Evaluaţi acest articol
(36 voturi)
15 comentarii

Aproximativ 20 de copaci din Grădina Publică, cel mai mare parc al Galaţiului, sunt puşi la pământ de Gospodărire Urbană. Fasonările şi tăierile de arbori au generat nemulţumirea unora dintre gălăţeni, care acuză autorităţile că retează copaci sănătoşi şi fac toaletări de arbori fără noimă.

Aproape că nu este toamnă fără ca Gospodărire Urbană, societatea care se ocupă de întreţinerea spaţiilor verzi, să fie arătată cu degetul din cauza fasonărilor şi tăierilor de arbori din locuri importante ale oraşului. De săptămâna trecută, numeroşi gălăţeni au sunat la redacţie sau ne-au sesizat în scris, nemulţumiţi că drujbele Gospodărire Urbană pun la pământ copaci viguroşi din Grădina Publică, cel mai mare parc al oraşului. Câteva dintre reclamaţii au fost însoţite şi de fotografii, care ilustrează mormane de crengi (aparent sănătoase) şi trunchiuri ale unor copaci proaspăt seceraţi.

"Au terminat Faleza, strada Brăilei şi strada Domnească şi acum au ajuns să facă haos în Grădina Publică, singurul parc din Galaţi unde există ceva mai mulţi copaci. Am văzut cu ochii mei cum au tăiat un copac sănătos. Este o plăcere să te plimbi vara în Grădina Publică, dar, dacă vor continua aşa, într-un an sau doi, rămâne cheală şi asta. Buruienile nu le-au văzut toată vara, s-au apucat să taie copacii. Nu le înţeleg logica. Am certat câţiva muncitori, dar sunt conştient că ei sunt doar nişte executanţi", ne-a spus, revoltat, un gălăţean.

Magnolii, în locul copacilor tăiaţi

În timp ce oamenii reclamă tăieri şi toaletări de arbori după ureche, conducerea societăţii Gospodărire Urbană susţine că niciunul dintre cei 17 copaci programaţi a fi tăiaţi (11 au fost retezaţi zilele trecute, iar cinci vor fi tăiaţi zilele acestea) nu este sănătos. "Ce studii au persoanele care reclamă că arborii nu au probleme? Vă spun că ori sunt bolnavi, ori sunt dezbârnaţi, ori rupţi. Nu am intervenit aiurea, ci tot timpul însoţiţi de un inginer silvic. La fel şi în ceea ce priveşte fasonările", ne-a declarat Bogdan Ardean, directorul Gospodărire Urbană. Şeful societăţii a afirmat că arborii sunt tăiaţi "la comanda Primăriei, în urma sesizărilor şi plângerilor venite de la cetăţeni".

Bogdan Ardean ne-a spus că, pe lângă cei 17 copaci pe care angajaţii societăţii îi taie, s-au fasonat 25 de arbori, urmând ca zilele acestea să mai fie fasonaţi şapte. "Vor fi plantate, în locul celor tăiaţi şi nu numai, în jur de 25 de magnolii, care provin din sera proprie a Gospodărire Urbană", a afirmat directorul societăţii.

Unii dintre gălăţeni ameninţă că vor sesiza Garda de Mediu.

Citit 7217 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Noiembrie 2017 12:33

15 comentarii

 • postat de Andrei Duminică, 10 Decembrie 2017 00:31 92.86.54.*** Link la comentariu
  0
  0

  Zice unul aici ca bine ca i-a taiat, ca erau de pe vremea copilariei bunicii. Cam tot atat le va lua copacilor tineri sa ajunga precum ceilalti.

  Raportează
 • postat de dumitru Duminică, 19 Noiembrie 2017 12:35 100.98.194.*** Link la comentariu
  0
  2

  Nu stie seful silvicultura. E fasonat ca vlastar din radacini securiste.

  Raportează
 • postat de Ana Maria Vineri, 17 Noiembrie 2017 10:42 5.13.216.*** Link la comentariu
  1
  3

  Oameni buni lasati aberatiile la o parte...acei copaci nu erau batrani ci erau ff sanatosi...s.au taiat numai copaci sanatosi!!! Lasati copacii in pace, sunt locuri destule si pentru magnolii nu este necesar sa taiati atatia copaci. A ajuns Gradina noastra de tot plansul. Sa va fie rusine!!!

