Liderii Uniunii Europene, la București

Liderii Uniunii Europene, la București
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Comisiei Europene - Jean-Claude Juncker, al Parlamentului European - Antonio Tajani şi al Consiliului European - Donald Tusk se află, de ieri, la Bucureşti, cu ocazia inaugurării Preşedinţiei Consiliului UE preluată de România de la 1 ianuarie. Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene preluată de România a debutat, ieri, cu o ceremonie de deschidere şi un concert inaugural la Ateneul Român, iar de la ora 20.00 erau programate discursuri de deschidere ale premierul Viorica Dăncilă, preşedintelui Parlamentului European, preşedintelui Consiliului European şi preşedintelui Comisiei Europene. La ceremonii participă și președintele Klaus Iohannis, șeful statului confirmând prezența cu doar șapte ore înainte de debutul acțiunilor, potrivit Pro TV.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că lansarea oficială a Preşedinţiei române a Consiliului UE are loc în două clădiri simbol pentru ţara noastră - Ateneul Român şi Palatul Victoria. "Vă asigur că ne vom îndeplini rolul de mediator imparţial, de facilitator de consens, că vom avea ca priorităţi provocările existente la nivel european. (...) De asemenea, vreau să vă asigur că fiecare ministru al Cabinetului are pe masa de lucru dosarele la nivel european şi că, începând cu data de 21 luna aceasta, vor merge în comisiile de specialitate din cadrul Parlamentului European", a mai spus Dăncilă, citată de Agerpres.

Ce evenimente sunt programate astăzi

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va avea, astăzi, întâlniri bilaterale cu preşedintele Klaus Iohannis şi ulterior cu premierul Viorica Dăncilă. Cele două reuniuni vor fi urmate de conferinţe de presă. Vor mai fi primiţi, astăzi, la Cotroceni şi membrii Colegiului Comisarilor, în contextul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, a anunţat Administraţia Prezidenţială. "Vizita membrilor Comisiei Europene are loc în contextul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene (UE), începând cu 1 ianuarie 2019. Colegiul Comisarilor efectuează, la începutul fiecărui semestru, o vizită în statul membru care deţine Preşedinţia Consiliului UE. Subiectul discuţiilor va fi legat de Preşedinţia României la Consiliul UE, cu accent pe principalele dosare europene pe care România le va gestiona în această perioadă", potrivit sursei citate. Sursa menţionată a adăugat că preşedintele Iohannis va sublinia că exercitarea pentru prima dată de către ţara noastră a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE va reprezenta "o bună oportunitate pentru a reafirma angajamentul în favoarea consolidării proiectului european".

Agenda preşedintelui Comisiei Europene mai include întâlniri, astăzi, la Palatul Parlamentului, cu reprezentanți ai Camerei Deputaţilor şi Senatului.

România a preluat de la 1 ianuarie 2019, de la Austria, Preşedinţia Consiliului UE, pentru un mandat de şase luni.

Citit 1487 ori Ultima modificare Joi, 10 Ianuarie 2019 17:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.