Interdicţie pentru medici de a lucra simultan la stat şi în privat

Interdicţie pentru medici de a lucra simultan la stat şi în privat
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că este importantă creşterea veniturilor personalului de sănătate, însă aceasta trebuie să vină şi cu alte măsuri, precum delimitarea sectorului privat de cel public şi stabilirea unor reguli clare, care să ducă chiar la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoare, relatează Digi 24.

Arafat argumentează că nu se poate şti dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi deserveşte interesul pacienţilor sau vrea să îi facă să plătească mai mult, plimbându-i între cele două sectoare şi neţinând cont de problemele lor. Şeful DSU a adăugat că, până acum, venitul a fost problema pentru care nu s-a putut aborda acest subiect care duce la abuzuri faţă de pacient, însă acum veniturile au atins un nivel decent şi suficient de ridicat pentru ca medicul să decidă în ce loc să muncească.

Din datele publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cel puţin 100 de milioane de oameni sunt împinşi către sărăcie pentru a accesa serviciile de sănătate din ţările lor. Oamenii fără venituri adecvate nu ajung la timp la medic de teama costurilor, iar când ajung descoperă că tratamentul necesită sume pe care ei nu le pot acoperi decât prin credite sau prin vânzarea unor proprietăţi, fapt care poate să-i trimită în sărăcie mai mare şi chiar în stradă, spune Arafat, într-un mesaj postat de Ziua Mondială a Sănătăţii.

El afirmă că, poate, cel mai important pas pentru a ajunge la acoperirea universală şi accesul universal la serviciile de sănătate este recunoaşterea că sănătatea nu este un bun comercial, ci un drept al oricărui cetăţean şi chiar o datorie a statului la care cetăţeanul plăteşte taxe, iar esenţa problemei pentru o ţară ca România, în care finanţarea sistemului sanitar este cu mult sub media europeană pe cap de locuitor, este faptul că banii alocaţi sistemului sanitar trebuie să fie folosiţi în cel mai bun mod pentru acoperirea necesităţilor populaţiei, şi nu a profitului furnizorilor de servicii de sănătate.

Secretarul de stat în MAI spune că pentru acoperirea costurilor sectorului comercial pot fi încurajate asigurările private complementare şi alte modalităţi care să nu fie la concurenţă cu sectorul public, care deţine un rol social major, având alocată o sumă care oricum este insuficientă. Arafat consideră că majorarea veniturilor personalului de sănătate trebuie să vină şi cu alte măsuri, precum delimitarea sectorului privat de cel public.

Citit 1996 ori Ultima modificare Luni, 09 Aprilie 2018 20:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.