Sănătatea pierde 1,64 de miliarde de lei pe an

Sănătatea pierde 1,64 de miliarde de lei pe an
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pierde peste 1,64 de miliarde de lei pe an, în urma aplicării OUG nr. 114, care-i scuteşte pe salariaţii din construcţii de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), reiese din calculele Economica.net.

Din acest an, numărul românilor care nu mai plătesc CASS, dar care beneficiază de servicii medicale decontate de CNAS, creşte la 10,2 milioane.

Printre facilităţile fiscale aduse salariaţilor şi angajatorilor din construcţii prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 114 se numără şi exceptarea angajaţilor din acest domeniu de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS). Sunt vizaţi direct de această măsură angajaţii din sectorul construcţiilor şi din alte 15 domenii conexe din industria prelucrătoare şi extractivă, dar şi cei din activităţile de arhitectură, inginerie şi servicii de consultanţă tehnică.

Potrivit calculelor făcute de Economica.net, pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică, circa 1,64 de miliarde de lei va pierde anual Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate din cauza scutirii salariaţilor din construcţii de la plata CASS, relatează Economica.net. Banii colectaţi în Fondul de Sănătate, gestionat de CNAS, finanţează, în mare parte, sistemul sanitar din ţara noastră. Aceasta este o estimare grosieră a sumei de bani care nu va mai ajunge la Fondul de Sănătate, ca urmare a aplicării prevederilor OUG nr. 114 din 2018. În estimare nu au fost incluse, din cauza lipsei datelor oficiale comparabile, valoarea contribuţiilor de asigurări de sănătate pe care nu o vor mai plăti din 2019 angajaţii din domeniile conexe construcţiilor şi din activităţile de arhitectură, inginerie şi servicii de consultanţă tehnică.

Cum s-a ajuns la acest rezultat

Salariul mediu brut din construcţii a fost de 3.401 lei în octombrie 2018, arată datele INS. La acest nivel salarial, CASS medie lunară a salariatului din construcţii se ridică la 340 de lei. 401.786 de oameni au lucrat în construcţii la sfârşitul anului 2017, arată cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică. Prin urmare, CASS plătită pentru toţi salariaţii din construcţii în octombrie 2018 depăşeşte 136,6 milioane de lei, informează Economica.net. Extrapolând datele obţinute la un an calendaristic, estimăm că numai din acest sector se strâng la Fondul de Sănătate 1,64 miliarde de lei. Aceşti bani nu vor mai ajunge la Fondul de Sănătate din acest an, ca urmare a dispoziţiilor OUG nr. 114 din 2018. Ordonanţa nu precizează dacă statul va vărsa la Fondul de Sănătate, prin subvenţii, integral sau parţial, suma de bani cu care angajaţii din construcţii contribuiau la Sănătate.

Citit 1059 ori Ultima modificare Marți, 15 Ianuarie 2019 19:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.