Suferinţele cardiovasculare vor putea fi prevenite

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste 500.000 români cu vârsta peste 40 de ani vor beneficia de la 1 octombrie de un program naţional de screening pentru depistarea bolilor cardiovasculare, iniţiat de Ministerul Sănătăţii.

"Medicii de familie vor calcula riscul de îmbolnăvire pentru următorii 10 ani la toate persoanele peste 40 de ani, după criterii clare, stabilite de Comisia de Specialitate a Ministerului Sănătăţii. Dacă riscul de îmbolnăvire este mare, persoana va fi trimisă la medicul specialist, pentru diagnostic şi tratament. Dacă, însă, riscul este mic, medicul de familie va propune un program de prevenţie", au declarat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Programul de screening pentru depistarea bolilor cardiovasculare se va desfăşura pe parcursul mai multor ani, în primul an urmând a fi selectate 3.500 de cabinete ale medicilor de familie în care se va desfăşura programul.

Bugetul propus pentru 2009 este de aproximativ 5 milioane de lei. România este situată pe primele trei locuri în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin boli cardiovasculare, unul din doi români cu vârsta peste 50 de ani fiind hipertensiv.

(surse NewsIn)

Citit 612 ori Ultima modificare Duminică, 15 Decembrie 2019 00:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.