Istoria fotbalului gălăţean (6)

Istoria fotbalului gălăţean (6)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După război - a continuat ascensiunea *

Imediat după cel de-al doilea Război Mondial, activitatea fotbalistică a simţit o revitalizare. În 1946 au fost reluate campionatele naţionale oficiale. Galaţiul era reprezentat de Gloria CFR - în Divizia B, în timp ce în eşalonul al treilea activau  Metalosport, Şantierul Naval şi FC Arsenal.

În afara competiţiilor organizate cu regularitate, la Galaţi erau organizate competiţii pentru juniori şi tineret - dar şi pentru seniori - cu ocazia unor zile festive sau aniversări.

Divizionara B - Gloria CFR, care ulterior s-a numit CFR şi Locomotiva - activează, fără  întrerupere, până  în 1951, când va retrograda. A revenit după un an, apoi a retrogradat din nou fără a mai putea reveni.

În "B" a ajuns echipa Dinamo, care a activat în această categorie (divizie) patru ediţii. După Dinamo, în 1962 va ajunge în eşalonul secund şi Ştiinţa - una dintre echipele frumoase ale Galaţiului, alcătuită în exclusivitate din studenţi.

Am vorbit despre promovările în categoria B, însă amatorii de fotbal din Galaţi, autorităţile locale se gândeau tot mai insistent la prezenţa unei echipe gălăţene în primul campionat al ţării. De această realizare s-a aflat foarte aproape Dinamo, în două ediţii (1959-1960 şi 1960-1961).

Decepţionaţi de cele două tentative ratate, s-a procedat la reorganizarea echipei Dinamo. Lotul a fost serios restructurat, au apărut jucători valoroşi, iar echipa şi-a schimbat denumirea - în CSO şi apoi în Siderurgistul.

La finele sezonului 1962-1963, Siderurgistul a câştigat prima serie a eşalonului secund şi a promovat în Divizia A. Astfel că Galaţiul  revenea pe prima scenă, după o absenţă de 24 de ani, echipa fiind condusă de Dincă Schileru.

Siderurgistul a acumulat 35 de puncte, cu 3 mai multe decât Metalul Târgovişte şi cu 8 mai multe decât Foresta Fălticeni.

Dincă Schileru a beneficiat de serviciile următorului lot de jucători: Emil Dan, Câmpeanu - Lupea, Hulea, C. Coman, Slătescu, Dumitru, Dragomir, Fălcuţescu, Oprea, Militaru, Gheorghe, Radu Matei, Zgardan, I. Voicu, Tr. Coman şi Zoly David

- va urma -

Citit 1386 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.