O nouă şansă pentru Bazinul Olimpic şi Sala de Atletism

O nouă şansă pentru Bazinul Olimpic şi Sala de Atletism
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Bazinul Olimpic, a cărui reconstrucție a fost sistată în urmă cu șapte ani, ca de altfel toate bazele Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret vor fi preluate de către Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi. La fel se doreşte şi cu celelalte baze sportive din Galaţi aflate în patrimoniul Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) şi acum în administrarea CSM Dunărea.

Ministerul Dezvoltării a propus, de curând, Consiliului Județean Galați să preia Direcția Județeană pentru Sport şi Tineret (DJST), împreună cu toate bazele sportive pe care instituția le administrează, bunurile patrimoniale ale acesteia și personalul aferent. Acelaşi lucru s-a propus şi pentru bazele sportive aflate în administrarea CSM Dunărea, club aflat, ca şi DJST, în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului.

Anunțul a fost făcut de către președintele CJ, Costel Fotea, care a declarat că a transmis către MTS un răspuns pozitiv, iar într-o ședință viitoare a Consiliului Județean aleșii vor emite o hotărâre în acest sens. "Sunt un om căruia îi place sportul. Din păcate, în momentul de față, eu nu mai fac sport, deși ar trebui, dar sunt de acord să fie finanţat sportul. Avem nevoie de asta, avem valori în judeţul Galaţi care trebuie susţinute şi descoperite. Am încercat să facem un regulament pentru alocarea sumelor pentru sport. Credeţi-mă că în trei luni nu am reuşit să identific un regulament perfect, care să permită o finanţare în aşa fel încât, ulterior, să nu avem o problemă din punct de vedere juridic. Totodată, am primit o propunere din partea Ministerului Dezvoltării, prin care ne cere acceptul să trecem, de la MTS, direcțiile județene pentru tineret și sport în subordinea consiliilor judeţene, inclusiv cluburile sportive, tabere etc. În adresă se precizează transferul DJTS la nivelul judeţului, a competenţelor exercitate şi a patrimoniului acestora, constând în baze sportive, centre de agrement şi unităţi de cazare şi alimentaţie, precum şi personalul angajat al acestor structuri", a explicat Costel Fotea.

Președintele CJ a declarat că, astfel, ar ajunge în subordinea Consiliului Județean și cele două tabere școlare din județul Galați - Buciumeni și Gârboavele, abondonate de mai mulți ani, pe care instituția a dorit să le preia în nenumărate rânduri, pentru a le reabilita și moderniza, însă fără succes. De altfel, conducerea CJ a precizat că pentru tabăra de la Gârboavele are șansa depunerii unui proiect pe fonduri europene.

Multe sunt nefuncţionale

Din punct de vedere al sportului, CJ urmează să preia de la DJTS imobilul în care funcționează, Hotelul "Sport" şi Complexul Sportiv "Dunărea", care cuprinde două baze aflate în ruină: sala de atletism şi Bazinul Olimpic. Acesta din urmă intrase în 2011 în reconstrucţie, dar spre finalul acelui an lucrările au fost sistate şi totul a rămas în paragină, în lipsa finanţării de la MTS. Tot de la DJST ar mai veni la CJ taberele școlare de la Gârboavele și Buciumeni şi sediul ATTS Galați (Agenţia teritorială a taberelor şcolare).

De la CSM Dunărea ar urma să fie preluate sala de lupte "Ştefan Babin", încă în funcţiune, dar aflată într-o stare avansată de degradare, sala de tenis de câmp de lângă fostul cartodrom, nefuncţională de câţiva ani, şi Baza Nautică de kaiac-canoe de la Cătuşa.

Şi Primăria Municipiului Galaţi iniţiase demersurile preluării Bazinului Olimpic, dar lucrurile au stagnat, deşi în luna aprilie a anului trecut ministrul de atunci de la Tineret şi Sport, Marius Dunca, spunea că procedura va mai dura doar o lună. Acelaşi lucru se dorea de către municipalitate şi pentru sala de atletism.

În aceste condiţii, este posibil ca unele din bazele sportive menţionate să ajungă în cele din urmă în patrimoniul municipalităţii, președintele CJ, Costel Fotea, spunând că va purta o serie de discuții cu primarul Ionuţ Pucheanu. "Va trebui să existe o colaborare între CJ şi Primărie, astfel încât să facem lucrurile să meargă, să funcţioneze şi să fie utile pentru cei care vor să facă sport. Nu vă pot spune acum că vreau ca toate să vină la Consiliul Județean, să le avem noi pe toate. Va fi, aşa cum v-am obişnuit, o relaţie de colaborare cu municipalitatea şi vom vedea", a afirmat șeful CJ.

Ministerul Dezvoltării a propus totodată Consiliului Județean să preia și Casa de Cultură a Studenților, aflată acum tot la MTS. CJ ar putea emite o hotărâre privind preluarea DJTS şi a celorlalte baze în ședința de la finele acestei luni.

 

Citit 6307 ori Ultima modificare Luni, 04 Iunie 2018 11:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.