Comercianţii moldoveni de peste Prut, exilaţi pe trotuar

Comercianţii moldoveni de peste Prut, exilaţi pe trotuar
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Decembrie. Aerul rece biciuieşte nemilos obrajii oamenilor adunaţi în faţa pieţei de gros, de pe Calea Prutului. Încă o zi plină pentru moldovenii de peste Prut, veniţi să-şi vândă produsele.

De pe 16 octombrie, de când li s-a interzis accesul în piaţă, trotuarul a devenit neîncăpător pentru toate lăzile cu mâncare, aliniate una lângă alta. De la brânză, unt, napolitane, bomboane şi până la conserve, legume şi fructe, aici poţi găsi de toate şi pentru toate buzunarele.
Moldovenii au răbdare, vin în fiecare zi, dis-de-dimineaţă şi, înainte să se ridice soarele, ei sunt deja pregătiţi să-şi întâmpine clienţii. Nu contează dacă plouă sau e ger, oamenii vin mereu în faţa pieţei, cu speranţa că vor face ceva bănuţi.
În urma unei sesizări primite pe adresa redacţiei, în legătura cu situaţia micilor comercianţi, am fost pe Calea Prutului pentru a "gusta" din piaţa improvizată pe marginea şoselei şi pentru a afla ce părere au moldovenii de peste Prut despre condiţiile în care sunt nevoiţi să-şi vândă produsele.

Comerţ la marginea bordurii

Băltoace, praf, maşini şi multă aglomeraţie. De asta m-am lovit încă de la primii paşi făcuţi. De cum ajungi pe trotuar, începi să fii ademenit de către comercianţii care nu mai contenesc în a-şi lăuda produsele.
O bătrână avea la vânzare halva, miezi de nucă şi biscuiţi, ceva brânză şi unt în calupuri mari. În jurul ei roiau deja câţiva oameni interesaţi de produse. Cu toate acestea, dezamăgirea i se citea pe chip. Mi-a spus că speră în fiecare zi că o să le dea voie să se întoarcă în piaţă.
"Dacă nu ne lasă acolo, măcar să ne facă alt loc. Este greu să stai şi să vinzi în drum. Mai ales pentru cei mai în vârstă", a spus ea.
La câţiva paşi distanţă, o femeie îmbrăcată gros vindea bomboane de toate soiurile şi conversa cu colegii de suferinţă. Auzise că ar fi trebuit să fie primiţi înapoi în piaţă, însă nu s-a mai întâmplat. Autorităţile nu le-au zis ce se va întâmpla cu ei, aşa că nu le rămâne decât să spere că nu vor mai fi nevoiţi să stea pe trotuar. 

Autorităţile spun că vor căuta soluţii

Din păcate, lipsa vreunui act însoţitor pentru mărfurile pe care le trec prin vamă îi obligă pe micii comercianţi să se lupte pentru supravieţuire pe marginea drumului.
Întrebat despre această situaţie, viceprimarul Sorin Enache a explicat: „Legea ne obligă să respectăm toate normele în vigoare, iar cetăţenii moldoveni nu au documente de provenienţă a mărfii, mai ales că ei declară la vamă că aceste mărfuri sunt pentru uz personal. Pentru a putea vinde în bune condiţii, în condiţii legale, ar trebui amenajate în piaţă spaţii speciale”.
La şedinţa Consiliului Local, din data de 26 octombrie, s-a adus în discuţie subiectul comercianţilor moldoveni şi de ce aceştia nu mai sunt lăsaţi să-şi vândă produsele în piaţă. 
Prefectul Gabriel Panaitescu a ţinut să reamintească faptul că în Republica Moldova există pesta porcină şi că, în cazul unui focar, toţi porcii de pe o rază de zece kilometri sunt eutanasiaţi. Prin urmare, interzicerea accesului în piaţă a comercianţilor de peste Prut este o măsură preventivă. 
Se pare, totuşi, că soarta lor va fi decisă în această săptămână, atunci când reprezentanţii Primăriei, ai Prefecturii, ai Administraţiei Pieţelor Agroalimentare, precum şi de cei ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi ai Poliţiei Locale se vor întâlni, potrivit informațiilor noastre, pentru a căuta o soluţie cu privire la micii comercianţi de peste Prut.
Până se va decide ce se va întâmpla cu activitatea basarabenilor, aceştia sunt nevoiţi să vândă în continuare în stradă, pentru a-şi câștiga pâinea. O pâine amară, chiar dacă, de multe ori, e obținută din vânzarea de bomboane "Bucuria".

