Persoanele cu handicap vor putea fi îngrijite la domiciliu

Persoanele cu handicap vor putea fi îngrijite la domiciliu
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Guvernul a adoptat, joi, 27 iulie 2017, o hotărâre prin care persoanele cu handicap grav sau accentuat vor putea beneficia de îngrijire şi la domiciliul unui asistent personal profesionist, atestat şi înregistrat oficial.

"Actul normativ stabileşte condiţiile de obţinere a atestatului, procedurile de atestare şi statutul asistentului personal profesionist şi reprezintă un pas important în promovarea alternativelor de tip familial pentru persoanele cu dizabilităţi. Potrivit hotărârii, asistentul personal profesionist este persoana fizică atestată care asigură, prin activitatea pe care o desfăşoară la domiciliul său, îngrijirea şi protecţia adultului cu handicap grav sau accentuat", informează Guvernul.

Actul normativ reglementează modalitatea prin care o persoană adultă cu handicap grav sau accentuat poate beneficia de îngrijire la asistent personal profesionist. 

Adultul cu handicap grav sau accentuat, beneficiar de servicii în centre rezidenţiale pentru persoane cu handicap, adresează cererea către conducerea instituţiei respective.

Astfel, vor fi avute în vedere elementele sociale şi medicale ale capacităţii solicitantului, determinate prin interviuri luate acestuia, vizite la domiciliul sau interviuri luate persoanelor cu care solicitantul locuieşte şi alte investigaţii suplimentare ale bolnavului. 

Rolul şi obligaţiile asistentului personal

Activitatea asistentului personal profesionist se desfăşoară în baza unui contract individual de muncă încheiat pe perioada corespunzătoare valabilităţii atestatului şi în condiţii specifice privind munca la domiciliu. Din echipa care realizează evaluarea îndeplinirii condiţiilor necesare pentru atestare fac parte cel puţin un asistent social şi un psiholog. Contractul se încheie cu DGASPC.

Monitorizarea şi controlul activităţii asistentului vizează respectarea drepturilor şi demnităţii persoanelor cu handicap, iar opinia adultului cu handicap grav sau accentuat va fi luată în considerare de către angajator în procesul de evaluare a activităţii desfăşurate de asistentul personal profesionist.

Modelul atestatului de asistent personal profesionist, dar şi standardele minime obligatorii pentru asigurarea îngrijirii şi protecţiei adulţilor cu handicap grav sau accentuat la asistentul personal profesionist se vor aproba prin ordin al ministrului muncii şi justiţiei sociale, în termen de la 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii adoptate joi.

 

Citit 2724 ori Ultima modificare Vineri, 28 Iulie 2017 19:25

5 comentarii

 • postat de Gigi
  Miercuri, 09 August 2017 21:20
  Am o rugaminte.am accentuat grad.2 permanent.pot sa pun.un asistent personal.din.familiea.mea.pentru.mai multan credere den grijire.pentru mine.va multumesc.foate mult.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Basil ...
  Marți, 01 August 2017 19:31
  Pentru @ BASIL : Dupa cum ai scris nu ma mira ca pensia i mica.Trebuia sa te interesezi .Parazitul are casa lui[de la taticu ] .Deci a stat separat .Nemernicia este a celor care ar fi trebuit sa l verifice daca si ajuta mama sau numai trimite nevasta cand si cand iar el ridica numai salariul .Eu scriu in cunostinta de cauza.NU m ar mira sa aud ca si vaduva lui Dinu Patriciu primeste ajutor social.Multumesc ptr. instiintare .asa i nu mai traim in comunism.Sunt cetatean american si am o pensie si din RO si din USA.Daca socotesc si beneficiile depasesc 40 [patruzeci ] de pensii de genul celei pentru care plangi .Acum sa vedem cine i cuprins de frustare .SANATATE ! ! !
  0
  1
  Raportează
 • postat de Pentru @Basil
  Marți, 01 August 2017 06:27
  "Basil" vad ca tu gandesti ca o țață ce a stat acasa toata viata pe salariul barbatului, si acum esti frustrata ca ai ajuns la batranete sa traiesti dintr-o pensie amarata de urmas. Ce nu sti tu "Basil" este ca nu mai suntem in comunism.
  Acum daca are cineva "avere si mosteniri" cum spui de si poate trai de pe urma acestora (din vanzarea lor sau din inchiriere, etc) norocul lui ca nu este nevoit sa munceasca. Eu am muncit o viata intreaga 40 de ani si am iesit la pensie cu cat? cu 1200 Ron, ti se pare corect asa din munca cinstita?!
  de maica-sa trebuia sa aiba grija, era cu ea in casa si pentru asta se primeste un salariu. Daca omul are mijloace de trai, norocul lui ca nu treb. sa se scoale dimineata ca sa isi bata aia joc de el.
  1
  2
  Raportează
 • postat de ion
  Duminică, 30 Iulie 2017 08:50
  Legea este pentru toti nu doar pentru cei fara venit daca ai dreptul la asistent nu conteaza cat de bogat esti handicapul este atunci ai nevoie de asistent
  1
  4
  Raportează
 • postat de Basil ...
  Sâmbătă, 29 Iulie 2017 18:16
  ...Verifica cineva activitatea unui asistent social ?Sigur NU .Exemplu : un parazit social [cu propietati ,mosteniri si fara nici o vechime in munca ] a scos contra ceva'' ATENTII ''o hartie de asistent social ptr. mamica [ nevasta de fost gestionar de alimentara ] din dotare .Timp de 7{sapte ] ani baietul de pravalie a primit salariu beneficiI si a papat ajutoarele .A colectat si vechime in munca iar acum dupa decesul mamei este in somaj pentru un an .Mostenirile si casa parinteasca vor fi vindute de parazit .Ce este sigur TIMP DE 7 ANI NIMENI NU A VERIFICAT ''ASISTENTUL ''DACA PRESTEAZA SAU NU CEVA MUNCA SOCIALA .2 Intrebari :cum este posibil ca cineva cu avere considerabila cu locuinta proprietate sa primeasca ajutor social ? Nu cumva parazitul[ dupa vanzarea casei ] ar trebuii sa returneze banii primiti solitar cu cineva de la DGASPC ? Numele parazitului este marza nelu fiul celebrului gestionar FRANGULEAAAAA RUSINE DGASPC...
  5
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.