Liderii UE au adoptat Declarația de la Sibiu

Liderii UE au adoptat Declarația de la Sibiu
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Șefii de stat și guverne din statele membre UE au adoptat, joi, Declarația de la Sibiu cu privire la viitorul Uniunii Europene, în cadrul Summitului de la Sibiu. Înaintea lucrărilor reuniunii liderilor europeni, președintele Klaus Iohannis a afirmat că a contribuit și el „un pic la document”.

Declarația conține zece angajamente printre care o singură Europă, uniți la bine și la greu, protejarea democrației și a statului de drept și apărarea unei singure Europe. „Peste câteva săptămâni, cetățenii europeni își vor alege reprezentanții în Parlamentul European, la patruzeci de ani după exercitarea, pentru prima dată, a acestui drept fundamental. O Europă reunită în pace și democrație este doar una dintre numeroasele realizări. Încă de la începuturile sale, Uniunea Europeană, cu valorile și libertățile sale ca forță motrice, a oferit stabilitate și prosperitate în întreaga Europă, în interiorul granițelor Uniunii și dincolo de ele. De-a lungul anilor, a căpătat un rol important pe scena internațională. Cu o populație care se ridică la aproximativ jumătate de miliard de cetățeni și o piață unică competitivă, Uniunea Europeană este un lider în comerțul internațional și conturează politica mondială”, potrivit documentului.

„Ne reafirmăm convingerea că, uniți, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniștită și care prezintă tot mai multe provocări. Recunoaștem că avem responsabilitatea, ca lideri, de a face Uniunea noastră mai puternică și de a ne crea un viitor mai bun, recunoscând totodată perspectiva europeană a altor state europene. Vom apăra o singură Europă - de la est la vest și de la nord la sud. În urmă cu treizeci de ani, milioane de oameni s-au luptat pentru unitate și pentru a fi liberi și au doborât Cortina de fier care a împărțit Europa în două timp de mai multe decenii. Nu vom lăsa loc de diviziuni care vin în contra interesului nostru colectiv”, mai arată liderii UE, în Declarația de la Sibiu.

Întrebat, înaintea Summitului, dacă a redactat sau a scris cu pixul pe hârtie pe Declarația de la Sibiu, președintele Klaus Iohannis a declarat „Am contribuit un pic la Declarația de la Sibiu”.

Premierul Olandei: „Nu mergeţi în direcţia corectă”

Întrebat, joi, la summitul UE de la Sibiu, când va fi România considerată pregătită pentru a fi admisă în spaţiul Schengen, premierul olandez Mark Rutte a declarat: „Când vă veţi conforma tuturor regulilor statului de drept, democraţiei. Nu mergeţi în direcţia corectă în acest moment".

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, răspunzând unei întrebări, că a pus „de nenumărate ori” în discuţie chestiunea integrării în Spaţiul Schengen şi va discuta şi în cursul zilei cu liderii europeni acest subiect. „Pot să vă promit că peste puţin timp, probabil nu astăzi, dar peste puţin timp vom fi şi în Schengen şi vom scăpa şi de MCV”, a spus Iohannis.

Susţinerea pentru Laura Codruţa Kovesi, irevocabilă

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat, la Sibiu, că mandatul pentru susținerea Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european rămâne valabil și în legislatura viitoare. El susține că hotărârea Parlamentului European nu este revocabilă. „Există o continuitate administrativă. Parlamentul (European - n.r.) a luat deja această hotărâre. Această hotărâre nu e revocabilă”, a declarat Antonio Tajani.

Condiţiile stabilite de Iran pentru menţinerea Acordului nuclear, respinse

Liderii Uniunii Europene au respins joi, cu ocazia summitului de la Sibiu, condiţiile fixate de Iran pentru salvarea Acordului nuclear contestat vehement de Statele Unite. „Respingem ultimatumul şi evaluăm respectarea de către Iran a angajamentele în materie nucleară", au transmis, într-un comunicat remis cu ocazia summitului de la Sibiu, ţările europene care au semnat Acordul nuclear - Germania, Franţa şi Marea Britanie -, precum şi Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat miercuri că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Trataului. „Iranul trebuie să rămână în acest Acord şi trebuie să facem cu toţii eforturi în acest sens”, a declarat Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, în momentul sosirii la summitul UE de la Sibiu, informează Reuters.

Citit 1354 ori Ultima modificare Joi, 09 Mai 2019 18:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.