Unitatea 1 de la Cernavodă va fi oprită. Ce deficit de energie va crea și ce măsuri urgente ia Guvernul

Unitatea 1 de la Cernavodă va fi oprită. Ce deficit de energie va crea și ce măsuri urgente ia Guvernul
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Unitatea 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă cu o putere instalată de 700 MWh va fi oprită pentru doi ani pentru lucrări de reabilitare, începând din anul 2027, fapt care va aduce un deficit semnificativ de energie pe piața internă și va fi necesară înlocuirea producției de energie de la această unitate. Luând în calcul și războiul din Ucraina, Guvernul vrea ca joi, 21 aprilie, să introducă excepții, prin OUG, la legislația privind achizițiile sectoriale pentru finalizarea unor proiecte din energie.

Guvernul propune prin proiectul de OUG instituirea unei excepții de la prevederile art. 117 din legea nr. 99/2016 privind achiziţiile sectoriale. Astfel entitatea contractantă va avea dreptul de a aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, având ca obiect execuția restului rămas de executat pentru realizarea și dezvoltarea capacităților de producere energie electrice, în situația în care acesta reprezintă mai puțin de 40 la sută din stadiul fizic aferent obiectivului de investiții.

„Prevederea corespunde interesului public reprezentat de necesitatea finalizării pe termen mediu a unor noi capacități de producere a energiei electrice, care să permită funcționarea SEN în condiții de siguranță și securitate în noul context geopolitic. Aplicarea unor proceduri competitive de atribuire a unui contract sectorial nu poate satisface cerințele entității contractante privind finalizarea în termen util a unor obiective de investiții privind realizarea și dezvoltarea capacităților de producere energie electrică”, se arată în nota de fundamentare.

Citit 798 ori Ultima modificare Joi, 21 Aprilie 2022 23:36

1 comentariu

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.