Diseară, Bayern joacă împotriva creaţiei lui Jurgen Klopp. Vezi care e povestea celei mai frumoase echipe de fotbal din ultimii ani

Diseară, Bayern joacă împotriva creaţiei lui Jurgen Klopp. Vezi care e povestea celei mai frumoase echipe de fotbal din ultimii ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În spatele fiecărui succes se află o poveste. Cea a Borussiei Dortmund, clubul care a scăpat de faliment în 2005 şi a ajuns într-un timp scurt în finala Ligii Campionilor, câştigând de două ori la rând campionatul în Germania, se învârte în jurul antrenorului Jurgen Klopp. Tehnicianul s-a remarcatla Mainz, când a promovat în premieră în Bundesliga echipa la care a evoluat întreaga carieră de fotbalist, ducând-o până în cupele europene.

Rezultatele de la micuţul club din Mainz i-au adus trecerea la Dortmund. Excentric, entuziast şi foarte muncitor, Klopp a început cu migală să construiască echipa după chipul şi asemănarea lui. Şi cum bugetul Borussiei era limitat, a improvizat şi a dat credit tinerilor.

Construcţia a început în jurul portarului Weidenfeller, a mijlocaşului central Sebastian Khel şi a mijlocaşului de bandă Jakub Blaszczykowski (Kuba), cei trei căpitani ai echipei, oameni devotaţi clubului. Apoi, asupra fiecărui jucător din lot, Klopp şi-a pus amprenta. De la Mainz, antrenorul n-a venit cu mâna goală, ci şi cu fundaşul central Neven Subotici. Apărătorul sârb s-a apucat de fotbal abia la vârsta de 15 ani, iar la 18 ani îşi făcea debutulla Mainz sub comanda lui Klopp, chiar într-un meci contra celor dela Bayern Munchen. Doi ani mai târziu, Subotici şi-a urmat antrenorul căruia îi datorează totul în fotbal şi a devenit titular de drept pentru Borussia.

Atacant transformat în fundaş

Polonezul Piszczek, care pe vremea junioratului evolua ca atacant, era un jucător mediula Hertha Berlin, unde era folosit mijlocaş dreapta, iar  Klopp l-a luat pentru a-l juca pe postul de fundaş dreapta. Aşa a ajuns Borussia să-şi creeze superioritate pe atacurile din banda dreaptă. Exemplu de devotament, polonezul a evoluat accidentat în ultima parte a sezonului şi după finala Ligii Campionilor urmează să se opereze.

Pe cealaltă bandă era nevoie de un fundaş cel puţin la fel de ofensiv, iar după mai multe încercări, Klopp i-a dat încredere unui puşti de la echipa secundă. Numele său este Marcel Schmelzer, fotbalistul care l-a făcut pe Joachim Low, selecţionerul Germaniei, să-şi ceară public scuze după golul înscris împotriva Realului din Madrid pentru că l-a ignorat de la convocări. Tot în spiritul Borussiei a fost crescut şi Groskreutz, care era unul dintre cei mai pasionaţi fani din celebra peluză galbenă din Dortmund. Nu e un fotbalist foarte tehnic, dar pune mult suflet în teren şi are atuul de a fi polivalent, evoluînd în acest sezon cu brio pe cinci posturi diferite.

Actualul lider, alungat de Bayern

Klopp n-a avut probleme nici să se orienteze asupra unui jucător venit de la rivala Bayern, Mats Hummles, devenit  cel mai important jucător al Borussiei din sistemul defenisv. Tatăl său a fost şeful Centrului de Copii şi Juniori al lui Bayern, iar din momentul în care acesta a fost dat afară, Mats a avut de suferit. A fost înlăturat pentru a i se face loc lui Badstuber, cotat mult mai slab la ora actuală. Nici în naţionala de juniori n-avea loc în centrul defensivei pentru că evoluau acelaşi Badstuber şi Howedes (acumla Schalke) şi era folosit ca mijlocaş defensiv. Experienţa la mijlocul terenului l-a ajutat. Acum a devenit principalul lansator al atacurilor Borussiei, pentru căla Dortmund şi fundaşii atacă. Odată cu ascensiunea Borussiei a devenit lider în defensiva naţionalei panzerelor, în faţa celor doi de care n-avea loc la juniori.

Vândut pentru a i se face loc unui român

Consistenţa de la mijlocul terenului a venit odată cu transferul lui Sven Bender, „Manni” printre colegi. Sven are un frate geamăn, Lars (actualmentela Leverkusen), care a fost considerat mereu ca fiind mai talentat. Luat dela Munchen 1860, care l-a cedat pentru a-i face loc românului Florin Lovin în echipă, Bender a dat peste cap contorul kilometrilor alergaţi în actuala ediţie a Ligii Campionilor.

După plecarea lui Nuri Şahin la Real Madrid, practic cel mai important om al echipei care câştiga primul titlu din „era Klopp”, toţi specialiştii o vedeau pe Borussia în declin. Omul găsit de Klopp să-l înlocuiască pe Sahin a fost Ilkay Gundogan, care a costat 5 milioane de euro pentru transferul său dela Nurnberg. Neamţul de origine turcă evoluase în spatele vârfului, iarla Borussia trebuia să fie integrat în linia de doi mijlocaşi din faţa apărării. N-a confirmat la început şi a văzut câteva meciuri şi din tribună, timp în care Klopp lucra special cu el pentru a-l face să înţeleagă noul său rol. Din returul sezonului trecut a devenit titular incontestabil, iar acum e om de bază şi în naţionala Germaniei. Nu doar că l-a depăşit pe Nuri Sahin, ci a devenit principalul concurent pentru Schweinsteiger în naţională.

Atacul, muncă de echipă

Cei trei oameni formidabili din atac s-au dezvoltat tot la Dortmund. Mario Gotze  a fost promovat de la echipa a doua când era junior şi i s-a dat încredere totală, în timp ce Robert Lewandowski, a fost învăţat aproape fiecare mişcare de către antrenorul Borussiei. Transferat din Polonia pentru 4 milioane de euro, Lewa era foarte rar titular în primul său anla Dortmund, dar era introdus pe teren în fiecare meci, măcar câteva minute. Pentru a deveni atât de flexibil ca acum, Lewandowski a fost multă vreme folosit în spatele vârfului, post cu care nu era obişnuit. Practic, pentru a-i dezvolta la maximum calităţile unui jucător ce părea cel mult de nivelul unei echipe de mijlocul clasamentului în Bundesliga, Lewandowski a fost scos în afara zonei sale de confort şi a fost înzestrat cu calm. Aşa a ajuns golgheterul Borussiei, aşa a ajuns să marcheze patru goluri într-un singur meci contra celor dela Real Madrid.

Ultima piesă din puzzle-ul lui Klopp a fost Marco Reus. Crescutla Academia Borussiei Dortmund, a fost îndepărtat de antrenorul său de atunci pentru că era considerat prea slab fizic. A reuşit să se impunăla Monchengladbach şi a fost răscumpărat de clubul din Dortmund pentru 17 milioane de euro, sumă despre care Klopp a spus că „e prea puţin pentru valoarea sa reală”. Reus s-a integrat perfect de la prima atingere de balon, fiind practic acasă. S-a clasat al doilea în topul marcatorilor, dar şi în cel al pasatorilor, din actuala echipă.

Borussia Dortmund – Bayern Munchen, finala Ligii Campionilor, se joacă astăzi, de la ora 21.45,la Londra, în direct pe TVR 1, DolceSport şi DigiSport. 

Citit 1411 ori Ultima modificare Vineri, 24 Mai 2013 16:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.