Legea care dezincriminează construcţiile fără autorizaţie, retrimisă în Parlament

Legea care dezincriminează construcţiile fără autorizaţie, retrimisă în Parlament
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis, joi, 2 mai 2019, la Parlament, legea care prevedea dezincriminarea intervenţiilor fără autorizaţie în executarea lucrărilor de construcţii. În prezent, lipsa autorizaţiei în executarea acestor lucrări este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare sau amendă. Dacă legea ar fi fost promulgată, printre altele, intervenţia fără autorizaţie asupra monumentelor istorice nu ar mai fi fost incriminată.

"Dezincriminarea faptelor amintite este de natură să afecteze chiar realizarea unor investiţii publice, încurajând intervenţii neautorizate asupra autostrăzilor, drumurilor judeţene, podurilor, reţelelor electrice sau în realizarea forajelor, generând riscuri la adresa siguranţei cetăţenilor. (...) Necesitatea tragerii la răspundere penală pentru faptele amintite subzistă, tocmai din perspectiva protejării unor valori sociale deosebit de importante precum viaţa, integritatea corporală sau protecţia mediului înconjurător, răspunderea cotravenţională nefiind suficientă în raport de importanţa acestor valori care necesită protecţie din partea statului", se arată în cererea de reexaminare a preşedintelui.

Proiectul de lege a trecut de Senat fără dezbatere, prin aprobare tacită, în condiţiile în care a fost avizat negativ şi de Guvern, care a avertizat că va fi afectată negativ siguranţa cetăţenilor şi a investiţiilor.

Citit 1150 ori Ultima modificare Joi, 02 Mai 2019 15:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.