Citit 8096 ori Ultima modificare Duminică, 10 Decembrie 2017 19:54

15 comentarii

 • postat de CHIVU NICOLAE
  Joi, 07 Decembrie 2017 15:26
  109.166.157.***
  Nu stiu care este motivul acestei actiuni, dar este o prostie.Traficul de tigari nu este vina acestor moldoveni de dincol de Prut , este vina Politiei de Frontiera. Daca este o actiune politica fata de Dodon este o prostie -ne razbunam pe acarul paun. Daca este din ratiuni de concurenta si sa nu vanda decat" an gros " este o prostie si mai mare.
  1
  1
  Raportează
 • postat de ELLA
  Marți, 05 Decembrie 2017 22:30
  89.137.231.***
  De ce nu stringe politia pe cei ce vind in continuare tigati de contrabanda sau peste din metro,plus ca te inseala la cintar? Astia bronzati isi vad in continuare de treaba,iar sarmanii moldoveni stau si ingheata pe trotuare,dupa ce s/au cheltuit niste bani pentru a li se asigura niste conditii cit de cit omenesti.Oare chiar in tara asta se lucreaza numai cu ,,dosul''?Cumpar de ani de zile produse de la ei si vad ca nu am patit nici o data nimic.In schimb am cumparat mici din magazinele noastre si eram sa dau ortul popii.Nu te pbliga nimeni sa cumperi de la ei.Fiecare e liber sa faca asa cum vrea,dar nu e corect ceea ce s/a intimplat cu aceste neamuri ale noastre.Ei nu vin ca sa se inbogateasca,ci pentru a supravetui,pentru ca sa/si tina copiii la scoli.Oare cei ce au luat aceste masuri nu au mustrari de constiinta?Vreau sa vad citi din cei ce vind in pietele noastre au certificat de producator.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Vlasie george bogdan
  Marți, 05 Decembrie 2017 20:40
  95.76.1.***
  Bine ca au rămas în. PiAtât basarabia producătorii romanii care nu vine cu nimic din.gospodăria proprie Bine ca vin.cu mere pere dar de ce nu vin cu suc de mere de pere ce nu.vine cu mezeluri afumate producătorii romani. Cacama ș în țăranul roman care vine în piață basarabiei
  1
  0
  Raportează
 • postat de CO
  Marți, 05 Decembrie 2017 14:33
  5.13.196.***
  Se supara unii cind le spui adevarul dar ;;sic;;nu va las cu una cu doua din partea mea sa vina sa vinda orce produs dar sa fie curat , sa fie proaspat , nu gaini nevindute cu zilele sau preparate pline de apa injectata sa traga la cintar, ati uitat cumva oare?da sa vinda ce-i care lucruri bune , cine va garanteaza ca brinza nu-i facuta cu aracet sau lapte de vaca si ti-o da ca brinza de oi si au si lucruri bune dar garanteaza cineva ptr unele produse ?
  16
  9
  Raportează
 • postat de smaranda
  Marți, 05 Decembrie 2017 14:30
  5.15.223.***
  Nu înţeleg ,de ce in atâţia ani nu s-a putut amenaja acolo o piaţă acoperită astfel ca vanzarea să poată fi făcută în condiţii "cât de cât" igienice , iar oamenii să nu stea iarna in frig ,iar vara să se sufoce de cald...
  3
  17
  Raportează
 • postat de Petrea Ionel
  Marți, 05 Decembrie 2017 12:32
  193.231.148.***
  Un GÂGĂ, pe post de viceprimar: „Pentru a putea vinde în bune condiţii, în condiţii legale, ar trebui amenajate în piaţă spaţii speciale”.
  Și cine vă oprește, de un an și jumătate de când sunteți în funcții, să faceți asta?!
  P.S. Cred că trebuie susținută campania Comunității Curățăm Galațiul, de strângere semnături pentru redeschiderea Pieței Moldovenilor, în condiții decente și care respectă normele legale.
  4
  20
  Raportează
 • Marți, 05 Decembrie 2017 12:09
  89.45.5.***
  Comunitatea "Curatam Galatiul" saluta interesul pe care Viata Libera il arata pentru subiectul Pietei Moldovenilor.
  Dorim sa va informam despre campania de strangere de semnaturi pe care comunitatea noastra a initiat-o in urma cu o saptamana.
  Listele de semnaturi sunt pentru redeschiderea pietei in conditii decente si in limitele cadrului legal.
