INTERVIU / Ce spune Narcis Răducan despre transferuri, Adamescu şi banii din Liga Campionilor

INTERVIU / Ce spune Narcis Răducan despre transferuri, Adamescu şi banii din Liga Campionilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Managerul Oţelului a dat detalii despre posturile pe care intenţionează să le acopere în echipă pentru partea a doua de campionat, printre aceştia figurând şi un apărător italian


Narcis Răducan, managerul general al FC Oţelul, ne-a oferit un amplu interviu în care ne-a vorbit despre planurile de viitor ale echipei, dar a clarificat şi multe alte lucruri care erau incerte pentru suporteri. Răducan se află la conducerea Oţelului de un an şi jumătate şi îşi propune obiective importante pentru anii următori.

- Care sunt cauzele clasării atât de slabe a Oţelului? Care sunt şansele să rămână în prima ligă şi în sezonul următor?

- Cauzele sunt complexe. Avem jucători valoroşi, am reuşit să aducem un antrenor cu renume în Europa, dar din păcate n-am reuşit să formăm un grup. Una dintre cauze e şi faptul că această reconstrucţie e agresivă, dar ne-am asumat-o. Poate tocmai pentru că am schimbat 22 de jucători într-un an am ajuns aici. E greu să creezi omogenitate la echipă, dar cred că perioada de pregătire ne va fi utilă, iar Lienen va reuşi să lege rapid o idee de joc. Dacă ignorăm poziţia din clasament suntem amatori, dar sunt şanse foarte mici să retrogradăm.

- Sunt probleme financiare la Oţelul?

- Probleme sunt, dar nu mari. În comparaţie cu alte echipe, situaţia este gestionată foarte bine. Un mesaj cred că a fost dat de cei care gestionează insolvenţa, în condiţiile în care erau probleme mari. Am primit acordul pentru planul de reorganizare, deci e clar că ne îndreptăm în direcţia care trebuie. Sunt doar mici probleme şi nu le putem nega, dar suntem în ton cu economia românească.

- Ce s-a întâmplat cu banii din Liga Campionilor?

- Banii din Liga Campionilor s-au cheltuit probabil. Cum s-au cheltuit, nu am autoritatea necesară să intru în detalii. În principiu, cred că s-au cheltuit. Dacă nu există, sunt două soluţii: ori sunt în conturi, ori s-au cheltuit. A doua variantă e cea corectă. O mare parte din acea sumă s-a cheltuit înainte să fiu eu instalat la club.

- În ce relaţie sunteţi cu Dan-Grigore Adamescu? Urmăreşte evoluţia echipei?

- Cu Dan Adamescu am o relaţie corectă între patron şi angajat. Sunt şi divergenţe, dar e o relaţie bună. Am avut patroni cu care am colaborat mai greu. Asta nu însemnă că nu e loc de îmbunătăţire. Urmăreşte toată etapa din Liga I, nu vine la stadion, dar vorbim după fiecare meci legat de ce s-a întâmplat. Obişnuieşte să schimbe păreri şi cu antrenorul. E implicat emoţional, dar fără prezenţă pe stadion.

- Dar cu Marius Stan?

- Lui Marius Stan îi port respect pentru că el este cel care m-a adus aici. Chiar dacă nu e implicat deloc în viaţa fotbalistică a echipei, mai discut cu el când ne vedem întâmplător. E un om cu experienţă, cu care discut cu plăcere şi poate oferi sfaturi foarte bune.

- Care a fost strategia în cazurile Curelea şi Benga? De ce s-au pregătit cu Oţelul, ţinându-le locul altora, ca apoi să plece?

