Elevii de la profil tehnologic scapă de matematică

Elevii de la profil tehnologic scapă de matematică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Elevii care intră la liceu anul viitor vor susţine examenul naţional altfel * Se păstrează trei examene orale şi trei scrise * Proba orală de competenţe de comunicare se va da la două limbi străine, în loc de una * Cea de-a treia probă scrisă va fi una transdisciplinară *

Elevii care intră în clasa a IX-a anul viitor vor susţine bacalaureatul după regulile stabilite de noua Lege a Educaţiei. Un lucru pe care toţi candidaţii îl vor considera de bun augur este faptul că la liceele tehnologice şi vocaţionale nu se mai dă probă la matematică – disciplina care face de ani de zile o mulţime de victime în rândul absolvenţilor.

În rest, numărul materiilor la care elevii vor fi examinaţi va creşte, deşi se păstrează cele 6 probe (3 orale şi 3 scrise) care se dau şi în prezent.

Cele 3 probe orale se vor susţine la limba şi literatura română, la informatică şi la limbi străine. Dacă în prezent se evaluează numai cunoştinţele de la o singură limbă străină, conform noii legi proba se va da la două limbi de comunicare internaţională.

Şi noua lege prevede că elevii care au obţinut în decursul anilor de liceu certificate de competenţe lingvistice recunoscute la nivel internaţional îşi pot echivala probele.

La ce se vor da cele trei probe scrise

Toţi elevii, indiferent de filieră şi profil vor susţine ca şi până acum probă scrisă la limba şi literatura română.

Elevii de la liceele teoretice cu profil real vor mai da probă scrisă la matematică şi o probă transdisciplinară la ştiinţe (fizică, chimie şi biologie).

La profil umanist, cea de-a doua probă va fi la o limbă străină, iar proba transdisciplinară va fi din geografie, istorie şi ştiinţe sociale.

Elevii de la liceele tehnologice vor avea o a doua probă scrisă la disciplina specifică profilului, iar cea de-a treia se va susţine la disciplinele specifice specializării.

La fel şi cei de la liceele vocaţionale, cu deosebirea că pentru ei probele din domeniul profilului şi specializării pot fi practice.

Ca şi până acum, vor fi consideraţi promovaţi elevii care au obţinut cel puţin 5,00 la fiecare probă scrisă şi media finală 6,00. Cei care nu au promovat examenul la una dintre discipline se vor putea prezenta în sesiunea următoare doar pentru proba respectivă, restul examenelor fiind echivalate.

Citit 2042 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.