Juncker, avertisment pentru Guvern și Parlament
Foto: presidency.ro

Juncker, avertisment pentru Guvern și Parlament
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fără România, Uniunea Europeană nu ar fi completă, susţine preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, adăugând de asemenea că ţara noastră trebuie să facă parte din Spaţiul Schengen.

Juncker atrage, însă, atenţia Guvernului şi Parlamentului că aderarea României la Schengen nu trebuie pusă în pericol prin îndepărtarea de principiile statului de drept, relatează Digi 24. "România pentru mine nu este o ţară neutră, este o ţară faţă de care am sentimente profunde. Mă gândesc la poporul român. Îmi place de el. (...) Poporul român a ştiut să se integreze într-o formă de complicitate cu UE, ca şi când ar fi fost un stat fondator. România este un furnizor de stabilitate, nu un consumator de stabilitate. Fără România, Uniunea Europeană nu ar fi completă. (...) România sărbătoreşte pe 1 decembrie Centenarul Marii Uniri. Şi poate e o sărbătoare românească, dar e şi o sărbătoare europeană, şi vom sărbători împreună", a declarat, ieri, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, la dezbaterea la care a participat și preşedintele Klaus Iohannis.

Juncker a arătat că ţara noastră s-a clasat întotdeauna printre primele state europene, dând exemplu înfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), lucru pe care ceilalţi nu au avut curajul să-l facă. Preşedintele CE a subliniat că România trebuie să facă parte din Spaţiul Schengen şi îşi doreşte ca acest lucru să se întâmple sub mandatul său. El a atras atenţia, însă, Guvernului şi Parlamentului din România că aderarea ţării noastre la Schengen nu trebuie pusă în pericol prin îndepărtarea de principiile statului de drept, făcând referire la modificările legilor Justiţiei. "Din 2014 am spus că România, sub mandatul Comisiei pe care eu o conduc, trebuie să facă parte din Spaţiul Schengen. Mi-aş dori să obţinem asta înainte de finalul mandatului acestei Comisii. Doresc să atrag atenţia, şi este o observaţie nu neapărat către preşedinte, ci către Guvern şi Parlament, că nu trebuie pus în pericol acest lucru prin îndepărtarea de principiile statului de drept", a spus Juncker.

Mesajul a fost adresat în cadrul intervenției președintelui Comisiei Europene din Parlamentul European, imediat după ce președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs privind viziunea României asupra viitorului UE. Șeful statul a pledat pentru unitate și coeziune, respingând varianta unei Uniuni în mai multe viteze. Iohannis a transmis că România este profund atașată proiectului european și i-a lăudat pe cei care și-au făcut auzită vocea în apărarea statului de drept, făcând aluzie la protestatari.

Evenimentul are loc într-un context delicat având în vedere discuțiile recente de la Strasbourg pe tema legilor Justiției promovate de Guvernul și Parlamentul de la București, criticate dur și de Comisia Europeană (CE), și de Comisia de la Veneția, relatează Hotnews.

Citit 759 ori Ultima modificare Marți, 23 Octombrie 2018 20:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.