Ploaie de stele căzătoare, în weekend

Ploaie de stele căzătoare, în weekend
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În fiecare an, pe la mijlocul lunii august, suntem martorii celui mai cunoscut şi popular curent de meteori: Perseidele. Curenţii meteorici mai poartă denumirea populară de „ploaie de stele căzătoare”.

Denumirea are ca sursă de inspiraţie un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta cerească, deplasându-se cu mare viteză, timp de câteva clipe, după care se stinge. În realitate sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, ce pătrund în atmosfera Pământului şi ard în întregime, prin frecarea cu aerul. Când corpul respectiv este suficient de mare, lasă o dâră luminoasă şi se produce chiar o explozie.

Numele de Perseide este dat de constelaţia din care curenţii de meteori aparent vin, Perseu (Perseus).

Perseidele au perioada de activitate în intervalul 17 iulie - 24 august şi momentul maxim de anul acesta va fi în după-amiaza zilei de 12 august, ora 19,00.

Trebuie să ştiţi că fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Aşa că, din oraşele mari, nu se pot observa prea mulţi meteori. Cel mai bun este un loc la ţară sau la munte. Este bun şi un loc de observaţii aflat la marginea oraşelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat pot vedea în jur de 100 de meteori pe oră. Cei ce le observă din oraşe vor vedea doar 10-20 de meteori pe oră.

Citit 15497 ori Ultima modificare Joi, 10 August 2017 20:08

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.