Iohannis cere soluții pentru combaterea pestei porcine

Iohannis cere soluții pentru combaterea pestei porcine
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Președintele Klaus Iohannis a făcut un nou apel la Guvern pentru căutarea de soluții prin care să se oprească extinderea virsului pestei porcine africane. Șeful statului afirmă că Executivul nu a alocat niciun leu din fondul de rezervă al Guvernului pentru pesta porcină, așa cum anunțase Eugen Teodorovici. Iohannis a mai afirmat că este imprudent ca acest fond să ajungă la zero, în condițiile în care se alimentează în mod curent, nu doar prin rectificări bugetare, relatează Digi 24.

"Pe fondul crizei generate de extinderea accelerată a virusului pestei porcine africane (PPA) și în legătură cu ultimele declarații din partea membrilor Guvernului, președintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenția asupra responsabilităților imperative pe care autoritățile guvernamentale le au pentru a aduce situația sub control, astfel încât să fie blocată răspândirea virusului PPA și în alte județe decât cele afectate până în prezent în mod direct. Cu privire la despăgubirea populației și a producătorilor afectați de pesta porcină, președintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului să asigure un proces cât mai rapid, simplu și eficient de întocmire, aprobare și plată a dosarelor de despăgubire a populației și a producătorilor afectați de pesta porcină, prin comisii de evaluare eficiente, pentru asigurarea conformității evidențelor și a despăgubirilor. În ciuda extinderii agresive a pestei porcine, cu riscuri și consecințe care se pot dovedi dramatice pentru agricultura și economia României, Guvernul anunță faptul că fondul de rezervă este zero, în ciuda asigurărilor repetate prin care și-a propus să arate că situația bugetară este stabilă, că sunt bani pentru pensii, salarii și pentru restul cheltuielilor".

Digi 24 relatează că, în ciuda gravității acestei situații în raport cu mijloacele de intervenție pentru anumite situații de criză, cum este actualmente criza pestei porcine, ministrul Finanțelor afirmă că fondul de rezervă este zero deoarece fondurile au fost cheltuite pentru situațiile de calamitate, inclusiv pentru pesta porcină. Şeful statului susţine că de fapt fondul de rezervă a fost gestionat defectuos, iar în situaţia actuală în care chiar era necesar, Guvernul nu mai are bani, cu toate că fondul se alimentează în mod curent, nu doar prin rectificări bugetare. Iohannis acuză Executivul de manipulare şi atrage atenţia că situaţia bugetară critică în care se află acumă Guvernul este doar vina miniştrilor, care nu au ştiut să facă estimări corecte.

Administraţia Prezidenţială aminteşte că au fost trase semnale de alarmă în repetate rânduri, în legătură cu sustenabilitatea precară a bugetului pe acest an, fiind evidentă subfinanţarea anumitor capitole de cheltuieli.

Citit 1674 ori Ultima modificare Duminică, 02 Septembrie 2018 16:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.