  Semnaturile pot fi stranse fizic, prin descarcarea unui formular de pe internet, dar exista si o petitie online unde doritorii pot semna.
  Mai multe detalii gasiti pe pagina de Facebook: #CuratamGalatiul.
  4
  14
  Raportează
 • postat de Andrei
  Marți, 05 Decembrie 2017 11:58
  92.86.38.***
  Exista deja o petitie a comunitatii Curatam Galatiul pe tema asta. Consider ca pentru 10 traficanti nu trebuie sa sufere toata lumea.
  4
  10
  Raportează
 • postat de Suparatu`
  Marți, 05 Decembrie 2017 10:37
  90.95.120.***
  Rusine autoritatilor !!!!!!
  7
  28
  Raportează
 • postat de Magis
  Marți, 05 Decembrie 2017 10:22
  89.136.235.***
  Javrele astea politice ar fi trebuit sa stie ce vor face cu moldovenii astia inca de cind au decis sa ii scoata din piata. Nu sa o dea pe dupa colt si acum, cind deja le sare lumea in cap. Iar barba aia cu documentele de calitate s.a.m.d. e o cacanarie fantastica, tipica javrelor; de cind e lumea si pamintul, piata de aia e piata: sa poata vinde ceva si cineva care nu are fabrica in casa sau curte.
  7
  27
  Raportează
 • postat de adiilie
  Marți, 05 Decembrie 2017 09:10
  79.115.220.***
  ai uitat sa spui ca toti te intreaba daca vrei sa cumperi tigari de contrabanda
  18
  16
  Raportează
 • postat de Stefan
  Marți, 05 Decembrie 2017 09:09
  89.136.0.***
  Intr-una din zilele dedicate sarbatorilor orasului, la balciul cu vanzare organizat pe faleza superioara, doi tineri imparteau fluturasi in care se ruga sustinerea cauzei comerciantilor moldoveni care, conform spuselor lor, ar fi intrat in concurenta cu unii dintre patronasii din piata 30 Decembrie care vand la preturi foarte mari produse similare basarabenilor (preparate din carne, branzeturi, dulciuri sau fructe neeco).
  Din fluturas rezulta ca acesti patronasi au facut reclamatii si interventii la toate nivelurile inclusiv la conducerea Administratiei Pietelor pentru a scapa de micii concurenti, fiind solicitat sprijinul populatiei in amintirea unei asa zise fratii si a unui pod de flori care se pare ca s-a ofilit din cauza intereselor financiare.
  4
  27
  Raportează
 • postat de Sandu
  Marți, 05 Decembrie 2017 08:59
  109.103.134.***
  Cum sa nu se faca remarcate autoritatile locale decat cu argumente care starnesc rasul chiar si al curcilor.Mai sunt unii patrihoti ca patrioti nu sunt care sustin in diverse ocazii grija si sentimentele fata de fratii de peste Prut.Cum sunt tratati acesti sarmani moldoveni spune mult cam ce calitate au conducatorii acestui oras si ce mult le pasa lor chiar si de galatenii care cumparau produse .Moldovenii care vind in acest loc ar trebui sa poarte insemne cu hastag rezist poate in acest mod ar sensibiliza si opinia publica nationala pentru ca pe plan local m/am lamurit.
  7
  21
  Raportează
 • postat de Agricola SRL
  Marți, 05 Decembrie 2017 06:46
  5.13.203.***
  Bine ca au rămas acei comercianți arsi de soare :( care nu au pus vreodata sapa in mana
  2
  26
  Raportează
 • postat de cetatean
  Marți, 05 Decembrie 2017 06:40
  5.13.196.***
  Dar cind videau gaini imputite si le spalau cu otet de ce nu se spune , nu toti sa fie clar , s-au gaini cuparate din alimentara spunind ca-i gaina de rasa grea crescuta de ei la curte dar cu un pret dublu fata de la noi , fara vitrine frigorifice , fara doctor dsv care sa le controleze produsele , ce nu se vindea azi venea si a doua zi si a treia zi cu aceasi marfa cum sa nu te imbolnavesti de la ei si nu mai spun de ce-i care-i stie toti care cumpara peste de la Metro si vinde acolo tar in oras primavara hering amestecat cu scrumbie
  17
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.