Tudose Teodorașcu, antrenorul cu peste 50 de ani de baschet

Tudose Teodorașcu, antrenorul cu peste 50 de ani de baschet
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Unul dintre cei mai experimentați antrenori din orașul nostru la nivelul juvenil a strâns atât de multe titluri naționale încât le-a și uitat socoteala.

Sportul gălățean se poate lăuda cu mulți profesioniști desăvârșiți, iar unul dintre aceștia este Tudose Teodorașcu, antrenor de baschet, fost baschetbalist și profesor de sport. "Nepotu'", așa cum îl știe toată lumea sportului din România, s-a făcut remarcat mereu prin felul său de a fi. Un om bun la suflet, gata să sară în ajutorul oricui, bun pedagog și cu ochiul format în a selecta copii pe care să-i îndrume apoi către marea performanță. Cariera și-a început-o ca baschetbalist încă din copilărie, atunci când cocheta și cu fotbalul, însă profesorul Ludovic Ghenț a fost cel care l-a determinat să aleagă baschetul.

Sportul de performanță, la nivel organizat, l-am început în 1967, la Liceul cu Program Sportiv Nr. 4, așa cum se numea pe atunci. La scurt timp, am intrat în echipele de juniori, iar la 17 ani am debutat la prima echipă. Era un meci la Cluj, iar la un moment dat, antrenorul Petrică Vasiliu m-a băgat în teren. Mă antrenasem cu echipa mare, dar nu jucasem niciodată într-un meci oficial până atunci. De emoții, la prima repunere de la margine am comis-o. Clujul juca în echipament negru, iar noi aveam echipament albastru deschis. În acele momente, eu îi vedeam pe toți îmbrăcați în albastru, așa că am pasat direct la un adversar. A fost hazliu, dar antrenorul a vorbit cu mine și am reușit apoi să intru foarte bine în meci”, ne-a povestit acesta.

Cariera de jucător şi-a desfăşurat-o la Galați, la nivelul primei ligi, a mai trecut pe la Baia Mare, dar a fost mai mult atras de antrenorat. Bun pedagog, ochi ascuțit în a depista calitățile necesare pe care un copil le are în așa fel încât să se poată dezvolta din toate punctele de vedere, "Nepotu'", cum este cunoscut, a reușit din primii ani să aibă rezultate lăudabile. La prima sa participare ca antrenor cu echipa de minibaschet pe care și-o formase a obținut titlul de vicecampion național, în cadrul turneului final de la Deva, în 1988.

A uitat numărul de titluri câștigate

De când a început munca de antrenor, nu s-a mai oprit niciodată, inclusiv astăzi profesează ca antrenor la CSM Galați. A fost pe bancă la titlul național reușit de CSM, în urmă cu două sezoane, la Under 20. Chestionat pe seama titlurilor obținute, antrenorul Teodorașcu nu le mai ține socoteala. ”Dacă erau vreo două-trei, știam pe de rost câte sunt, dar sunt atât de multe că nu le mai țin contul. Fiecare în parte m-a bucurat enorm, dar n-am pus niciodată preț pe rezultate la copii și juniori, așa cum văd că e o modă acum la antrenori. Le dau libertate jucătorilor, nu le spun eu ce să facă. În joc, sportivul trebuie să aplice ce a învățat, să aibă personalitate. Asta consider că trebuie dezvoltat. Baschetul e un joc de creativitate, trebuie să ai personalitatea necesară încât să pui în aplicare ceea ce gândești. Tactica e un principiu, dar nu e matematică. În marile meciuri, vedem cum se remarcă mereu jucători care au personalitate. Dă pasă, fă aia, îl transformi în robot. Ca antrenor, îl învăț principiile și execuțiile, dar deciziile trebuie să le ia jucătorul. Mă întâlnesc pe stradă cu mulți dintre foști elevi, care îmi mulțumesc pentru asta.

Ca antrenor a colaborat foarte bine cu Gelu Cazanoschi, alături de care antrenează și în prezent, iar la nivel de cluburi a avut, începând din 2003, colaborări cu Phoenixul lui Florin Nini.

I se zice "Nepotu'" de când avea 12 ani

Foarte mulți dintre cei care îl cunosc pe "Nepotu'" nici nu știu că numele său e Tudose Teodorașcu. Pe parcursul timpului, unii chiar au crezut că Nepotu' este numele său de familie. ”Eram elev la Liceul Sportiv, în fața școlii aveam terenul de baschet. Aantrenament de la ora 5, de la 3 jumătate eram deja pe teren ca să jucăm niște miuțe, pentru că profesorul nu ne lăsa să jucăm așa. Ne-am pus pe un fotbal și la un moment dat am prins un șut din aer și în loc să se ducă mingea în poartă, am dat exact în geamul de la cancelarie. Directorul Marian, un om deosebit, era acolo. Noi am dat să fugim, el m-a văzut. În viteza în care s-a întâmplat totul, a început să strige la mine: Nepoate, nepoate, stai, nu fugi! Atunci când au auzit, toţi au crezut că sunt nepotul directorului. De atunci mi-a rămas numele Nepotu'. Așa mă știe toată lumea acum.

Tudose Teodorașcu este tată al unui copil și bunic pentru doi nepoței. Fiul său s-a stabilit în Australia, însă păstrează permanent legătura cu el, prin intermediul internetului. Astfel de oameni precum Tudose Teodorașcu - "Nepotu'" sunt cei care duc cu adevărat greul la nivelul de copii și juniori în sportul gălățean, însă recunoștința pentru meritelor lor nu sunt niciodată pe măsură.

Citit 2107 ori Ultima modificare Vineri, 02 Octombrie 2020 10:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.