Demersuri pentru o gala de box profesionist în Galaţi - Cristian Ciocan vrea să-şi apere centura acasă

Demersuri pentru o gala de box profesionist în Galaţi - Cristian Ciocan vrea să-şi apere centura acasă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Pugilistul profesionist din Pechea urmează să-şi apere titlul de campion european al versiunii WBO în luna februarie a anului viitor

Câştigător la sfârşitul lunii trecute al titlului de campion european în versiunea WBO la categoria grea, Cristian Ciocan îşi doreşte ca primul meci în care îşi va apăra centura să-l dispute acasă, la Galaţi.

În acest sens, la începutul acestei săptămâni ar fi trebuit să aibă loc o vizită în Galaţi a fostului campion mondial, Mihai Leu, pentru o întâlnire cu primarul Marius Stan, însă aceasta a fost amânată pentru luna viitoare. Schimbarea datei s-a datorat vizitei neprevăzute, la Bucureşti, a patronului clubului EC Boxing, miliardarul turc Errol, apoi acesta şi Mihai Leu au trebuit să plece în Germania pentru rezolvarea unor probleme de interes comun. „Deocamdată nu s-a stabilit adversarul, abia s-a fixat data meciului, 22 februarie. Îmi doresc enorm să lupt în faţa gălăţenilor mei”, ne-a declarat Cristian Ciocan.

Pugilistul din comuna Pechea a devenit campion european WBO după ce l-a învins, prin KO tehnic, pe britanicul Danny Williams. "Christian Hammer”, numele de ring al pugilistului român, l-a trimis la podea pe britanic în prima şi în a patra rundă, fiind apoi declarat învingător în meciul disputat la Goettingen (Germania). Cristian Ciocan are în palmares la profesionişti 13 victorii (9 prin KO) şi trei înfrângeri.

Altfel, Cristian Ciocan, care are liber de la managerul său Oktay Urkal (medaliat olimpic în 1996) până la 1 noiembrie, este foate ocupat să-şi modernizeze casa. Apoi va ajunge la Hamburg, unde, supravegheat de cei doi antrenori turci (care îl înlocuiesc pe fostul antrenor Valentin Szilagy, plecat la lotul olimpic german), se va pregăti, timp de două luni şi jumătate, pentru meciul care s-ar putea desfăşura la Patinoarul Artificial sau în Sala Sporturilor din Galaţi. După prezenţa lui Bute, de acum câţiva ani, acesta ar urma să al doilea eveniment de o asemenea importanţă pe un ring instalat la Galaţi.

Campionul european cu pumni de dinamită

La 25 de ani, talentatul pugilist din Pechea - crescut de Felix Păun, acelaşi antrenor care l-a descoperit şi pe Lucian Bute - a devenit campion al bătrânului continent după zece ani de muncă în ring. Zilele trecute ne-a vizitat la redacţie, prilej pentru a ne povesti multe din etapele carierei sale. A ajuns în sala de antrenament la 15 ani, pe când era în clasa a IX-a. Încă de la început, antrenorul a văzut în Cristi un continuator al istoriei scrise de consăteanul acestuia, Lucian Bute. După numai un an de pregătire a devenit campion la juniori mici, iar un an mai târziu era prezent în ringul din Maroc, la „Mondiale”, unde a devenit campion al lumii la juniori. În competiţiile interne, s-a clasat pe locul al doilea în „Cupa României”, aceeaşi poziţie ocupând-o şi în campionatul naţional. A participat la Campionatul European de juniori, din Italia, dar şi la cel de seniori, din Irlanda. A câştigat diferite turnee internaţionale, având printre adversari viitori campioni olimpici şi europeni. Unul dintre aceştia a fost dublul campion olimpic şi campion mondial de amatori, italianul Kamalle. Înainte de a ajunge la profesionişti, a participat la turneul de calificare pentru JO de la Atena, unde a obţinut trei victorii, dar a pierdut meciul decisiv.

De patru ani, în Germania

Cu patru ani în urmă a făcut primul pas spre boxul profesionist. Astfel a ajuns în Germania, la Universum Box Promotion, din oraşul Hamburg. De la început a intrat în pâine, cum se spune, începând o pregătire susţinută. După doar trei luni de antrenamente a urcat în ring, primul partener de luptă fiind un slovac. Meciul nu s-a disputat în întregime, pecheanul fiind oprit de medic.

Timpul a trecut, dar cu folos pentru Cristi, care a avut o perioadă densă şi bogată în evenimente. În aceşti patru ani, eroul acestor rânduri a susţinut nu mai puţin de 16 meciuri, în 13 din ele a coborât treptele ringului învingător (de 9 ori prin KO). Cariera sa a urmat un drum doar ascendent după ce şi-a schimbat clubul, acum luptând pentru EC Boxing. Ultimul succes a fost şi cel mai important, în care a cucerit centura de campion european, versiunea WBO, importanta victorie venind la o zi după ce pecheanul împlinise frumoasa vârstă de 25 ani (în 27 septembrie).

„Fabrica de campioni” de la Pechea

Începuturile boxului la Pechea au fost făcute în anul 1989, când fostul pugilist Felix Păun, profesor de educaţie fizică la şcoala din localitate, a organizat primele şedinţe de antrenament. La început - într-o sală de clasă, pentru ca mai apoi să se amenajeze un astfel de loc de antrenament la căminul cultural. Deşi din punct de vedere logistic activitatea de la Pechea se afla în subordinea CSM Dunărea, nu s-a primit niciun fel de sprijin, localnicii amenajându-şi şi procurându-şi singuri cele necesare.

Cu toate aceste dificultăţi, rezultatele nu au întârziat prea mult timp să apară. Primul laureat a fost Marcel Angheluţă - ajuns la Centrul de Pregătire Olimpică şi la lotul naţional. În acea vreme şi-a făcut apariţia, la pregătiri, şi copilul firav Lucian Bute, care avea să urce treptele măiestriei sportive până la rangul deja cunoscut. Dar aceşti doi pugilişti nu au fost singurii performeri porniţi din sala pecheană. Îi amintim aici pe Florin Radu, coleg de sală cu Ciocan, medaliat cu bronz la seniori şi component al lotului naţional. Un nume cu rezonanţă este şi cel al lui Gabriel Podaşcă - laureat al titlurilor naţionale la juniori, tineret şi seniori, participant la „Europenele” de la Moscova, dar şi la Campionatele Mondiale de la Milano şi din Mexic, unde s-a clasat al cincilea.

Din păcate, interesul la Box Club Bute din Pechea a scăzut, în prezent în sala de antrenament regăsindu-se doar pugilişti foarte tineri - copii de 12-14 ani.

Citit 2120 ori Ultima modificare Vineri, 19 Octombrie 2012 22:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.