Sfaturi pentru a trece cu bine peste zilele toride

Sfaturi pentru a trece cu bine peste zilele toride
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Administraţia Naţională de Meteorologie avertizează că perioada următoare va fi una caniculară, cu temperaturi ce vor trece constant pragul de 35 de grade Celsius. În aceste condiţii, este bine să ţineţi seama de câteva sfaturi date de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, pentru a putea să depăşiţi cu bine zilele de foc.

În primul rând, este important să evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 şi 18,00. În cazul în care aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu cel mult zece grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius.

Atunci când vă expuneţi la soare, purtaţi pălării de soare, haine lejere fabricate din fibre naturale şi de culori deschise. "Pe parcursul zilei, faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă. Zilnic, beţi între 1,5 şi doi litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Nu beţi alcool (inclusiv bere şi vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu un conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai negru etc. - n.r.) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase - n.r.), deoarece acestea sunt diuretice", se arată într-un material al DSP Galaţi.

În zilele toride, mai ales în intervalul de timp amintit, evitaţi activităţile solicitante, cum ar fi sportul sau grădinăritul. Mâncaţi fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă şi de vitamine.

Cum păstraţi aerul respirabil în locuinţă

În timpul zilei, închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile. Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă. Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa, pentru a crea curenţi de aer. Stingeţi becurile şi aparatele electrocasnice, atunci când nu aveţi neapărată nevoie de acestea.

Citit 1777 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Iunie 2017 21:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.