Parlamentarii scapă de conflictul de interese

Parlamentarii scapă de conflictul de interese
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Parlamentarii găsiţi în conflict de interese în perioada 2007-2013 scapă de sancţiuni. Deputaţi jurişti au respins, ieri, reexaminarea cerută de preşedintele Klaus Iohannis asupra legii iniţiate de social-democratul Florin Iordache. Legea fusese declarată constituţională de judecătorii CCR. Urmează ca proiectul să fie votat din nou de deputaţi şi de senatori, ca să-l păstreze în forma propusă de Florin Iordache.

La jumătatea acestei luni, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului modificările la Legea ANI, care prevăd încetarea interdicţiilor pentru parlamentarii aflaţi în conflict de interese în perioada 2007-2013, cerând respingerea legii. Preşedintele a motivat că, prin adoptarea acestei legi, este pusă în discuţie respectarea angajamentelor asumate de România, în calitate de membru UE, relatează Digi 24. Cei care au votat pentru respingerea cererii de reexaminare au fost deputaţii PSD, ALDE şi UDMR, în timp ce PNL şi USR s-au împotrivit.

Şeful statului aprecia, în cererea sa, că este vorba despre "o măsură de clemenţă acordată parlamentarilor", care afectează standardele de integritate şi pune în discuţie respectarea angajamentelor asumate de România în calitate de membru al Uniunii Europene, potrivit Hotnews. Conform iniţiativei lui Iordache, adoptată în decembrie anul trecut, interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii 219/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept. Camera Deputaţilor este prima camera sesizată, solicitarea de reexaminare urmând să intre la plen, apoi să ajungă la Senat.

ANI avertiza, la momentul adoptării proiectului, că soluţia preconizată de această modificare legislativă va avea ca efect diminuarea până la eliminare a sancţiunilor care decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor. ANI atrăgea totodată atenţia că propunerea legislativă este contrară deciziilor Curţii Constituţionale a României nr. 418/2014 şi 81/2013, precum şi recomandărilor adresate de Comisia Europeană, prin rapoartele MCV. Curtea Constituţională, pe de altă parte, a respins sesizarea formulată de parlamentari ai opoziţiei privind acest proiect de lege.

Citit 888 ori Ultima modificare Marți, 27 Martie 2018 19:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.