GRĂDINA PUBLICĂ din Galați, sub drujba Gospodărire Urbană

GRĂDINA PUBLICĂ din Galați, sub drujba Gospodărire Urbană
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Aproximativ 20 de copaci din Grădina Publică, cel mai mare parc al Galaţiului, sunt puşi la pământ de Gospodărire Urbană. Fasonările şi tăierile de arbori au generat nemulţumirea unora dintre gălăţeni, care acuză autorităţile că retează copaci sănătoşi şi fac toaletări de arbori fără noimă.

Aproape că nu este toamnă fără ca Gospodărire Urbană, societatea care se ocupă de întreţinerea spaţiilor verzi, să fie arătată cu degetul din cauza fasonărilor şi tăierilor de arbori din locuri importante ale oraşului. De săptămâna trecută, numeroşi gălăţeni au sunat la redacţie sau ne-au sesizat în scris, nemulţumiţi că drujbele Gospodărire Urbană pun la pământ copaci viguroşi din Grădina Publică, cel mai mare parc al oraşului. Câteva dintre reclamaţii au fost însoţite şi de fotografii, care ilustrează mormane de crengi (aparent sănătoase) şi trunchiuri ale unor copaci proaspăt seceraţi.

"Au terminat Faleza, strada Brăilei şi strada Domnească şi acum au ajuns să facă haos în Grădina Publică, singurul parc din Galaţi unde există ceva mai mulţi copaci. Am văzut cu ochii mei cum au tăiat un copac sănătos. Este o plăcere să te plimbi vara în Grădina Publică, dar, dacă vor continua aşa, într-un an sau doi, rămâne cheală şi asta. Buruienile nu le-au văzut toată vara, s-au apucat să taie copacii. Nu le înţeleg logica. Am certat câţiva muncitori, dar sunt conştient că ei sunt doar nişte executanţi", ne-a spus, revoltat, un gălăţean.

Magnolii, în locul copacilor tăiaţi

În timp ce oamenii reclamă tăieri şi toaletări de arbori după ureche, conducerea societăţii Gospodărire Urbană susţine că niciunul dintre cei 17 copaci programaţi a fi tăiaţi (11 au fost retezaţi zilele trecute, iar cinci vor fi tăiaţi zilele acestea) nu este sănătos. "Ce studii au persoanele care reclamă că arborii nu au probleme? Vă spun că ori sunt bolnavi, ori sunt dezbârnaţi, ori rupţi. Nu am intervenit aiurea, ci tot timpul însoţiţi de un inginer silvic. La fel şi în ceea ce priveşte fasonările", ne-a declarat Bogdan Ardean, directorul Gospodărire Urbană. Şeful societăţii a afirmat că arborii sunt tăiaţi "la comanda Primăriei, în urma sesizărilor şi plângerilor venite de la cetăţeni".

Bogdan Ardean ne-a spus că, pe lângă cei 17 copaci pe care angajaţii societăţii îi taie, s-au fasonat 25 de arbori, urmând ca zilele acestea să mai fie fasonaţi şapte. "Vor fi plantate, în locul celor tăiaţi şi nu numai, în jur de 25 de magnolii, care provin din sera proprie a Gospodărire Urbană", a afirmat directorul societăţii.

Unii dintre gălăţeni ameninţă că vor sesiza Garda de Mediu.

Citit 8314 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Noiembrie 2017 12:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.