  Raportează
 • postat de Anton Vineri, 17 Noiembrie 2017 07:08 188.24.199.*** Link la comentariu
  3
  0

  Primaria are angajat specialist silvic care spune ce copaci se taie si apoi Gosp. urbana pe baza comenzii de la primarie vine si taie copacul.
  Pe baza dreptului de acces liber la informatii, puteti cere primariei sa va spuna care a fost motivul pentru caere a dispus taierea copacului.

  Raportează
 • postat de elena Marți, 14 Noiembrie 2017 22:11 86.124.204.*** Link la comentariu
  2
  6

  ...judecand dupa ceea ce am vazut cu ochii mei( ceea ce a mai ramas din trunchiuri), pot spune ca multi copaci erau sanatosi, nu aveau nimic, puteau umbri inca multa vreme; am crescut in zona, unii dintre copaci ii stiu dintotdeauna...vazandu-i la pamant -fara motiv- am avut sentimentul ca am pierdut pe cineva drag, apropiat!
  PACAT!

  Raportează
 • postat de Andrei Marți, 14 Noiembrie 2017 20:32 92.86.48.*** Link la comentariu
  1
  5

  Copacii au fost ciuntiti, chipurile `toaletati`. Daca nu se usuca in scurta vreme, se deterioreaza in timp si mai tarziu si incep sa le cada crengile ciuntite, sau cad copacii cu totul. E absolut rusinos ce se intampla in orasul asta. O sa ne sufocam in praf si arsita. Nemernici. La ce poti sa te astepti de la niste nenorociti?

  Raportează
 • postat de Andrei Marți, 14 Noiembrie 2017 20:22 92.86.48.*** Link la comentariu
  1
  6

  Asa-i la noi, trebuie sa fii medic ca sa poti contesta medicul care te omoara, trebuie sa fii inginer silvic ca sa contesti ca astia iti iau aerul s.a.m.d.

  Raportează
 • postat de LIVIU Marți, 14 Noiembrie 2017 19:54 92.83.34.*** Link la comentariu
  6
  3

  FRATILOR DE CE NU VA VEDETI DE LUCRURILE VOASTRE . ACEȘTI COPACI NU SE TAIE DE-A ALANDALA.SUNT COPACI BATARANI , DE CÂND ERA BUNICA TÂNĂRA.

  Raportează
 • postat de Maxim Marți, 14 Noiembrie 2017 18:49 5.13.236.*** Link la comentariu
  0
  3

  magnolia este o planta exotica ce necesita ingrijire multa, plantati arbori autohtoni care sa faca umbra (fara platani care provoaca alergii)

  Raportează
 • postat de ELLA Marți, 14 Noiembrie 2017 15:00 89.137.231.*** Link la comentariu
  0
  18

  Avem un copac putred in fata blocului C2 de pe prelungirea traian si nu vine nimeni sa/l taie.Au venit citeva comisii la reclamatiile administratiei de proprietari ,toti au constatat ca e un copac ce ar putea oricind sa cada peste geamurile locatarilor sau intrarea blocului,dar au spus ca vor veni si vor rezolva problema cind vor avea de facut fasonari in zona.In zona au venit//caci vizavi de noi,la un blocpaltin sta nu stiu ce mahar politic//au plantat si gard viu,au facut si curatenie in gradina din fata blocului,vin si uda gardul viu//chiar si cind ploua//,dar la noi nimic.Probabil ca asteapta sa se intimple o nenorocire si apoi sa dea vina pe administratie.Puteti sa veniti sa vedeti ca e si un plop batrin ce sta gata sa cada,dar nimeni nu ia in serios nici o adresa facuta de administratia de ptoprietari 130.

  Raportează
 • postat de Roxana Marți, 14 Noiembrie 2017 13:43 65.19.167.*** Link la comentariu
  1
  9

  Decat sa le cada copacii in cap oamenilor mai bine sa se ocupe din timp de acei copaci Gospodarire Urbana, dar atentie numai de copacii cu probleme precum cei din imagine ce sunt "scobiti" pe interior sau cei cu probleme de suprafata, dar nu sa se ocupe in felul acela mizerabil in care au facut-o pana acum taind crengile(coroanele) copacilor si lasandu-i aratand ca dupa un dezastru ecologic cu crengile ciuntate aiurea. Copacii ciopartiti in felul haotic de pana acum cu crengile taiate aiurea de cei de la Gospodarire Urbana nu-si au rostul. Nicaieri in lume si nici macar in tara noastra nu mai vezi copacii taiati cu crengile ciuntate aiurea precum a nenorocit copacii la noi in oras cei de la Gospodarire Urbana. Cred ca probabil avea nevoie cineva de lemne de foc la un anumit moment dat si nu stiau de unde sa faca rost de lemne de foc asa ca au bagat mizeria, porcaria aceea de scuza, de de metoda cu "toaletarea" copacilor si au taiat aiurea crengile copacilor din Galati. Numai la noi se putea intampla prostia aceea. Dar in cazul de fata dupa cum se vede in imaginea articolului astfel de copaci cu probleme, astfel de copaci ce prezinta semne de "boala" trebuiesc taiati pentru a evita tragedii, pentru a evita pierderi de vieti omenesti in cazurile in care iti poate pica un copac in cap cand mergi linistit pe alee pe langa copaci.

