Nicolae Rainea: „Arbitrii, proşti că au pus botul!”

Nicolae Rainea: „Arbitrii, proşti că au pus botul!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cel mai mare arbitru român din toate timpurile nu-l arată cu degetul pe Gheorghe Constantin, şeful Comisiei Centrale, care a fost reţinut în scandalul corupţiei din sportul-rege şi spune că numai justiţia îi poate decide vinovăţia * Gălăţeanul consideră că preşedinţii de club au cea mai mare parte de vină, pentru că ei încearcă să-i corupă pe „cavalerii fluierului” *

„E bine că am stat departe de lumea dezlănţuită”

- Domnule Rainea, ce părere aveţi despre scandalul din ultimele zile din arbitrajul românesc? Aveţi o opinie mai mult decât avizată.

- O părere pot să dau pentru că sunt şi preşedintele de onoare al Comisiei Centrale de Arbitri. Din păcate, eu n-am mai fost pe la Comisie în ultima vreme pentru că am avut nişte divergenţe cu unii dintre membri. Din ianuarie nu mai ştiu nimic de ei. N-am sunat, n-am mai vorbit cu nimeni.

- Să înţeleg că aveaţi relaţii glaciale inclusiv cu domnul Constantin?

- Nu, dimpotrivă! Am fost unul dintre oamenii care l-au susţinut cel mai mult sub raport tehnic. Adică la toate cursurile şi testările, mi-am spus punctul de vedere la chestiunile tehnice. Menţionez că în ce priveşte delegările, observatorii şi alte probleme, mi-a cerut părerea fără drept de vot şi n-am avut altă atribuţie şi contribuţie. Într-un fel e foarte bine că am stat departe de lumea dezlănţuită că, iată, ce se întâmplă acum! Nu pot fi în afara fenomenului, că mi-a intrat în sânge, dar după cele ce se întâmplă, n-ar mai trebui să fiu preşedinte de onoare aici.

„Au dispărut toate neregulile, în afara arbitrajului?”

- Este normală arestarea domnului Constantin pentru 29 de zile?

- Domnule, nu sunt în măsură să spun da sau nu, dar dacă justiţia a considerat că este cazul, eu pot să spun că nu este cazul? E o întrebare la care trebuie să răspundă justiţia.

- Se vorbeşte despre mai multe sume de bani cu care ar fi fost mituiţi anumiţi arbitri. E lumea arbitrajului atât de putredă?

- Depinde cum priveşti lumea asta a fotbalului. Cam în toate domeniile există lucruri de genul acesta, numai că nu se descoperă la timp. Duminică am fost la Festivalul Scrumbiei şi mi-a făcut Popa Popa’s o caricatură. Cineva mi-a zis „Nea Nicule, arăţi bine!” I-am zis, băi, să ştii un lucru: toată lumea e o caricatură, dar nu vrea s-o recunoască, aşa că şi-n alte domenii sunt probleme şi mai grave.

Au dispărut toate problemele care frământă România, scumpirile, toate celelalte nereguli, iar acum la modă e arbitrajul. Ţara nu poate progresa pentru că e putred arbitrajul. Au dispărut alde Popoviciu care erau în anchetă şi acum a apărut Constantin care o fi luat, cât o fi luat. Să fim serioşi…

„Nu ştiu dacă fotbalul va fi mai curat”

- Credeţi că este o diversiune?

- Nu cred, probabil se va dovedi, bănuiesc că nu l-a luat ca din oală fără dovezi. O să fie, dar pe mine mă deranjează anvergura la care se discută şi importanţa care i se acordă subiectului. E prima dată când se delapidează în România? A fost şi în Polonia, şi în Italia s-a tăiat în carne vie, va fi la fel şi la noi şi vor mai apărea cazuri.

- Şi un preşedinte de club se află după gratii, e vorba despre Cornel Penescu. Vor urma şi alţii?

- Nu pot să-mi dau cu părerea, dar cert e un lucru. Din câte ştiu eu, din câte am auzit, nu arbitrii se duc la conducători să ceară bani pentru a arbitra nu-ştiu-cum, ci invers. Conducătorii se duc, cred că ei ar trebui arestaţi mai mult decât arbitrii, pentru că ei dau! Arbitrii au fost proşti că au pus botul, cum se spune în sport. Au ciupit şi ei acolo, eu ştiu, Dumnezeu să-i ierte! E mare lucru să rezişti tentaţiei.

- În urma acestei campanii, vom avea un fotbal mai curat?

- Eu sunt foarte credincios, sunt creştin ortodox, dar nu contează ce cred eu. Noi suntem ţara tuturor posibilităţilor şi n-am vrut să ne primenim mentalitatea. În ’89 m-am dus la biserică şi i-am zis lui Dumnezeu că vreau să fiu alt om, să-mi ia toate gândurile rele şi toate suspiciunile şi am început să cred în mine. Aşa pot crede şi în altul. Eu cred că a fost bine şi până acum, dar iată că nu e aşa. Ce importanţă are ce cred eu?

În fotografie - Nicolae Rainea, în biroul său de la Asociaţia Judeţeană de Fotbal Galaţi, unde este preşedinte din 2008

Citit 1830 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.