CALIFICARE! După opt ani de absență, România merge la Euro 2024!

CALIFICARE! După opt ani de absență, România merge la Euro 2024!
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

UPDATE. Victoria cu scorul de 2-1 cu Israel, de sâmbătă seară, a consolidat calificarea selecționatei țării noastre la Campionatul European de anul viitor

Euro 2016 a fost ultimul turneu final la care a luat parte România, iar după ratarea calificării la Euro 2020, în care a fost parte din țările organizatoare, părea că reîntâlnirea cu turneul final este permanent compromisă. 

Doar că întreaga conjunctură din această grupă de calificare pentru Euro 2024 a decurs favorabil pentru România. Adversarele au fost dintre cele mai ușoare posibile, iar programul a fost pus parcă cu mâna pentru a fi obținută calificarea. La toate acestea se adaugă șansa de care a beneficiat echipa lui Edi Iordănescu în câteva rânduri, plus contextul politic din Israel, care nu i-a permis principalei contracandidate să mai organizeze pe teren propriu meciurile de acasă. 

Victorie meritată

Dincolo de toată conjunctura favorabilă rămâne o calificare meritorie a ”tricolorilor”, după ce au câștigat în meciul decisiv din grupă cu Israel, scor 2-1, fiind chiar echipa cu cele mai mari ocazii. Israel a deschis scorul în minutul 2, prin Zahavi, dar România a ripostat cu un joc solid. S-a făcut rapid 1-1, după golul lui Pușcaș (min. 10), după care au urmat multe ocazii mari de gol ale României, inclusiv o bară a lui Drăguș. Golul victoriei a fost semnat de Ianis Hagi, iar până la final nu s-a mai pus problema învingătoarei. Tot România a avut cea mai mare ocazie, când Mihăilă a ratat cu poarta goală din câțiva metri. Nici eliminarea aceluiași Mihăilă n-a mai contat pentru stabilirea învingătoarei.

Conferința de presă a lui Edi Iordănescu a fost întreruptă de mai mulți jucători care au dat buzna peste selecționer pentru a celebra calificarea. Fundașul Andrei Burcă a intervenit și a spus: ”Meritam să câștigăm din prima repriză. Am avut mai multe ocazii, am fost peste ei. Mulțumim frumos, ne vedem în Germania!”.

Cu o etapă înainte de final, România conduce Grupa I, fiind deja calificată alături de Elveția. Iată clasamentul complet: 1. România 19 puncte, 2. Elveția 17 p, 3. Israel 12 p, 4. Kosovo 11 p, 5. Belarus 9 p, 6. Andorra 2 puncte.

Echipele deja calificate

În afară de România mai sunt calificate următoarele echipe: Franța, Olanda, Anglia, Turcia, Albania, Austria, Belgia, Ungaria, Danemarca, România, Elveția, Portugalia și Slovacia. Întreaga campanie de calificare se încheie marți seară, atunci când România va juca, pe Arena Națională, cu Elveția.


Campania de calificare pentru participarea la turneul final din Germania, de anul viitor, a fost dusă cu bine până la final de către naționala României. Victoria, scor 2-1, în meciul cu Israel a consemnat calificarea la Euro 2024 pentru tricolori.

Meciul, disputat la Felcsut, în apropiere de Budapesta, după ce Israelul a fost privat de posibilitatea de a găzdui evenimente sportive, a debutat cum nu se putea mai rău. Israelienii au marcat încă din minutul 2, prin Zahavi, iar calificarea era serios pusă în pericol. Golul încasat rapid n-a timorat deloc echipa României, pentru că a urmat o evoluție consistentă a selecționatei noastre. Pușcaș a egalat în minutul 10, după care au urmat foarte multe ocazii la poarta adversă. Românii au avut o bară prin Drăguş (min. 24), urmată de o reluare ratată a lui Hagi. Portarul Moldovan a avut câteva intervenţii bune, iar Puşcaş a mai ratat o şansă, după o reluare cu câlcâiul (min. 38).

În repriza a doua, Răzvan Marin a trimis peste dintr-o poziţie foarte bună (min. 49), iar Ianis Hagi (min. 64), cu piciorul stâng, a fost cel care a reuşit golul ce a adus, practic, calificarea la turneul final. După intrarea în avantaj, tot România a avut ocaziile mai mari. Mihăilă a ratat cu poarta goală (min. 74) şi tot el a fost eliminat după un cartonaș roșu direct, ca urmare a unei intervenții imprudente (min. 85).

România a evoluat în alcătuirea: Moldovan – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu – Screciu ('75 M. Marin) - Hagi ('65 Coman), R. Marin ('87 Rus), Stanciu ('87 Cicâldău), Drăguș ('65 Mihăilă) – Pușcaș. Selecționer: Edward Iordănescu.

România a ajuns la 19 puncte în clasament, fără să fi pierdut vreun meci, și a obținut matematic calificarea la Campionatul European de anul viitor din Germania, împreună cu Elveţia, echipă pe care o vom întâlni marţi, în ultima etapă a grupelor. Clasament: 1. România 19 p, 2. Elveţia 17 p, 3. Israel 12 p, 4. Kosovo 11 p, 5. Belarus 9 p, 6.Andorra 2 p.

Citit 2476 ori Ultima modificare Luni, 20 Noiembrie 2023 01:21

3 comentarii

  • postat de comunismul
    Luni, 20 Noiembrie 2023 17:03
    5.13.143.***
    daca ajungem asa si la mondiale! cei mai smecheri suntem! dar pana atunci mai e de munca mult! dar speram! traim cu speranta! si la euro ce credeti ca daca ne-am calificat facem ceva punem de niste victorii acolo! incheiem doar cu egaluri sau infrangeri!
    0
    0
  • postat de Suporter
    Duminică, 19 Noiembrie 2023 14:45
    89.39.81.***
    Las-o bre @Justițiar! Mai bine să-i bată pe U Craiova, pe 26.11. decât să fi făcut scor cu Israelul. Ne-a mâncat sufletul și Oțelul, ca și naționala, până acum. Hai Oțelul!
    0
    9
  • postat de Justițiar
    Duminică, 19 Noiembrie 2023 00:01
    86.124.202.***
    Otelul făcea scor cu Israel...
    12
    25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.