Un gălăţean este CAMPION NAŢIONAL în ”jocul cuvintelor”

Un gălăţean este CAMPION NAŢIONAL în ”jocul cuvintelor”
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Profesorul psiholog Andrei Alexandrov a obţinut cea mai mare performanţă a sa, triumfând în proba de perechi * Proaspătul campion încearcă să-i atragă spre scrabble şi pe elevii din cele trei şcoli în care profesează


Un gălăţean şi un bistriţean, legitimaţi la CS Universitatea Cluj, au devenit campioni naţionali la scrabble perechi, în competiţia desfăşurată la Bran, unde au participat nouă perechi, reprezentând primele patru cele mai valoroase cluburi din ţară. Andrei Alexandrov (Galaţi) şi Florin Buhai s-au impus pe parcursul a cinci probe, cu 1.774 de puncte, la o diferenţă de doar 11 puncte faţă de ocupanţii locului secund, clujenii Gheorghe Roma şi Alexandru Lăcăţîş.

Următoarea competiţie majoră de scrabble la nivel naţional va avea loc la Sibiu, în perioada 15-17 aprilie, reprezentând prima etapă a Campionatului Naţional individual de seniori.

Galaţiul, fără club de scrabble

Practicant de scrabble încă din copilărie, Andrei Alexandrov (36 de ani) a participat la competiţii oficiale de la 20 de ani, reuşind clasări bune. Anul trecut, Alexandrov a terminat pe locul secund în proba de libere, iar la general s-a clasat pe locul şase, în probele combinate (duplicat, anticipaţie şi probleme). De zece ani activează în cadrul clubului clujean, care a investit foarte mult în practicanţii acestui sport, asta şi pentru că la Galaţi nu sunt cluburi de profil şi abia acum se încearcă o colaborare cu un club sportiv care să aibă şi scrabble-ul în domeniul de activitate.

Andrei Alexandrov este profesor psiholog la trei şcoli gimnaziale din oraş (Şcoala Nr. 15, Şcoala Nr. 16 şi Şcoala Nr. 20), iar anul trecut a organizat prima ediţie a unui concurs local de scrabble pentru juniori, „Prichindeii învaţă construind cuvinte”, din cadrul Programului „Pierre de Coubertin”, iniţiat de Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS), la care au fost prezenţi elevi de la mai multe şcoli gălăţene, ocazie cu care mulţi dintre micuţi au avut şansa să descopere acest sport al minţii. În urma competiţiei au fost desemnaţi cei mai buni patru elevi, care au beneficiat gratuit de o tabără de scrabble, la Snagov. „M-am gândit foarte mult la copii şi am căutat o cale ca să-i înveselesc şi în acelaşi timp să îi atrag către ceva ce îi poate ajuta în viaţă şi atunci am făcut pasul aceasta. Dovadă că unii dintre ei chiar au capacitate pentru acest gen de sport este Leonard Ciocan, de la Şcoala Nr. 15, care a obţinut primul loc în competiţie. El joacă foarte bine şi ar putea cu uşurinţă să facă faţă în competiţii naţionale”, a spus Andrei.

În Galaţi, Alexandrov a format un grup de pasionaţi de scrabble care îşi desfăşoară activitatea duminica, în incinta Bibliotecii „V.A. Urechia”, iar pe timpul verii trecute a participat la „Biblioteca estivală”, unde săptămânal au fost prezenţi copii de la diverse şcoli din oraş.

„Scrabble-ul este definit ca o activitate ludică, ajutând foarte mult în dezvoltarea concentrării, în special la copii, îi învaţă cuvinte, mărindu-le vocabularul, dar şi să socotească”, a mai spus Alexandrov.

Scrabble-ul este recunoscut ca disciplină sportivă din 1987, prin constituirea Comisiei de Şah Electronic şi Jocuri Logice, în cadrul Federaţiei Române de Şah, iar din 1990 s-a înfiinţat Federaţia Română de Scrabble, recunoscută de MTS.

Citit 3439 ori Ultima modificare Luni, 11 Aprilie 2016 11:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.