Apartamentele care nu au detectoare de gaz riscă să fie deconectate

Apartamentele care nu au detectoare de gaz riscă să fie deconectate
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) aminteşte, într-o precizare publicată pe site, că apartamentele care au geamuri termopan trebuie să fie dotate cu detectoare automate de gaz. În caz contrar, distribuitorii pot să le debranşeze de la reţea, anunță economica.net.
ANRE subliniază că, începând cu data de 5.06.2018, obligativitatea montării detectoarelor automate de gaze naturale este prevăzută la art. 129, alin. (1) și alin. (2), precum și art. 144 alin. (1) din Normele tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale. Obligativitatea montării senzorului de gaze şi a electroventilului este obligatorie pentru toate apartamentele care au geamuri termopan. ANRE anunţă că, dacă proprietarii nu respectă această prevedere, pot fi deconectaţi de la reţea. "Operațiunile de verificare sau revizie tehnică a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale se efectuează în conformitate cu prevederile Procedurii privind verificările și reviziile tehnice ale instalațiilor de utilizare a gazelor naturale, aprobate prin Ordinul ANRE nr. 179 din 16 decembrie 2015, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 969 din 28 decembrie 2015. Potrivit art. 8 alin. (2) și alin. (3) din actul normativ menționat, în situația în care, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare, operatorul economic autorizat ANRE constată că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare (inclusiv partea comună a acesteia), clientul final are obligația să facă toate demersurile necesare pentru îndeplinirea acestor condiții, inclusiv prin montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puțin doi la sută metan (CH4) în aer, care acționează asupra electroventilului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși", precizează reprezentanții ANRE. Aceștia subliniază că montarea detectoarelor automate de gaze naturale și a electroventilelor se realizează numai de către operatori economici autorizați de către ANRE, sub condiția încheierii unui contract de prestări servicii. "Conform art. 54 alin. (1), lit. d), pct. v din Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 29/28.06.2016, operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale poate să întrerupă alimentarea cu gaze naturale a clientului final, în situația în care nu sunt prezentate actele doveditoare privind efectuarea verificării sau a reviziei tehnice periodice a instalației de utilizare, în conformitate cu normele tehnice specifice aprobate de ANRE", avertizează ANRE.

Citit 3724 ori Ultima modificare Joi, 13 Decembrie 2018 18:40

2 comentarii

 • postat de Triki Netz
  Vineri, 14 Decembrie 2018 14:00
  82.9.178.***
  Mare parte a oamenilor când îşi montează centrală de încălzire în apartament, montează şi senzorul respectiv. O parte din bucătăriile de la blocuri au o aerisire tip specială pentru gaze, chiar dacă au termopan, altele au montate hote, iar o mare parte - cele în care se întâmplă cele mai multe explozii au butelie... CUM OPRIM GAZELE LA BUTELIE? Sunt foarte multe blocuri ce nu au trase gaze şi folosesc butelii...
  1
  16
  Raportează
 • postat de Fraierii de la guvernare au rămas fără bani la buget și umblă prin gunoaie.
  Vineri, 14 Decembrie 2018 12:19
  213.233.101.***
  Fraierii de la guvernare, nu mai au bani la buget să adune, normal dacă firmele își închid porțile și peste 4 milioane de români, dacă nu 5 milioane, sunt în afară pentru muncă, că-n prin România este haos după 30 de ani, 6 cincinale a lui Ceaușescu, au băgat România în mocirlă. Și acum nu au pe cine să impoziteze, să taxeze și Guvernul umblă prin gunoaie, prin buzunarul românilor sărăciți la extrem. Hop cu detectorul pe gaze, cu ventil, că-i mai scump. Am acasă unul, fără ventil, urlă dacă pui pâinea, cozonacul la dospit. Vecinul l-a anulat, că-i deconecta gazul ventilul, când făcea pâine la mașina electrică de făcut pâine și degajează gaze din dospire și coacere. O să fim taxați pe număr de prize, becuri, robineți, chiuvete, ferestre și ce le-o mai crăpa capul, bani la buget să fie, de la fraierii de români, că tot o tragem cu Centenarul.
  2
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.