Gândurile ne pot influenţa emoţiile

Gândurile ne pot influenţa emoţiile
În imagine, Florian Miu - psiholog
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ceea ce gândim, devenim. Regăsim acest aspect în filosofia budistă și din ce în ce mai mult în principiile de viață modernă. Da, putem spune că ceea ce gândim va deveni realitate. Gândurile noastre creează şi influenţează emoții, iar emoțiile creează comportamente.  Cu alte cuvinte, ceea ce gândește o persoană despre o situație dată, creează o emoție care duce spre un comportament. De exemplu, dacă o persoană a fost concediată de la locul de muncă, acum își poate spune că totul este tragic, nu mai are o sursă de venit, nu-și mai poate plăti facturile și că va rămâne pe drumuri. Aceste gânduri pot declanșa o stare de anxietate ce se poate concretiza printr-un comportament evitant sau antisocial.

De cele mai multe ori spunem că situația în care suntem creează emoții. Spre exemplu furia resimţită atunci când pici un examen sau depresia care ne-ar putea cuprinde atunci când pierdem pe cineva drag sunt situaţii despre care spunem că ar creea emoţii. Totuşi, nu situația creează emoțiile, ci gândurile pe care ni le spunem despre situația data. Este uşor să ne lăsăm pradă gândurilor negative când nimic sau aproape nimic bun nu se întâmplă, dar tocmai de aici ia naştere cercul vicios care menţine lipsa de armonie.

Cu alte cuvinte, persoana se simte într-un fel, în funcție de gândurile pe care și le creează. Dacă începe să gândească diferit despre ce s-a întâmplat, să analizeze mai bine evenimentul care îi stârneşte emoţiile atunci poate descoperi că un lucru precum concedierea de la un loc de muncă poate reprezenta un nou început. Astfel, acele gânduri nu se mai transformă acum în anxietate, ci într-un optimism şi o stimă de sine crescută. Așa că de fiecare data când ne simțim într-un mod neplăcut, este important să analizăm care sunt gândurile noastre despre acea situație și să conștientizam că putem gândi și altfel. De cele mai multe ori, gândurile noastre sunt de vină pentru ceea ce simţim.

Până şi fizica ne demonstrează prin principiul al treilea al mecanicii, al acţiunii şi reacţiunii că orice energie negativă, îndreptată în orice direcţie, se întoarce împotriva propriei persoane.

Citit 5464 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Noiembrie 2017 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.