simplu se produce o înstrăinare, nu mai faceţi lucruri împreună, viaţa sexuală tinde spre zero, începi să-ţi doreşti să petreci timp cu altcineva, să te destăinui, să flirtezi, ai multe resentimente, ţi-ai pierdut încrederea, speranţa atât în el/ea, cât şi în cuplu.

Ce e de făcut? Căutarea unui ajutor specializat ar fi binevenită. Însă, dacă mă duc la un terapeut cu gândul că el, cu "bagheta lui magică", îmi va repara relaţia, înseamnă că nu îmi asum viaţa mea, cu alegerile şi deciziile mele. Eu şi cu partenerul meu suntem responsabili de buna funcţionare a relaţiei noastre şi, da, o putem îmbunătăţi, dacă vrem amândoi şi dacă suntem dispuşi amândoi să facem schimbări în comportamentele noastre.

Citit 3042 ori Ultima modificare Vineri, 12 Mai 2017 18:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.