Ziua Internaţională a Sportului Universitar

Ziua Internaţională a Sportului Universitar

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Încă din 2016, anual, la data de 20 septembrie, se sărbătorește Ziua Internaţională a Sportului Universitar.
Proclamată oficial de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), Ziua Internaţională a Sportului Universitar are scopul de a crea legături între universităţi şi comunităţile locale, sportul, activitatea fizică şi viaţa sănătoasă jucând în acest sens un rol principal, potrivit site-ului Federaţiei Internaţionale a Sportului Universitar (FISU).
Prin acest eveniment, FISU implică tot mai mulţi sportivi universitari şi organizaţiile membre în activităţile dedicate sărbătoririi acestei zile, nu doar pentru promovarea evenimentelor sportive, ci şi pentru a crea o dezbatere despre sportul universitar şi de a promova valorile federaţiei de profil. Ziua Internaţională a Sportului Universitar reprezintă, de altfel, o platformă de schimb de idei, cele mai bune practici, provocări şi oportunităţi în cadrul sportului universitar din întreaga lume. Sărbătorirea acestei zile reprezintă, totodată, o oportunitate cu privire la dezbaterea asupra problemelor cheie legate de dezvoltarea sportului şi a mişcării sportive universitare la nivel mondial, precum şi de conştientizare a importanţei sportului în instituţiile de învăţământ.
Încă de la înfiinţarea sa în 1949, Federaţia Internaţională Sportivă Universitară este motorul cheie pentru a extinde rolul şi acoperirea sportului universitar din întreaga lume. FISU consideră că valorile sportive şi practica sportivă funcţionează în armonie perfectă în cadrul studiilor universitare. FISU oferă posibilitatea studenţilor din întreaga lume de a practica sport. Sănătatea, bunăstarea şi experienţele pe care studenţii le câştigă din sport îi ajută să devină, mai târziu, conducători exemplari în societate.În România, Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar (FSSU) este membră FISU, ea fiind fondată prin Hotărârea nr. 1239/1996. În organizarea Federaţiei Internaţionale de profil, în România au fost organizate Jocurile Universitare de iarnă de la Poiana Braşov (1951), Universiada de vară de la Bucureşti (1981), precum şi Campionatele Mondiale Universitare de tenis de masă (1971), şi de handbal (1975 şi 1987), toate trei având loc în Capitală. De asemenea, în 1981, la Bucureşti a avut loc Conferinţa europeană a sportului universitar (CESU).

Citit 482 ori Ultima modificare Duminică, 20 Septembrie 2020 14:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.