  Dar nu mi s-a parut deloc corect ce facusera cei de la Gospodarire Urbana cand toti copacii de pe Domneasca si de pe Brailei le fusesera "toaletate" coroanele, taindu-li-se aiurea crengile si numind-o mizerabil "toaletare". Mai sunt copaci si prin alte orase ale lumii si banuim (nu-i asa?) ca si pe la altii se usuca si se imbolnavesc copacii, dar pe la ei nu vezi copacii ciopartiti ("TOALETATI") in felul acela marsav, mizerabil. La altii nu exista "toaletare"(furt). La noi probabil furtul de lemne din oras prin "toaletare" a fost data de niste sarlatani doar ca sa-si justifice actiunile de taiere haotica, abuziva, incompetenta a coroanelor copacilor.


  Dar de plantat altii, in toamna aceasta, pe unde mai trebuie prin oras au mai plantat? Sau toamna aceasta au uitat-o, au trecut peste neplantand niciun copac?

  Raportează
 • postat de rodax Marți, 14 Noiembrie 2017 08:29 193.231.148.*** Link la comentariu
  0
  27

  gospodarire urbana ar trebui sa ia exemplu de la gradina publica din braila,in care e o placere sa te plimbi.fara cioate si buturugi ale unor stramba-lemne.

  Raportează
 • postat de Bun cunoscator al Gradinii Publice Marți, 14 Noiembrie 2017 08:07 5.254.97.*** Link la comentariu
  7
  13

  Lasati ca nu este chiar asa. Nu se spune de faptul ca au fost plantati si multi copaci noi , si poate se vor mai planta si altii.
  In plus , nu as dori la nimeni ca pe furtuna sau vant puternic sa se plimbe prin gradina. COPACUL TAIAT DIN FOTOGRAFIA DIN MIJLOC , VI SE PARE SANATOS ???.
  Un repros celor de la Gospodărire Urbană ar fi ca dupa taiere , sa scoata si radacinile din pamant , LUCRU CARE NU SE MAI OBISNUIESTE.
  Si daca tot ati deschis discutia poate autoritatile galatene competente sa se preocupa mai mult si de Gradina nu numai de Faleza. (ex . : stalpi de iluminat rupti , o parte a sistemului de iluminat iar nu functioneaza, zona de fitness complectata cu mai multe aparate , inlocuit gardul viu de pe aleea principala , atacat de daunatori , ...etc)

  Raportează
 • postat de Adrian Marți, 14 Noiembrie 2017 05:02 210.183.122.*** Link la comentariu
  12
  12

  Acum cateva luni , cand datorita vijeliilor cadeau copaci dezradacinati sau parti din acestia , toata lumea plingea si acuza Gospodaria urbana ca nu isi face treaba si nu toaleteaza copacii.Acum cand in sfarsit s-au apucat de treaba si toaleteaza sau taie copacii batrani sau in pericol sa cada la prima furtuna,alti cetateni , care nu cred ca au habar si cunostinte tehnice despre acest subiect, se apuca sa acuze din nou acelasi serviciu public. As propune ca in locul criticilor sa participe voluntar la plantarea de copaci in Gradina publica sau alte spatii publice. Sunt curios cati se vor aduna.....

  Raportează
 • postat de Aderin Marți, 14 Noiembrie 2017 02:24 90.95.50.*** Link la comentariu
  4
  26

  Cât de mare creste un copac, cât de mare creste o magnolie ? Cât de sensibil este un copac și cât o magnolie? Cât de viguros este un copac și cât o magnolie ? Si nu mai pun atâtea intrebari. Cam degeaba caci gospodărie urbana cu siguranță nu îmi va raspunde, și cu siguranță un tip de copac câștigă detașat în fața unei magnolii. Magnolia nu va rezista 4-5 ani (cele de la păpădie s-au uscat și cel parcul eminescu e pe ducă). Trist și rușinos .

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.