Grigoraş, final de epocă la Galaţi

Grigoraş, final de epocă la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Tehnicianul Petre Grigoraş a părăsit echipa la care lucra din decembrie 2005 pentru că nu i-a convenit obiectivul trasat de conducător, cel mai îndrăzneţ „target” de când antrenorul constănţean lucra la Galaţi * Grig şi Marius Stan nu mai aveau, însă, de câteva luni, o relaţie foarte fericită *

De ce s-a temut?

Plutea în aer un miros irespirabil şi nu venea de la Combinat - căci cocseria nu mai funcţionează. Ceva era, şi venea dinspre arena din Ţiglina III, acolo unde săptămânal se strâng mii de gălăţeni care iubesc fotbalul ca pe cea mai de preţ religie.

Încă de la primul antrenament pe noul sezon se vedea că ceva scârţâie: şedinţa în care Marius Stan a tunat către antrenori şi jucători şi conferinţa de presă ulterioară în care Petre Grigoraş încerca parcă să se disocieze de planurile măreţe ale directorului general.

Noul „target” al grupării gălăţene de Liga I punea presiune pe toată lumea, iar reacţiile adverse n-au întârziat să apară. Oţelul a rămas fără antrenorul care a salvat-o de la înec în 2006, pentru că tehnicianul însuşi s-a temut să nu fie înghiţit de ape!

Joi bătuseră palma!

Stan şi Grigoraş s-au întâlni joi dimineaţă pentru a pune la punct toate detaliile noii stagiuni, de la obiectivul deja enunţat, până la ce mese trebuie să li se ofere jucătorilor după antrenamente. Tete-a-tete-ul cuplului care fiinţa din decembrie 2005 a durat mai bine de o oră, şi se pare că la final cei doi şi-au strâns mâna cordial, ca-n vremurile bune, căci în ultima perioadă era vizibilă o răceală între cei doi.

„Am convenit atunci că ne putem bate la cupele europene”, a mărturisit ieri Marius Stan, intrigat că tehnicianul a părăsit formaţia fără să-l anunţe.

Grig rumegase ultimele evenimente şi încă de vineri seară afirma că nu este de acord cu ţelul trasat de conducător. „Cu lotul acesta nu pot garanta participarea în cupe”, a răbufnit el.

Nu s-au găsit în weekend

Antrenorul spera să-l vadă cât mai urgent pe „prezident”, aşa cum i-a spus mereu, pentru a încerca să-i mai tempereze gândurile îndrăzneţe. „Altfel, ne strângem mâna şi ne despărţim”, repeta mereu constănţeanul devenit în timp-record unul dintre cei mai iubiţi gălăţeni.

Stan nu i-a răspuns la telefon – cunoştea intenţiile lui Grigoraş – iar acesta din urmă a decis, nitam-nisam, să părăsească în trombă urbea de la malul Dunării. „Acum n-o să-i mai răspund eu la telefon. Gata, mi-am dat demisia!”, a hotărât şeful din vestiarul roş-alb-albaştrilor.

„Joi am vorbit cu el despre obiectiv, despre tot. Atunci a fost de acord, a doua zi de ce s-a schimbat? Am avut altele pe cap, eu ştiam că am antrenor sub contract. Intenţionam să ne vedem duminică”, l-a contract, de la distanţă Stan, care în weekend a avut botezul nepoatei sale. 

Fricţiuni încă din vacanţă

Şi unul, şi altul, cândva parcă de nedespărţit, s-au săgetat încă din vacanţă. Lui Stan nu i-a convenit declaraţia antrenorului, şi anume că ar merge la o formaţie cu obiective îndrăzneţe, dar că nu se poate autopropune în altă parte, în timp ce Grig n-a digerat replica angajatorului său: „Cine vrea să plece este liber s-o facă. Nu ţin pe nimeni cu forţa!”

Şi-au dat tot mai puţine telefoane, au discutat doar strictul necesar: primul îl suspecta pe cel de-al doilea că este căutat de alte cluburi, celălalt se oftica şi cerea prin intermediul presei să fie crezut pe cuvânt că nu vrea să plece nicăieri.

O epocă începută glorios s-a încheiat sâmbătă, 27 iunie 2009. „Căsnicia” Stan-Grigoraş, cea mai durabilă din Liga I, s-a frânt chiar la începutul celui mai interesant drum.

Au renunţat şi secunzii

Plecarea intempestivă a lui Grigoraş nu-i putea lăsa indiferenţi pe antrenorii secunzi Marian Dinu şi Dan Moţei. Aduşi de Grig la Oţelul, cei doi şi-au făcut şi ei bagajele şi au părăsit în trombă Galaţiul.

Antrenorul de portari a plecat încă de sâmbătă seară, după fostul principal al echipei, în timp ce Dinu - care a aşteptat să-i vină soţia de la Constanţa - a rămas până ieri. El a avut astfel ocazia de a da ochii cu Marius Stan şi de a se îmbrăţişa la final.

„Aşa ar fi trebuit să facă şi Grig. I-am comunicat lui Marian ce mai aveam de zis, l-am rugat să-i transmită vorbele mele”, a comentat directorul general al Oţelului.

A venit pe 27, a plecat pe 27

Curios lucru, ziua de 27 a marcat existenţa antrenorului Petre Grigoraş la Oţelul. Tehnicianul a venit pe 27 decembrie 2005 la Galaţi, zi în care a şi semnat contractul cu formaţia locală de Liga I, pentru ca pe 27 iunie 2009 să renunţe la jobul de la malul Dunării. Trei ani şi jumătate în cap a petrecut constănţeanul de 45 de ani pe banca roş-alb-albaştrilor.

