Sărbătoare la „Căsuţa Piticilor”

Sărbătoare la „Căsuţa Piticilor”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 90 de ani de învăţământ preşcolar. Educatoarea din 1919, absolventă a unor cursuri frecventate la Lausanne, în Elveţia *

Criza economică a fost sfidată, la Tg. Bujor, lunea trecută, la începutul noului an de învăţământ, de o tăiere de panglică în toată puterea cuvântului. Inaugurarea Grădiniţei de Copii Nr. 2 a decurs ca în perioadele de glorie ale primarului Ştefan Arfire: cu foarfecele, un „ţac-ţac” de precizie; după asta, aplauze din partea asistenţei şi un discurs adaptat momentului, cu o inspirată incursiune în istoria localităţii:

”Apelând la memoria documentelor, mă simt obligat să vă amintesc, a subliniat domnul Arfire, că în urmă cu 90 de ani, mai exact, la 15 decembrie 1919, în comuna Tg. Bujor lua fiinţă prima grădiniţă de copii. A funcţionat într-o casă particulară, ce avea trei săli, o curte şi o grădină pentru care comunitatea plătea, în fiecare lună, 600 de lei. Vă mai pot spune, a adăugat primarul, şi numele educatoarei de acum 90 de ani – o chema Virginia Taşcă, absolventă a unor cursuri speciale, la Lausanne – Elveţia”.

Imobilul în care funcţionează grădiniţa de astăzi – ceva de „cinci stele”, pentru micuţii familiilor din cartierele Jirul, Chisc şi Golăşei. Când s-a tras linie, sub cheltuieli, a rezultat un total de 2,7 miliarde lei vechi. Două săli de clasă, încă una destinată festivităţilor, cancelarie, două grupuri sanitare (separate – băieţi/fete), centrală termică.

Au fost transmise mulţumiri proiectantului, Consiliului Judeţului Galaţi şi Ministerului Educaţiei pentru  fondurile alocate finalizării investiţiei. Distinct, i s-a mulţumit şi lui Ion Andone, şeful Serviciului Administrarea Domeniului Public, din cadrul Primăriei Tg. Bujor, şi echipei sale de „băieţi”, din mâinile cărora a ieşit construcţia.

S-a hotărât ca aceasta să poarte, pe frontispiciu, denumirea „Căsuţa Piticilor”. Două grupe de preşcolari - una, mijlocie; cealaltă, pregătitoare -, o educatoare, Vasilica Vicol, şi, atenţie!, un domn…educator, Silviu Costache.

Jumătate dintre copii înscrişi provin din rândul familiilor de romi.

Citit 1478 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.