Dosarele Mineriada și 10 august, afectate de ordonanțele din justiție

Dosarele Mineriada și 10 august, afectate de ordonanțele din justiție
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Schimbările repetate ale legilor Justiţiei afectează marile dosare, avertizează procurorul general al României, care spune, potrivit Digi 24, că judecata în dosarul "Mineriadei", de pildă, are de suferit din cauza ordonanţelor de urgenţă din justiţie, adoptate aproape lunar de Guvern. Nu este singurul proces în care procurorul de şedinţă este înlocuit, odată cu înfiinţarea Secţiei speciale pentru magistraţi. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a invocat chiar în cererea de sesizare a Curţii Constituţionale a României (CCR) prejudiciile pe care modificările le produc în dosare importante. A dat şi un exemplu. "În cauza cunoscută publicului sub denumirea de "dosarul Mineriada" a fost inculpat, printre alții, și un magistrat (fostul procuror general adjunct Mugurel Florescu - n.r.). Astfel, dosarul a devenit un dosar preluat de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie", arată procurorul general, în sesizarea înaintată CCR. Potrivit Digi 24, procesul Mineriadei din 13-15 iunie a început în urmă cu aproape doi ani, iar Parchetul era reprezentat în instanţă de unul dintre procurorii militari care au lucrat în dosar.

Nu este, însă, singurul dosar în această situaţie, subliniază Digi 24. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, în urmă cu mai bine de o săptămână, să întrebe Secţia Specială dacă menţine sau nu apelul declarat anterior de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor din judeţul Bacău. Anul trecut, în acest dosar, foştii parlamentari Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu executare. În acelaşi caz a fost judecată, dar achitată de prima instanţă şi o judecătoare din Braşov. Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut însă pedepse mai mari şi anularea achitărilor.

Ancheta violenţelor din 10 august a fost, la rândul său, afectată de modificările făcute legilor Justiției, semnalul de alarmă fiind tras, încă din toamna anului trecut, de procurorul general al României. "Vor înceta delegările pe funcţiile respective, iar colectivele care lucrează în acest moment vor fi desfiinţate. Va fi foarte dificil, cum vor putea fi finalizate aceste dosare despre care toată lumea susţine că dorim să fie finalizate", arăta Augustin Lazăr, în octombrie anul trecut. Potrivit Digi 24, jumătate dintre procurorii care lucrau la ancheta în dosarul 10 august au plecat din Secţia militară a Parchetului General, după adoptarea ordonanţei.

Situaţia este similară în dosarul Revoluţiei.

Citit 1093 ori Ultima modificare Duminică, 10 Martie 2019 18:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.