Scandal la Complexul Energetic Oltenia. Premierul cere intervenția structurilor de siguranță națională

Scandal la Complexul Energetic Oltenia. Premierul cere intervenția structurilor de siguranță națională
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Premierul Viorica Dăncilă a cerut, joi, 17 ianuarie 2019, Corpului de Control al Guvernului să verifice activitatea Complexului Energetic Oltenia (CEO), după ce minerii au intrat în grevă, iar în noaptea de miercuri spre joi, una din cele trei unităţi funcţionale ale termocentralei de la Rovinari a fost închisă, pe fondul reducerii rezervelor de cărbune.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, printre aspectele verificate se află modul de stabilire și acordare a drepturilor salariale, respectarea normelor de sănătate și securitate în muncă, exploatarea resurselor minerale și constituirea stocurilor, precum și realizarea programelor anuale de investiții și dezvoltare.

De asemenea, Dăncilă a anunțat că a cerut serviciilor speciale informații despre zvonurile potrivit cărora s-ar cumpăra energie din alte țări la prețuri mari, relatează Pro TV. "Am solicitat tuturor structurilor de siguranță națională informații legate de această situație extrem de gravă și verificarea celor apărute în spațiul public privind achiziții de energie din alte țări la prețuri foarte mari, astfel încât să ne lămurim dacă există vreo legătură între acest blocaj și dorința unora de a face speculații pe spatele românilor. Nimeni, absolut nimeni, nu se poate juca cu independența energetică a țării", a spus Dăncilă.

Șeful Guvernului a declarat că a fost informată târziu despre acest caz, "cu suspectă şi nepermisă întârziere". "Mi s-a adus la cunoştinţă ieri (joi, 17 ianuarie 2019 - n.r.), cu suspectă şi nepermisă întârziere, situaţia gravă de la Complexul Energetic Oltenia. Am convocat imediat o întâlnire de urgenţă şi, împreună cu miniştrii şi autorităţile responsabile, am analizat ce măsuri pot fi luate, astfel încât Complexul Energetic Oltenia să îşi reia activitatea la capacitatea normală. Ne preocupă situaţia şi am ţinut cont de toate semnalele apărute în spaţiul public în ultimele zile", a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a menţionat că încă de marţi i-a solicitat ministrului Energiei să meargă la Târgu Jiu să discute cu reprezentanţii companiei şi să vină cu soluţii, iar miercuri dimineaţă le-a cerut tuturor structurilor de siguranţă naţională informaţii legate de situaţia CE Oltenia şi verificarea celor apărute în spaţiul public privind achiziţii de energie din alte ţări la preţuri foarte mari.

În urmă cu o săptămână, minerii de la CEO au declanşat o grevă, fiind nemulţumiţi de condiţiile de muncă. Ei au obţinut ulterior unele majorări salariale, dar o parte dintre ei nu au renunţat la protest. În noaptea de miercuri spre joi, una din cele trei unităţi funcţionale ale termocentralei de la Rovinari, cu o putere instalată de 330 MW fiecare, a fost închisă din lipsă de cărbune.

Citit 968 ori Ultima modificare Joi, 17 Ianuarie 2019 18:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.