- Ideea n-a fost să ţină locul altora, ci să ne folosim de ei. În cazul lui Curelea am avut promisiune scrisă din partea sa şi a avocatului, dar litigiul cu Sportul ne-a împiedicat să acţionăm. Dacă am fi făcut-o, riscam să ajungem la interdicţie la transferuri. Aşa că, de comun acord, am încetat colaborarea. Am tras foarte mult de el să-l aduc aici, am reuşit doar pe jumătate. Legat de Benga, el e jucătorul lui Codoban, iar relaţia mai puţin caldă dintre impresar şi conducerea administrativă şi-a spus cuvântul. Iniţial am avut înţelegerea să continuăm cu Benga, ştiind istoricul colaborării bune dintre Oţelul şi Codoban mi-am permis să fac şi public la momentul respectiv acest lucru, dar în condiţiile în care a intrat în conflict cu actualul acţionariat, e clar că a îndreptat jucătorul către alt club.

- Ionel Codoban a solicitat în instanţă suma de 300.000 de euro drept comision pentru Joao Felipe Antunes. Cât a costat de fapt brazilianul?

- Era doar o opţiune de a prelungi. Indiferent ce-a solicitat dânsul, nu s-a plătit, drept dovadă că nici n-am prelungit cu Joao Felipe. A fost o idee foarte bună că am pus opţiune pentru club de a prelungi după cum dorim noi cu jucătorii sud-americani, pentru că suntem conştienţi că sunt cazuri în care nu se pot adapta. Ne-a ieşit cu Henrique, Cooper şi chiar Marquinhos, dar nu şi cu Gazale sau Felipe.

- Cum a ajuns Oţelul în contact cu antrenorul Lienen şi jucători precum Henrique şi Cooper?

- Am dobândit un sistem relaţional foarte bun la cluburile la care am activat şi am avut la dispoziţie sute de jucători. Am ajuns la concluzia că Henrique şi Cooper ne pot ajuta, recunosc că m-am sfătuit cu Viglianti şi cu antrenorul la momentul respectiv, dar decizia îmi aparţine, aşa cum a fost şi în cazul transferurilor nereuşite, gen Gazale. Legat de Lienen, noi am fost în discuţii cu mai mulţi antrenori, divulg în premieră că am fost foarte aproape să-l aducem pe Ravanelli sau pe secundul lui Mancini de la Manchester City. Într-un final, l-am ales pe Lienen şi sunt convins că a fost decizia potrivită.

- Ce jucători intenţionaţi să aduceţi în această iarnă?

- Cam greu cu declaraţiile aici pentru că se poate întâmpla ca un jucător să se răzgândească în ultima clipă sau să intervină vreo accidentare. Urmează să finalizăm cu Goicoechea, portar care a apărat în Serie A, care va sosi mâine (n.r. astăzi) în ţară. Apoi, mai negociem cu o echipă, tot din Serie A, pentru a aduce un fundaş central italian foarte bun. De asemenea, negociem cu un atacant de valoare şi suntem preocupaţi şi de acoperirea postului de fundaş dreapta. Aici avem două-trei variante şi trebuie să fim atenţi ce alegem. Mai avem de acoperit şi postul de mijlocaş central, a picat transferul lui Guy Roger pentru că i s-a descoperit hepatita C.

- Cum v-aţi integrat în oraş? Aveţi şi doi copii la echipele de juniori ale Oţelului.

- M-am mutat cu tot cu familie, iar cei care au copii ştiu ce însemnă asta. Deja am făcut un an şi jumătate şi ne simţim bine aici. Sunt din Focşani şi am multe rude în Galaţi. E adevărat că am doi băieţi la grupele de copii ale Oţelului şi m-aş bucura foarte mult ca ei să ajungă să practice fotbalul de performanţă. Unul e mijlocaş şi joacă foarte bine şi pe postul de fundaş dreapta, iar celălalt e atacant. De altfel, cel de-al doilea a şi fost golgeter în două competiţii zonale. Asta înseamnă că nu-s pe pile, detest să fie consideraţi aşa. E clar că n-aveam cum să marchez eu în locul lui.

Citit 2884 ori Ultima modificare Marți, 21 Ianuarie 2014 19:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.