Grigoraş era la al doilea contract cu trupa de Liga I a Galaţiului, primul angajament, cu finalitate în vara anului 2008, fiind prelungit cu încă doi ani. 

A vrut să plece şi în 2007

Marius Stan şi Petre Grigoraş au mai avut o cumpănă şi acum un an şi jumătate. După un meci de Cupa României, pierdut de Oţelul şi din cauza arbitrajului (2-2, 4-5 la penaltiuri cu FC Braşov), antrenorul a făcut tărăboi, el fiind şi eliminat în acea partidă.

„Plec, nu mai vreau să stau la Oţelul. Pe noi nu ne protejează nimeni, gata, m-am săturat!”, exclama tehnicianul în decembrie 2007, înţepându-l pe Stan pentru că nu luase atitudine vizavi de prestaţiile „cavalerilor fluierului”.

În replică, directorul general i-a transmis că problemele care ţin de arbitraj nu se rezolvă prin circ. Cei doi, o bună vreme supăraţi, s-au împăcat ulterior.

Oţelul, 117 meciuri cu Grigoraş pe bancă

Am luat în calcul numai meciurile din campionat, însă „oţelarii” au fost pregătiţi şi în Cupa României, Intertoto şi UEFA de tehnicianul domiciliat la malul Mării Negre.

În Liga I, din cele 117 jocuri bifate cu Petre Grigoraş pe bancă, formaţia gălăţeană a câştigat 51, a remizat în altele 19 şi a pierdut 47. Golaverajul acestei perioade este pozitiv: 170-166.

În campionat, roş-alb-albaştrii au obţinut cu Grig 172 de puncte în trei campionate întregi şi un retur de sezon, acea perioadă extraordinară din primăvara lui 2006.

Cele mai multe puncte au fost scoase în sezonul 2006-2007, fix 56!

Momente magice

Nu pot fi uitate clipele superbe din „epoca Grigoraş” la Oţelul. Au fost destule. În afara dublei extraordinare cu Trabzonspor din Cupa Intertoto (2-1 şi 2-1) şi a partidei spectaculoase cu Steaua din Cupa României (3-3, meci pierdut la penaltiuri), roş-alb-albaştrii se mai pot lăuda cu seria de şapte victorii în deplasare din opt partide (primăvara lui 2006) şi cu alte şapte scoruri favorabile consecutiv în toamna lui 2007.

Rămân de neînlocuit şi meciurile: Dinamo – Oţelul 0-3 (primul din mandatul lui Grig la Galaţi), CFR Cluj – Oţelul 0-1, FC Argeş – Oţelul 0-5, Oţelul – Steaua 2-1, Oţelul – Dinamo 2-1, Oţelul – Poli Timişoara 3-1, Oţelul – Rapid 2-1 şi Oţelul – Steaua 2-0.

Clipe jenante

Ca în viaţa oricărui club, au existat situaţii în care, de la preşedintele de club până la ultimul jucător, singura reacţie a fost închiderea telefonului şi baricadarea în casă. Cu Grigoraş pe bancă, Oţelul a înregistrat şapte partide fără victorie, altele şase, de asemenea, fără măcar un succes şi un scandal de tot râsul cu trei portari, unul mai cinic decât celălalt (toamna lui 2007).

Ar trebui uitate cât mai curând scoruri precum acel 0-7 cu Rapid de la Galaţi, 1-6 de la Dinamo şi 0-5 din Ghencea, cu Steaua. Cele două eşecuri de pe teren propriu cu Gloria Buzău (2-3 şi 1-2) sunt, de asemenea, greu de digerat, dar nici rezultatul de la Cluj, 1-2 cu Universitatea deja retrogradată şi cu doi oameni eliminaţi de pe teren, nu face cinste nimănui.

Pleacă la Iaşi?

Originar din judeţul Bacău, Petre Grigoraş ar putea lucra tot în Moldova, după experienţa de la Oţelul. El a fost contactat de oficialii Clubului Politehnica Iaşi, iar oferta din Dealul Copoului pare să fie pe placul tehnicianului.

„Încă n-am decis dacă voi pleca acolo, dar dacă îşi vor păstra oferta, o voi accepta. Acum sunt la Constanţa, unde încerc să mă reculeg”, ne-a declarat ieri Grigoraş, care astăzi va veni, totuşi, în Galaţi, pentru a-şi rezilia contractul cu gruparea roş-alb-albastră.

De serviciile lui Grig se pare că sunt interesate alte două cluburi - FC Timişoara şi Universitatea Craiova.

A revenit Relu Călugăru

Noul antrenor de portari de la Oţelul este mai vechiul angajat în această funcţie. Relu Călugăru, legendarul goalkeeper al formaţiei gălăţene din perioada în care echipa roş-alb-albastră juca împotriva lui Juventus Torino, a fost reinstalat după plecarea lui Petre Grigoraş şi a secunzilor Marian Dinu şi Dan Moţei.

Călugăru a lucrat cu Grigoraş timp de un an şi ceva, pentru ca mai apoi să fie înlocuit. El a petrecut un an de zile la o formaţie de tineret din Emiratele Arabe Unite, şi spune că nici nu visa să revină atât de curând la Oţelul.

Comentariu foto: În prim-plan e cel care pleacă. Pionul din plan secund trebuie să-i caute înlocuitor

Citit 1640 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.