Slalom printre avalanşe şi militari

Slalom printre avalanşe şi militari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţeanul care ignoră semeţia Himalayei a ajuns la o altitudine de neînchipuit pentru un om din popor care se teme de lift şi de etajul al zecelea al unui bloc de locuinţe (categoric, nu-i vorba despre el) * „Am avut cutremur, ne-a luat şi armata chineză la întrebări, ce mai, trăim o aventură fără precedent, dar nu ne sperie absolut nimic”, povesteşte concitadinul nostru care ţinteşte vârful Cho Oyu (8.201 metri)

Beţia localnicilor şi iacii cu clopoţei

Expediţia din Himalaya continuă, nestingherită, în ciuda peripeţiilor pe care ni le deapănă Tiberiu Pintilie, gălăţeanul care alături de camaradul său, Adrian Faku, se află la 2 kilometri de cel mai tare obiectiv al vieţii sale: piscul care măsoară 8.201 metri!

„După o noapte memorabilă petrecută (nu dormită) în compania clopoţeilor iacilor, a urmat o dimineaţă senină în care am văzut Cho Oyu în toată măreţia lui. Buimaci, am dat o raită prin tabără şi am rămas sideraţi de peisaj.

Nişte tibetani, beţi ca lumea după noaptea petrecută păzind iacii, încercau să dea jos roata unui camion, trei copii târau lăzi goale de bere, iar nişte femei trăgeau cu poftă dintr-o ţigară chinezească”, spune omul care duce în rucsac însemnele echipei de fotbal Oţelul şi ale cotidianului „Viaţa liberă”. Frumos tablou, nu-i aşa?

Nu i-a speriat cutremurul

„Ce a făcut Oţelul în ultimul meci?”, mai întreabă Tibi, de la peste 6.000 de metri altitudine, acolo unde un individ cu rău de înălţime nu poate ajunge nici cu gândul.

„Suntem printre gheţari şi ne mai gândim la ce se întâmplă prin ţară. Mai ales că am avut parte de un cutremur care a pornit câteva avalanşe şi căderi masive de piatră. Noi suntem însă bine, nu trebuie să se îngrijoreze nimeni”, adaugă simpaticul alpinist care ne-a creionat repede, prin telefonul cu semnal prin satelit, cu care a fost dotat de ziarul Galaţiului, o zi din punct de vedere meteorologic pe Himalaya: dimineaţa, până la ora 10.00, este soare şi se poate umbla mai sumar îmbrăcat, apoi pe la prânz începe să plouă tare, pentru ca spre seară să se pornească ninsoarea: „A doua zi se topeşte totul şi o ia de la capăt. E fascinant!”   

Trăiască Google Translate!

Tiberiu şi Adrian au avut emoţii acum două zile când au nimerit, din greşeală, la o unitate militară situată la 5.700 de metri. Gărzile i-au somat şi au fost nevoiţi să se supună controlului.

„Am stat câteva ore bune acolo şi ne-am înţeles doar prin Google Translate. Aveau Internet acolo, în unitate, iar engleza o bâjbâiau doar doi dintre ei. Bun şi Google la ceva, că până la urmă ne-au invitat să luăm masa la ei şi ne-au urat mult succes în tentativa noastră de a ajunge pe Cho Oyu”, povesteşte Pintilie, care se mândreşte că se află deja la o altitudine inexistentă în Europa: cel mai înalt pisc de pe continentul nostru este Elbrus din Munţii Caucaz (Rusia), cu o înălţime de 5.642 de metri.

Foto: www.himalaya2011.com

Explicaţie Foto: Vârful Cho Oyu le zâmbeşte lui Tiberiu Pintilie şi lui Adrian Faku. Mai sunt 2 kilometri până la el, dar sunt şi cei mai greu de parcurs

Citit 622 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.