„Căpşunari” bosniaci la Oţelul!

„Căpşunari” bosniaci la Oţelul!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Două figuri absolut noi bântuie, de câteva zile, „internatul” Clubului de Fotbal Oţelul. Sunt cazaţi aici, tot aici mănâncă şi se antrenează zilnic pe terenul sintetic de pe „Siderurgistul” cu echipa a doua - cea coordonată de Viorel Tănase. Când discută între ei, cei doi sunt imposibil de înţeles, dar dacă-i abordezi etalează o limbă engleză curată, „la pachet”, cu o amabilitate copleşitoare.

Au părăsit Bosnia-Herţegovina din cauza situaţiei materiale precare (n.r. - clubul Zeljeznicar Sarajevo, la care au crescut din punct de vedere fotbalistic, este pe sponci cu banii, dar nici la Oţelul nu-i Raiul pe pământ!) şi speră că, emigrând în Uniunea Europeană, şi-au schimbat viaţa. Ambii au câte 18 ani, fiecare dintre ei măsoară exact 1,95 metri şi sunt de meserie fundaşi centrali. Parcă ar fi gemeni, nu alta!

Joacă împreună de la zece ani

Se află exact în situaţia românilor care pleacă în Spania sau Italia pentru a-şi face un rost în viaţă. Mă refer în special la aşa-zişii „căpşunari”. Diferenţa este că Enes Sipovici şi Emir Hodzurda (aşa-i cheamă pe noii „oţelari”), au o minimă calificare – cei care i-au urmărit şi recomandat conducerii grupării gălăţene susţin că au aptitudini de a ajunge fotbalişti bine cotaţi. Când i-am anunţat că vreau să-i întreb de sănătate, au cerut răgaz de câteva minute pentru a-şi aranja frizurile.

„Ne gândeam c-o să ne faci şi poze şi trebuie să lăsăm o impresie bună”, a spus Emir, căruia i-a trebuit ceva timp să se aranjeze (n.r. - îl găsisem încă în pat). El este stângaciul acestui duo bosniac – un tip cu faţă de actor şi zâmbet de Hollywood. Celălalt, chinuit de acnee, pare mai matur şi a ţinut din start să amintească faptul că joacă fotbal alături de colegul său de când aveau zece ani.

„Mama a plâns când am plecat”

Băieţii veniţi de la Sarajevo sunt musulmani şi au mărturisit că n-au scăpat uşor de acasă. „Mama, biata de ea, a plâns mult când i-am zis că plec de acasă. Noroc de tata, care înţelege faptul că trebuie să-mi fac un viitor”, povesteşte Sipovici, situaţie împărtăşită de Hodzurda: „Vai, mamei nu-i venea să creadă că părăsesc ţara aşa de devreme. Probabil se gândea că voi face acest pas, dar la o vârstă mai înaintată.”

Marius Stan, conducătorul Clubului Oţelul, este mulţumit de această afacere şi crede că cei doi ar putea deveni piese importante în echipa de seniori peste un an, doi. „Cred că am dat un adevărat tun, pentru că cei doi sunt liberi de contract şi joacă şi în naţionala de juniori a Bosniei.” Iată cum Oţelul poate face vedete din doi băieţi aflaţi încă la condiţia de „căpşunari”!

Citit 3092 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.